Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου το Ισραήλ και ο πολιτισμένος κόσμος στο σύνολό του ήταν σε σοκ: Η Χαμάς είχε πραγματοποιήσει μία βάρβαρη, πολυμέτωπη επίθεση, εκτοξεύοντας μπαράζ ρουκετών, αλλά και με μαχητές της να εισβάλλουν σε ισραηλινό έδαφος για να σκοτώσουν, να προχωρήσουν σε δεκάδες απαγωγές, να τρομοκρατήσουν, ακόμη και να σκυλεύσουν πτώματα. Το Ισραήλ είχε μόλις μπει σε έναν πόλεμο, ο οποίος όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα είναι σκληρός και με διάρκεια.

Η πιο αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ από τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973 φανερώνει μια τεράστια αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Πρόκειται για τις υπηρεσίες, οι πράκτορες των οποίων έκλεψαν τόνους δεδομένων από το εσωτερικό του Ιράν χωρίς να εντοπιστούν, πέρασαν ένα ελεγχόμενο από δορυφόρους πολυβόλο στο Ιράν και δολοφόνησαν χωρίς προβλήματα τον βασικό πυρηνικό επιστήμονα της χώρας. Αυτές οι υπηρεσίες ωστόσο πιάστηκαν στον ύπνο. Όπως σχολιάζει το Foreign Policy «απέτυχαν να δουν το σχέδιο της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι το Ιράν -το οποίο εδώ και καιρό υποστηρίζει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες πολιτοφυλακής κατά του Ισραήλ- διαφημίζει τα σχέδια του να κάνει κάτι τέτοιο για περισσότερο από έναν χρόνο».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι δεν έχει στοιχεία προς το παρόν ότι το Ιράν συμμετείχε άμεσα στην τελευταία επίθεση της Χαμάς, αν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι «το Ιράν και η Χαμάς έχουν μακροχρόνια σχέση. Η Χαμάς δεν θα ήταν Χαμάς χωρίς την υποστήριξη που είχε εδώ και πολλά χρόνια από το Ιράν».

Παρά την προσεχτική στάση των ΗΠΑ, την Κυριακή, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε στο BBC ότι η οργάνωση είχε λάβει υποστήριξη από την Τεχεράνη. Η Wall Street Journal από την πλευρά της σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι, ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) «συνεργάζονταν με τη Χαμάς από τον Αύγουστο για να σχεδιάσουν τις αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιδρομές». Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει μάλιστα ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας «έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση σε μια συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα».

Οι Ιρανοί μπορεί σήμερα να αρνούνται την όποια εμπλοκή, ωστόσο για πολύ καιρό δεν έκρυβαν τις επιδιώξεις τους. Σε συνέντευξη τον Αύγουστο του 2022 που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί, έλεγε: «Οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι σήμερα για χερσαίο πόλεμο. Η μεγαλύτερη αδυναμία του Ισραήλ είναι ο επίγειος πόλεμος. Η μάχη με πυραύλους δεν είναι το κύριο σημείο του αγώνα. Γνωρίζουν ότι τα εδάφη πρέπει να απελευθερωθούν από χερσαίες δυνάμεις. Ενώ οι πύραυλοι είναι εξαιρετικοί για αποτροπή και για στατικούς πολέμους, δεν απελευθερώνουν τη γη».  Τόνιζε λοιπόν πως «πρέπει να αναπτυχθεί μια επίγεια δύναμη και πρέπει να απελευθερώσει τη γη βήμα-βήμα—όπως κάναμε κατά τον πόλεμο της “ιερής άμυνας” [τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ 1980-88]». Και κατέληγε πως το αποτέλεσμα της μάχης θα κριθεί «όταν ο αγώνας είναι στο έδαφος και οι γενναίοι και έμπειροι άνθρωποι της Χεζμπολάχ και της Παλαιστίνης θα κινηθούν στο έδαφος σε έναν ενιαίο στρατιωτικό σχηματισμό». Αυτό, με λίγα λόγια, είναι που βλέπουμε να επιχειρείται σήμερα.

«Κανείς δεν είχε την παραμικρή ιδέα – Πλήρης αποτυχία»

Οι σχέσεις της Χαμάς με το Ιράν είχαν «παγώσει» το 2011 εξαιτίας της διαφωνίας του για τη στήριξη του καθεστώτος Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, με την Τεχεράνη να κόβει τη χρηματοδότηση και την εκπαίδευση για ένα διάστημα. Τελικά οι δύο πλευρές ήρθαν και πάλι κοντά με το Ιράν να διατηρεί πάντα στενότατους δεσμούς και με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Φέτος ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έχει επισκεφτεί δύο φορές τη Βηρυτό. Στόχος του μεταξύ άλλων σύμφωνα με το Foreign Policy ήταν να συντονίσει τις παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις. Είχε συναντήσεις με κορυφαία στελέχη Χαμάς και Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας δύο προτεραιότητες: την ενότητα μεταξύ τους και την προσπάθεια να επεκτείνουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα σε Γάζα και Δυτική Όχθη.

Είναι δυνατόν όλα αυτά να μην έχουμε σημάνει καμπανάκι στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ; Ο Ντάνι Γιάτομ, πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, δήλωσε στο ΒΒC πως «τα πάντα πήγαν λάθος», «κανείς δεν φάνηκε να έχει την παραμικρή ιδέα». Σχολίασε πως «το δεύτερο στρώμα άμυνας του Ισραήλ αποδείχθηκε ανεπαρκές να σταματήσει τις επιθέσεις»  και θύμισε πως αυτό συνέβη «50 χρόνια και μια μέρα» από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, όταν ένας συνασπισμός αραβικών κρατών αιφνιδίασε και πάλι με την επίθεσή του. Σημείωσε δε πως το γεγονός ότι υπήρχαν ελάχιστες δυνάμεις στα σύνορα είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας των μυστικών υπηρεσιών, που αν και είχαν γίνει μάρτυρες πολλών ασκήσεων της Χαμάς, πίστευαν ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει καμία πρόθεση να επιχειρήσει επίθεση στο Ισραήλ.