17.9 C
Nicosia
Σάββατο 25 Μάιος 2024 | 5:39

Οι 9 κορυφαίοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Με τον κόσμο να αντιμετωπίζει αυξανόμενη οικονομική αστάθεια και πολιτικές εντάσεις, η αστάθεια στις γεωοικονομικές και γεωπολιτικές σχέσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών είναι πιθανό να οδηγήσει σε παγκόσμιες αναταράξεις τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ διευθυντικών στελεχών πολυεθνικών εταιρειών που είναι υπεύθυνα για τους κινδύνους.

Περισσότερο από το 85% των στελεχώναναμένεικάποιο επίπεδο συνεχιζόμενης αστάθειας και οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών εντός και μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε επίσης απότομη αύξηση της συζήτησης για τους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Τα στελέχησυμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η διαχείριση κινδύνων δεν συμβαδίζει με την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, με το 75% να δηλώνει ότι η χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ενέχει κινδύνους φήμης για τους οργανισμούς τους και το 90% να ζητά επιτάχυνση της ρύθμισης.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες συμφωνούν με την επιβράδυνση ή την παύση της ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών έως ότου γίνουν καλύτερα κατανοητοί οι σχετικοί κίνδυνοι. 

Με βάση την έρευνα, οι κορυφαίοι κίνδυνοι για το 2023 είναι οι εξής:

Μακροοικονομική αστάθεια

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, των επιτοκίων και του χρέους. Αυτές οι προκλήσεις έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενη αστάθεια στις αγορές και έχουν αυξήσει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Διαταραχές στην προσφορά βασικών πρώτων υλών

Η πανδημία Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε ελλείψεις βασικών πρώτων υλών, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σιτηρά και λιπάσματα. Αυτές οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενες τιμές και έχουν αυξήσει τον κίνδυνο της φτώχειας και της αστάθειας.

Πόλεμος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία και έχει αυξήσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ρυθμιστικές αλλαγές

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν νέα μέτρα για τη ρύθμιση των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Αυτά τα μέτρα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα και η ψηφιακή εξάπλωση. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αλλαγές μπορούν επίσης να αυξήσουν το κόστος για τις επιχειρήσεις και να δυσκολέψουν την καινοτομία.

Τεχνολογικοί κίνδυνοι

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει μια σειρά από νέους κινδύνους, όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, στις κυβερνήσεις και στις κοινωνίες.

Κρίση χρέους

Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές αναταραχές και ενδεχομένως σε χρεοκοπία. Η κρίση χρέους μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές και στις επιχειρήσεις.

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι μια σοβαρή απειλή για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, αύξηση της στάθμης της θάλασσας και άλλες καταστροφές. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, στις κοινωνίες και στην οικονομία.

Πανδημία

Η πανδημία Covid-19 είναι μια παγκόσμια υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές. Η πανδημία έχει επίσης αυξήσει τον κίνδυνο νέων πανδημιών.

Πολιτικές εντάσεις

Υπάρχουν αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Αυτές οι εντάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διαμάχες, βία και πόλεμο. Οι πολιτικές εντάσεις μπορούν επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, στις κοινωνίες και στην οικονομία.

Ορισμένα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις για να προετοιμαστούν για τους κινδύνους του 2023:

  • Μελέτη των κινδύνων.
  • Ανάπτυξη σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων.
  • Δημιουργία ανθεκτικών εφοδιαστικών αλυσίδων.
  • Εστίαση στην καινοτομία και την προσαρμοστικότητα.
  • Δημιουργία κουλτούρας κινδύνου.

Πηγή: In.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κοινή γραμμή για αντιμετώπιση σειρά θεμάτων από Οργανώσεις δημόσιου τομέα

Κοινή γραμμή για αντιμετώπιση σειρά θεμάτων, χάραξαν οι οργανώσεις του κρατικού τομέα, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτη Ματθαίου, ενόψει της συνεδρίας της...

«Κατάληψη στη Ράφα είναι η απάντηση στο ΔΠΔ» – Ο Νετανιάχου συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη

Εντολή για έκτακτη σύσκεψη έδωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός  Μπενιαμίν Νετανιάχου, με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διέταξε τη χώρα του να σταματήσει τη...

Νέα κέρδη (+1.55%) από το ΧΑΚ – Σημαντική άνοδος για μετοχή Ελληνικής

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, φθάνοντας σε νέο υψηλό, με τη μετοχή της Ελληνικής να κλείνει επίσης...

Μεγάλη φωτιά στο Παραμάλι κινητοποίησε τις πυροσβεστικές μονάδες

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για την κατάσβεση νέας πυρκαγιάς, που αυτή τη φορά ξέσπασε παρά το Παραμάλι. Σύμφωνα με τον...

Αυξημένα κατά 20% τα παράπονα στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο το 2023

Κατά το 2023 υπήρξε αύξηση στα παράπονα που υποβλήθηκαν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, δήλωσε η Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου σε διάσκεψη...

Σταθεροποίηση σε τριμηνιαία βάση στις τιμές των ακινήτων

Τάσεις σταθεροποίησης σε τριμηνιαία βάση, αλλά και σημαντικές ετήσιες αυξήσεις παρουσίασαν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2024, με βάση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!