17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 6:21

Ελαφριά ύφεση διαρκείας με αυξήσεις μισθών στην Ευρώπη

Σε αναδιαμόρφωση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, που θα βρίσκεται σε ύφεση το επόμενο έτος, όμως σε πιο «light έκδοση, που θα τραβήξει σε μάκρος», ειδικά για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Βασικό χαρακτηριστικό τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός διαρκείας, καθώς όταν παρέλθει ο αντίκτυπος της ενεργειακής και της πανδημικής κρίσης θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από τις μισθολογικές αυξήσεις, που μόλις τώρα αρχίζουν στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι οι μισθοί στην Ευρωζώνη θα χρειαστούν χρόνια για να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, που σημαίνει ότι θα ασκούν πιέσεις στον πληθωρισμό για πολύ μεγάλο διάστημα ακόμη και αφού ξεπεραστεί ο αντίκτυπος του υψηλού ενεργειακού κόστους και των προβλημάτων στην αλυσίδα προσφοράς.

«Το γεγονός ότι οι αυξήσεις των μισθών μόλις τώρα αρχίζουν, σημαίνει ότι η προσαρμογή των ονομαστικών μισθών στη σωρευτική αύξηση του κόστους διαβίωσης θα διαδραματίσει καίριο ρόλο τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος, με την ΕΚΤ να «προσυπογράφει» ουσιαστικά την έναρξη της περιόδου μισθολογικών αυξήσεων. «Όλο αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν περάσει ο αντίκτυπος της ενέργειας και της πανδημίας στον πληθωρισμό, οι αυξήσεις των μισθών θα είναι ο κατεξοχήν παράγοντας που θα κατευθύνει τις τιμές καταναλωτή τα επόμενα έτη».

Η αύξηση των μισθών βρέθηκε τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής λόγω ανησυχιών ότι οι εταιρείες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις για να αντισταθμίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, πυροδοτώντας ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών που θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ο Λέιν διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα τάση θα συνεχιστεί εσαεί και γι’ αυτό δεν πρέπει να παρερμηνευθεί για να σηματοδοτήσει μια πιο μόνιμη αλλαγή στη δυναμική των μισθών.

Παρά την προοπτική ενός παρατεταμένου πληθωριστικού σπιράλ και υψηλών επιτοκίων, η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει αντοχές, οι οποίες αποτυπώνονται στα στοιχεία της Γερμανίας για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου που σημείωσαν άνοδο 0,4% και 1,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Αναλυτές είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,3% και 1,2% αντίστοιχα.

Tαξίδια και ψυχαγωγία

Ο βασικός λόγος της αύξησης ήταν οι δαπάνες των νοικοκυριών, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να κάνουν ταξίδια και να βγουν έξω για ψυχαγωγία μετά τους περιορισμούς της πανδημίας.

Ωστόσο, οικονομολόγοι εφιστούν την προσοχή ότι τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τη Γερμανία δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να θεωρηθούν ότι σηματοδοτούν το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων, παρότι υπάρχει τώρα η πιθανότητα και το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου να είναι θετικό.

Η ίδια η γερμανική κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 1,4% φέτος, αλλά θα συρρικνωθεί 0,4% το επόμενο έτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!