25.6 C
Nicosia
Δευτέρα 17 Ιούνιος 2024 | 1:06

Κοινή γραμμή για αντιμετώπιση σειρά θεμάτων από Οργανώσεις δημόσιου τομέα

Κοινή γραμμή για αντιμετώπιση σειρά θεμάτων, χάραξαν οι οργανώσεις του κρατικού τομέα, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτη Ματθαίου, ενόψει της συνεδρίας της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ) στις 4 Ιουνίου, 2024.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Ματθαίου είπε ότι συζήτησαν μεταξύ άλλων τα θέματα που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, τις άδειες ασθενείας και ανάπαυσης, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την ΑΤΑ, την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών για καθορισμό ανώτατου ορίου ηλικίας για διορισμό ή προαγωγή σε θέσεις στη δημόσια υπηρεσία και τις συλλογικές συμβάσεις και «χαράξαμε μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης όλων αυτών των θεμάτων».

Ανέφερε πως τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στην Μικτή Επιτροπή Προσωπικού τις 4 Ιουνίου, 2024 και θα ακολουθήσει ενημέρωση των οργανώσεων του κρατικού τομέα για το περιεχόμενο της συζήτησης με τη ΜΕΠ για να παρθούν αποφάσεις.

Αναφορικά με το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Ματθαίου είπε ότι μονομερώς η Βουλή ήρθε και κατάργησε κάποια κεκτημένα δικαιώματα» και πρόσθεσε πως κοινή διαπίστωση των οργανώσεων ήταν πως «είναι απαράδεκτη αυτή η ενέργεια και πρέπει να διορθωθεί».

Εξηγώντας περαιτέρω, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι αυτό που έγινε είναι ότι «καταργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων για συμπληρωματική δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», πέραν του ΓεΣΥ.

«Είναι μια μονομερής ενέργεια, χωρίς συζήτηση και χωρίς διαβούλευση, και είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το θέμα των αδειών ασθενείας και ανάπαυσης, ο κ. Ματθαίου είπε ότι πήγαν νέοι κανονισμοί στην Βουλή για να τροποποιηθούν οι άδειες και γενικά οι κανονισμοί με τους οποίους «αφαιρούνταν κάποια κεκτημένα δικαιώματα» και πρόσθεσε πως επί τούτου «εκφράσαμε την αντίθεση μας στην Βουλή και αποσύρθηκαν οι κανονισμοί για να τους δει ξανά η Κυβέρνηση και να κάνει διαβούλευση μαζί μας».

«Διαμορφώσαμε κοινή θέση για το πώς θα χειριστούμε το θέμα αν επανέλθει», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον καθορισμό ανώτατου ορίου ηλικίας για διορισμό ή προαγωγή σε θέσεις στη δημόσια υπηρεσία, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι «συμφωνήσαμε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο καθορισμός ανώτατου ορίου ηλικίας».

Ανέφερε ότι έχει αποσταλεί επιστολή στην ΠΑΣΥΔΥ για το θέμα από το Υπουργείο Οικονομικών και αναφέρει πως έχει την πρόθεση για τον καθορισμό ανώτατου ορίου ηλικίας για διορισμό ή προαγωγή σε θέσεις στη δημόσια υπηρεσία.

Σε σχέση με την ΑΤΑ, ο κ. Ματθαίου είπε ότι διαμόρφωσαν μια κοινή θέση για το πώς θα κινηθούν όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση.

Αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι ζητούμε αλλαγή των κλιμάκων και πρόσθεσε ότι «οι κλίμακες παραμένουν οι ίδιες από το 2008».

«Πρέπει να αλλάξει και το αφορολόγητο όριο και οι υπόλοιπες κλίμακες να ανεβούν προς τα πάνω», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί δεν συμμετείχε στη συνάντηση η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ, ο κ. Ματθαίου είπε ότι «μετά από ανταλλαγή απόψεων και με άλλες συντεχνίες κρίναμε πως λόγω του τρόπου που χειρίζεται τις άλλες συντεχνίες και που εκφράζεται για τις υπόλοιπες συντεχνίες, είναι πραγματικά πρωτάκουστο συντεχνία να κατηγορεί άλλες συντεχνίες και είπαμε ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα την καλέσουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

EURO 2024: Άγγλοι χούλιγκαν επιτέθηκαν σε Σέρβους στο Γκελζενκίρχεν (βίντεο)

Αυτές είναι οι σκηνές που φοβόντουσαν οι γερμανικές αρχές πριν από τον αγώνα, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου: αναταραχές με χούλιγκαν σημειώθηκαν στο...

19 νεκροί στο προσκύνημα των μουσουλμάνων στην Μέκκα (φωτό)

Νεκρούς προσκυνητές, τουλάχιστον 14 ιορδανούς και πέντε ιρανούς, αφήνει πίσω το μεγάλο ετήσιο προσκύνημα του χατζ  στη Σαουδική Αραβία, που πραγματοποιείται μέσα σε αφόρητη...

Με σθένος πήρε το Χ με τη Δανία η Σλοβενία (1-1)

Με βασικούς τους Σπόραρ, Τσέριν και με τον Βέρμπιτς να μπαίνει αλλαγή στο 67’, η Σλοβενία βρέθηκε πίσω στο σκορ αλλά κατάφερε να πάρει...

Νεκρός ποδηλάτης στο Γραμμικό Πάρκο στο Στρόβολο – Η Αστυνομία ερευνά τα αίτια θανάτου

Νεκρός εντοπίστηκε ποδηλάτης σε χωμάτινο δρόμο κοντά στο Γραμμικό πάρκο στο Στρόβολο. Στο σημείο κλήθηκαν μέλη της Αστυνομίας όπου απέκλεισαν την σκηνή για εξετάσεις. Σύμφωνα...

Σκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες στην Μαρίνα Αγίας Νάπας (βίντεο)

Στις φλόγες τυλίχθηκε σκάφος στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, θέτοντας σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική Υπηρσία. Σε ανάρτηση του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, αναφέρει...

Μητσοτάκης: Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης της Ουκρανίας

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, προκειμένου «να υπάρξει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!