16 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 5:01

Μαζικές διαδηλώσεις στην Κίνα – Τριγμοί στις αγορές

Η δυσφορία ξεχείλισε στην Κίνα για την πολιτική «μηδενικής ανοχής κατά της Covid-19» που ακολουθεί ο Σι Τζινπίνγκ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλώσεις στη Σαγκάη κλιμακώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, καθώς η αστυνομία πάλευε να διαλύσει μεγάλα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην πόλη, μέρος ενός πανεθνικού κινήματος που αναδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την εξουσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος εδώ και δεκαετίες.

Η αναταραχή ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου και επικεντρώθηκε σε έναν δρόμο που πήρε το όνομά του από την κινεζική πόλη Ουρούμτσι, όπου η φονική πυρκαγιά την Πέμπτη σκότωσε 10 ανθρώπους. Αυτό το περιστατικό, στη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, πυροδότησε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οδήγησε σε μαζικές αγρυπνίες σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες επιρρίπτουν την ευθύνη για την τραγωδία στους περιορισμούς για την πανδημία – κάτι που οι αρχές αρνούνται.

Μετά τη διάλυση της διαμαρτυρίας τα ξημερώματα της Κυριακής, τα πλήθη επέστρεψαν το απόγευμα. Ο κόσμος συνέχισε να συγκεντρώνεται όλο το βράδυ και συγκρούστηκε με την αστυνομία φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Παρόμοιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Σιντζιάνγκ την Παρασκευή, ενώ φοιτητές σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένης  μίας την Κυριακή στο επίλεκτο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είχε έρθει αντιμέτωπο με ακόμη πιο μαζικές διαδηλώσεις, ειδικά το 2019, υπέρ της αυτονομίας στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, όσον αφορά την εθνική του εμβέλεια και την άμεση αμφισβήτηση της κομματικής εξουσίας, το κίνημα ενάντια στην πολιτική μηδενικής ανοχής για τον Covid είναι άνευ προηγουμένου από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989. Οι διαδηλωτές καλούσαν ανοιχτά το κόμμα και τον Σι να «παραιτηθούν».

Οι περιορισμοί κατά του Covid βλάπτουν την οικονομία της Κίνας και οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να εντείνουν την πίεση. Ο σύνθετος δείκτης του Bloomberg έδειξε πιθανή συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Νοέμβριο ύστερα από έναν ήδη υποτονικό ρυθμό τον Οκτώβριο. Με τον Covid να εξαπλώνεται γρήγορα και πολλές μεγάλες πόλεις να επιβάλλουν νέους περιορισμούς, οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές, σχολιάζει το Bloomberg.

Ισχυρός ο αντίκτυπος στις αγορές

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει αναταράξεις και στις αγορές. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng τα ξημερώματα της Δευτέρας άνοιξε με πτώση άνω του 4%. Τελικά οι απώλειες περιορίστηκαν κοντά στο 2%. Ο Hang Seng Tech index με τις τεχνολογικές μετοχές υποχώρησε 2,28%. Στην κυρίως Κίνα ο Σύνθετος Δείκτης της Σαγκάης υποχώρησε 1,16% και ο Shenzhen Component σημείωσε πτώση 1,3%.

Το offshore γιουάν υποτιμήθηκε σημαντικά έναντι του δολαρίου, ενώ στην αγορά πετρελαίου οι τιμές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2021.

Mε βουτιά σχεδόν 3% η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι, ενώ με ανάλογη πτώση η τιμή του αμερικανικού αργού διολισθαίνει στα 74 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT, Bloomberg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!