17.8 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 3:31

Τρόπους μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με την ενεργειακή κατάσταση της Κύπρου, τους λόγους για το υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού και τρόπους μείωσής του ανέπτυξε σε χαιρετισμό του, το Σάββατο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η πολιτική ομάδα Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας το ΔΗΚΟ με θέμα «Το κόστος Ενέργειας και πως μπορεί να επιτευχθεί η μείωσή του» και στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η Κύπρος είναι έβδομη στην Ευρώπη όσον αφορά το πιο ακριβό οικιακό ρεύμα. Είπε ακόμη ότι «έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό φορολόγησης επιχειρήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Πολωνία», προσθέτοντας ότι ένας σημαντικός λόγος για αυτή τη δυσαναλογία στη φορολογία είναι τα πρόστιμα για τους ρύπους που καταβάλλει κάθε χρόνο η Κυπριακή Δημοκρατία. Τα εν λόγω πρόστιμα, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος κατά περίπου 30%.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, η ενεργειακή αυτονόμηση και ενεργειακή ανεξαρτησία της Κύπρου, προσθέτοντας ότι αυτό αναδεικνύουν οι απανωτές γεωπολιτικές και ενεργειακές κρίσεις των τελευταίων χρόνων που επηρεάζουν το κόστος της ενέργειας στην Κύπρο και την οικονομία ευρύτερα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ενεργειακή αυτονόμηση είναι εφικτή με την άμεση εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο για την μείωση του κόστους συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής προσθέτοντας ότι «πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να αξιοποιήσουμε και το δικό μας φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου».

Μιλώντας για τις Ανανεώσεις Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών ΑΠΕ και ιδιαίτερα της ηλιακής, έχουν «δημοκρατικοποιήσει» την Ενέργεια, επιτρέποντας στον καθένα να μπορεί να είναι ταυτόχρονά καταναλωτής και παραγωγός. «Στόχος μας πρέπει να είναι η Κύπρος να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο ‘κάθε οικία και Φωτοβολταϊκό’ μπορεί να γίνει το σύνθημα μας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο EuroAsia Interconnector, πέραν από την ενεργειακή ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει, θα ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο. Επεσήμανε, επίσης, ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αναγνωρίζεται ότι  θα έχει κόστος στους Κύπριους πολίτες και εισηγήθηκε τη δημιουργία ειδικού «Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα» για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων που προκύπτουν από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος είναι η πιο ακριβή χώρα σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τα κυπριακά νοικοκυριά.

«Ως ΔΗΚΟ πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο σημαντικής μείωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας με σωστό σχεδιασμό, με αποφασιστικότητα, μπορούμε να πετύχουμε την ενεργειακή μας αυτονομία», ανέφερε.

Δεν μας εκπλήττει η στάση της τουρκικής πλευράς στο θέμα της Πύλας, λέει ο κ. Παπαδόπουλος

Ερωτηθείς για το θέμα της Πύλας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “η συμφωνία για την Πύλα είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς έχει πετύχει συγκεκριμένους στόχους”. Πρώτον, ανέφερε, έχει αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την περιοχή, κάτι που ήταν και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά ευρύτερα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεύτερον, συνέχισε, έχει συμφωνηθεί η ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων κατοίκων της Πύλας.

«Από την αρχή γνωρίζαμε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να τιμήσει τις δικές της δεσμεύσεις, αυτό κάνει πάντα σε όλη την Πράσινη Γραμμή», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «εμάς δεν μας εκπλήττει».

«Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς είναι ένα πάρα πολύ θετικό προηγούμενο για το πως μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα ζητήματα που αφορούν την Πράσινη Γραμμή», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!