25.6 C
Nicosia
Κυριακή 16 Ιούνιος 2024 | 23:17

Σταθεροποίηση σε τριμηνιαία βάση στις τιμές των ακινήτων

Τάσεις σταθεροποίησης σε τριμηνιαία βάση, αλλά και σημαντικές ετήσιες αυξήσεις παρουσίασαν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2024, με βάση τον Δείκτη της Ask Wire.

Σύμφωνα με τα ανακοίνωση της εταιρείας, παγκύπρια, σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν, το 1ο τρίμηνο του 2024, κατά 6,3% για τα διαμερίσματα, 2,1% για τις οικίες, 3% για τα γραφεία, 0,4% για τα εμπορικά ακίνητα, 3,6% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα, 1% για τις παραθεριστικές κατοικίες και παρέμειναν σταθερές για τις αποθήκες.

Αντίθετα, σε τριμηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,8% για τα διαμερίσματα, κατά 0,4% για τις οικίες, κατά 0,2% για τα γραφεία και κατά 0,5% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα.

Εξάλλου, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων, των αποθηκών και των παραθεριστικών κατοικιών παρέμειναν σταθερές.

Η Λεμεσός παρουσιάζει την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση τόσο στις τιμές αγοράς διαμερισμάτων όσο και στις τιμές αγοράς οικιών.

Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκε αύξηση 9,3% για τα διαμερίσματα, 6,4% για τις κατοικίες, 4,2% για τα εμπορικά ακίνητα, 8,2% για τα γραφεία, 5,9% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 3,4% για τις παραθεριστικές κατοικίες. Μικρή μείωση 0,6% καταγράφηκε στις τιμές ενοικίασης των αποθηκών.

Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 0,9% για τα διαμερίσματα και παρέμειναν σταθερές για τα υπόλοιπα είδη ακινήτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ask Wire, ανέφερε πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αναταραχές στην περιοχή συνεχίζουν να επηρεάζουν τη ζήτηση ακινήτων από την εξωτερική αγορά, επιταχύνοντας τον ρυθμό επηρεασμού των τιμών, ενώ τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων είναι πιθανό να διατηρηθούν, γεγονός που θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των ντόπιων και θα σταθεροποιήσει τις τιμές της αγοράς καθώς η ζήτηση θα προσαρμόζεται».

Εκτίμησε, όπως αναφέρεται, ότι προχωρώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και μετέπειτα, οι τιμές των ακινήτων για ευκαιριακές επενδύσεις θα επιβραδυνθούν.

«Αυτός ο συνδυασμός υψηλών επιτοκίων, αυξανόμενου κόστους κατασκευής και περιφερειακών αναταραχών θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη σταθερότητα της αγοράς και να έχει αντίκτυπο στις επενδυτικές αποφάσεις μακροπρόθεσμα», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

EURO 2024: Άγγλοι χούλιγκαν επιτέθηκαν σε Σέρβους στο Γκελζενκίρχεν (βίντεο)

Αυτές είναι οι σκηνές που φοβόντουσαν οι γερμανικές αρχές πριν από τον αγώνα, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου: αναταραχές με χούλιγκαν σημειώθηκαν στο...

19 νεκροί στο προσκύνημα των μουσουλμάνων στην Μέκκα (φωτό)

Νεκρούς προσκυνητές, τουλάχιστον 14 ιορδανούς και πέντε ιρανούς, αφήνει πίσω το μεγάλο ετήσιο προσκύνημα του χατζ  στη Σαουδική Αραβία, που πραγματοποιείται μέσα σε αφόρητη...

Με σθένος πήρε το Χ με τη Δανία η Σλοβενία (1-1)

Με βασικούς τους Σπόραρ, Τσέριν και με τον Βέρμπιτς να μπαίνει αλλαγή στο 67’, η Σλοβενία βρέθηκε πίσω στο σκορ αλλά κατάφερε να πάρει...

Νεκρός ποδηλάτης στο Γραμμικό Πάρκο στο Στρόβολο – Η Αστυνομία ερευνά τα αίτια θανάτου

Νεκρός εντοπίστηκε ποδηλάτης σε χωμάτινο δρόμο κοντά στο Γραμμικό πάρκο στο Στρόβολο. Στο σημείο κλήθηκαν μέλη της Αστυνομίας όπου απέκλεισαν την σκηνή για εξετάσεις. Σύμφωνα...

Σκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες στην Μαρίνα Αγίας Νάπας (βίντεο)

Στις φλόγες τυλίχθηκε σκάφος στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, θέτοντας σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική Υπηρσία. Σε ανάρτηση του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, αναφέρει...

Μητσοτάκης: Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης της Ουκρανίας

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, προκειμένου «να υπάρξει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!