26.2 C
Nicosia
Σάββατο 11 Μάιος 2024 | 15:50

Επίκειται δεύτερη παράδοση Ισραηλινών ομήρων, εν μέσω εκεχειρίας στη Γάζα

Δεύτερη φάση απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων από μαχητές της Χαμάς αναμένεται σήμερα, με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, καθώς η εκεχειρία ίσχυσε σε μεγάλο βαθμό στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από επτά εβδομάδες πολέμου που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους.

Οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές δήλωσαν ότι 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – άνδρες και γυναίκες – θα απελευθερωθούν σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η οποία επιβάλλει τις ανταλλαγές σε αναλογία τρία προς ένα. Ισραηλινή επίσημη πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα παραδοθούν 14 όμηροι.

Κατά τη δεύτερη μέρα της εκεχειρίας μια στήλη γκρίζου καπνού υψώθηκε πάνω από τη βόρεια Γάζα, το επίκεντρο της αεροπορικής και χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ κατά της Χαμάς, σύμφωνα με κάμερα του Γαλλικού Πρακτορείο, αν και η εκεχειρία φαίνεται να συνεχίζεται.

Την Παρασκευή η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, σύμφωνα με το Κατάρ και έναν επίσημο ισραηλινό κατάλογο. Περιλάμβαναν 13 Ισραηλινούς — οι οποίοι ήταν όλοι γυναίκες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διπλών υπηκόων. Δέκα Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος αφέθηκαν επίσης απροσδόκητα ελεύθεροι.

Ένα δίλεπτο βίντεο που κυκλοφόρησε η Χαμάς δείχνει μασκοφόρους μαχητές με τουφέκια, φορώντας στρατιωτικές στολές και την πράσινη κορδέλα της ένοπλης πτέρυγας του ισλαμιστικού κινήματος, να παραδίδουν ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό. Περίπου 215 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι άγνωστο αν είναι νεκροί ή ζωντανοί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Doron Spielman.

Το Ισραήλ με τη σειρά του απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά από τις φυλακές του.

«Είναι μόνο μια αρχή, αλλά μέχρι στιγμής έχει πάει καλά», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «οι πιθανότητες είναι πραγματικές» για παράταση της εκεχειρίας.

Οι περισσότεροι από τους 39 αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ την Παρασκευή αφέθηκαν ελεύθεροι στη Δυτική Όχθη, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ 11 μεταφέρθηκαν στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης της Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων.

«Πέρασα το τέλος της παιδικής μου ηλικίας και της εφηβείας μου στη φυλακή, μακριά από τους γονείς μου και τις αγκαλιές τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 24χρονη απελευθερωμένη κρατούμενη Μαρά Μπακίρ, μετά την επιστροφή της στο σπίτι της στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Μπακίρ πέρασε οκτώ χρόνια στη φυλακή για απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινού συνοριοφύλακα.

Νωρίτερα το βράδυ, οι ισραηλινές αρχές έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τα πλήθη καθώς οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν. Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Στο Ισραήλ, οι αρχές ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να αφήσουν τους πρόσφατα απελευθερωμένους ομήρους να επανενωθούν με τους αγαπημένους τους στην ιδιωτική ζωή. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να φέρει όλους τους ομήρους της Χαμάς στα σπίτια τους. «Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου», είπε.

Πέρασαν ήδη 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η εκεχειρία στη Γάζα άνοιξε το δρόμο για να περάσουν σε αυτήν φορτηγά που μεταφέρουν προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων, μέσω του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το ισραηλινό όργανο του Υπουργείου Άμυνας που χειρίζεται τις παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις, συνολικά 200 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας μπήκαν στο μεγαλύτερο κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας από την έναρξη του πολέμου.

Το Ισραήλ είχε θέσει τη Γάζα σε σχεδόν ολοκληρωτική πολιορκία, αφήνοντας τους κατοίκους της Γάζας να αγωνίζονται να επιβιώσουν με ελλείψεις σε νερό και άλλα απαραίτητα.

Στη Ράφα το Σάββατο πολλοί περίμεναν να γεμίσουν γκαζάκια για μαγείρεμα. «Όλοι οι άνθρωποι ελπίζουν και είναι έτοιμοι να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη», είπε ένας κάτοικος, ο Ezzeddine Abu Omeira.

Πριν τον πόλεμο, 500 φορτηγά περνούσαν καθημερινά στη Γάζα, σύμφωνα με τον OCHA, την ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 1,7 εκατομμύριο από τους 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών. Χιλιάδες επιστρέφουν τώρα σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επίθεση Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε Εισαγγελέα και αιχμές κατά Προέδρου

Έντονη με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμφανίζεται η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σχετικά με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου....

Αννίτα: Ο ΔΗΣΥ θα βγαίνει μπροστά με λύσεις στα προβλήματα των πολιτών

Ο ΔΗΣΥ θα αποτελέσει το καταφύγιο των πολιτών,  που τους απασχολούν και θα στέκεται ανάχωμα σε επικίνδυνες, για τον τόπο, λαϊκίστικες προσεγγίσεις, από όπου...

Υπό εξαήμερη κράτηση 82χρονος για διερευνώμενη απόπειρα φόνου

Διάταγμα κράτησης έξι ημερών εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον 82χρονου προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση απόπειρας φόνου, πράξεις που σκοπεύουν...

Με οδηγίες του Μητροπολίτη Ησαΐα καταβλήθηκαν οι μισθοί στους τρεις εν αργία μοναχούς

Με οδηγίες του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα καταβλήθηκαν οι μισθοί στους τρεις εν αργία μοναχούς Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Γεωργίου, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου...

Στο Eurogroup και ECOFIN ο Κεραυνός

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός μεταβαίνει την Δευτέρα, 13 Μαΐου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Eurogroup και του Συμβουλίου Οικονομικών και...

‘Εφτασε το πλοίο Sagamore με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Λάρνακα στη Γάζα

Το εμπορικό φορτηγό πλοίο Sagamore, το οποίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Λάρνακας φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, έφτασε ανοιχτά των ακτών της Ασντόντ (18...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!