17.8 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 0:37

Εκρήξεις στην Κορσική, ανέλαβε ευθύνη η αυτονομιστική οργάνωση FLNC

Μια αυτονομιστική ομάδα ανέλαβε τη Δευτέρα την ευθύνη για μια σειρά εκρήξεων στην Κορσική κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια νέα έξαρση βίας αφότου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα πρόσφερε στο γαλλικό νησί της Μεσογείου μια μορφή αυτονομίας.

Περίπου δώδεκα εκρήξεις καταγράφηκαν σε όλο το νησί τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, με στόχο κυρίως  κατοικίες και εργοτάξια.

Δεν προκλήθηκαν θύματα ή μεγάλες ζημιές, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Τις εκρήξεις ανέλαβε σε δήλωση στην εφημερίδα Corse-Matin το αυτονομιστικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής (FLNC), το οποίο απαιτεί ανεξαρτησία από τη Γαλλία και όχι μια μορφή αυτονομίας.

«Δεν έχουμε κοινή μοίρα με τη Γαλλία. Διεκδικούμε τη σειρά ενεργειών της νύχτας 8-9 Οκτωβρίου 2023», ανέφερε στο λιτό κείμενο, το οποίο τελείωνε με τη φράση στην κορσικανική γλώσσα: “A Francia Fora” («Έξω η Γαλλία»).

Ο εισαγγελέας της Αζαξιό (Αιάκειο), Νίκολας Σεπτέ, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι εκρήξεις και η πυρκαγιά που ακολούθησε προκλήθηκαν από εκρηκτικά, φιάλες αερίου και νιτρικά άλατα και σε ορισμένες περιπτώσεις ένα μείγμα αυτών.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μετά την επίσκεψη του Μακρόν στην Κορσική στις 28 Σεπτεμβρίου όπου είπε στο περιφερειακό κοινοβούλιο ότι θα πρέπει «να έχουμε το θάρρος να δημιουργήσουμε μια μορφή αυτονομίας για την Κορσική εντός της Γαλλίας». Προειδοποίησε όμως το ελεγχόμενο από τους εθνικιστές τοπικό νομοθετικό σώμα ότι αυτό το βήμα δεν θα γινόταν «χωρίς» ή «εναντίον» της Γαλλίας.

Η Κορσική εκτοξεύθηκε στην κορυφή της γαλλικής πολιτικής ατζέντας πέρσι, όταν ξέσπασε εκτεταμένη βία για τη δολοφονία σε φυλακή της ηπειρωτικής Γαλλίας του κορσικανού αυτονομιστή Γιβάν Κολόννα.

Ο Κολόννα, που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του νομάρχη της περιοχής Κλοντ Ερινιάκ το 1998, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από άλλον κρατούμενο, κάτι που οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τρομοκρατική ενέργεια.

Το FLNC πρωτοεμφανίστηκε τον Μάιο του 1976, αλλά έκτοτε μαστίζεται από εσωτερικά ζητήματα ενώ είχε χωριστεί πολλές φορές σε διαφορετικές ομάδες.

Το 2014 ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τα όπλα, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τη σποραδική βία στο νησί, το οποίο είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Γάλλους.

Πολλοί κάτοικοι της ηπειρωτικής χώρας έχουν δεύτερες κατοικίες τις οποίες σπάνια χρησιμοποιούν, προς οργή των Κορσικανών εθνικιστών.

Η τελευταία σειρά εκρήξεων αυτού του είδους, γνωστή ως «μπλε νύχτα», χρονολογείται από τη νύχτα 9-10 Μαρτίου 2019, όταν επτά σπίτια υπέστησαν ζημιές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!