15.9 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 5:00

Γάζα: «Κοντά σε παράταση της κατάπαυσης πυρός», σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές

Κοντά σε συμφωνία για παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, με παράλληλη απελευθέρωση ομήρων, φέρονται να βρίσκονται οι διαπραγματευτές του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματευτές εστιάζουν στην επίλυση ορισμένων διαφορών σχετικά με τη διάρκεια της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και η λίστα των Παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές που θα απελευθερώσει το Ισραήλ.

Η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που επέτρεψε την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων και τη διανομή κάποιων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, διανύει σήμερα την τέταρτη και τελευταία ημέρα της.

Ενστάσεις για τις λίστες ομήρων και κρατουμένων

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι επικρατεί προβληματισμός τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Χαμάς σχετικά με τις λίστες με τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα.

«Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τις σημερινές λίστες», όπως αποκάλυψε στο Reuters αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεσολαβητές από το Κατάρ συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Χαμάς για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις.

Πιέσεις για παράταση της κατάπαυσης πυρός

Την Κυριακή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Μασαχουσέτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι στόχος του είναι να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και μετά την Δευτέρα, τουλάχιστον για όσο διάστημα απελευθερώνονται όμηροι.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι Αμερικανοί όμηροι. «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους», διαβεβαίωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα, Δευτέρα, να παραταθεί η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα και η απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατούνται από τους τρομοκράτες.

«Καλώ για μια παράταση της εκεχειρίας, η οποία θα επιτρέψει να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια στους πληθυσμούς που την έχουν μεγάλη ανάγκη και να επιτευχθεί η απελευθέρωση άλλων ομήρων», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Νετανιάχου σε Μπάιντεν: «Ναι» σε παράταση της κατάπαυσης πυρός αν συνεχιστεί η απελευθέρωση ομήρων

Θετικός στο να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση ομήρων ημερησίως, εμφανίστηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Ισράηλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε ότι, εφόσον τερματιστεί η συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν «με πλήρη ισχύ».

Πρόθυμη για παράταση της κατάπαυσης πυρός η Χαμάς

Πρόθυμη να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για δύο έως τέσσερις ημέρες εμφανίστηκε την Κυριακή και η Χαμάς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διαμεσολαβητές -το Κατάρ και η Αίγυπτος –ενημερώθηκαν πως οι ένοπλες ομάδες που κρατούν ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!