29.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 15:38

Τουρκία: Άλμα στις εξαγωγές σημαντικών υλικών για τον στρατό της Ρωσίας

Αύξηση κατέγραψαν φέτος οι εξαγωγές από την Τουρκία στη Ρωσία 45 υλικών ζωτικής σημασίας για την πολεμική μηχανή της Μόσχας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και των εταίρων της στο ΝΑΤΟ εντείνονται, εν μέσω ανησυχιών ότι η Τουρκία υπομονεύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να εξοπλίζει τις ένοπλες δυνάμεις της, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε μια ένδειξη του ότι έχει καταστεί προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον να περιορίσει αυτές τις εμπορικές συναλλαγές, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, Μπράιαν Νέλσον, θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα.

Αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του Νέλσον στην Τουρκία φέτος, εν μέσω ενδείξεων ότι ορισμένα εξαρτήματα διπλής χρήσης — που προσδιορίζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ως ιδιαίτερης αξίας για τον πόλεμο — μεταφέρονται απευθείας στη Ρωσία, ακόμη και όταν έχουν χαρακτηριστεί ως εξαρτήματα που προορίζονται για άλλες χώρες.

 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι προσπάθειες να σταματήσουν αυτές οι εμπορικές συναλλαγές με αποδέκτη τη Ρωσία είναι περίπλοκες, δεδομένου ότι τα προϊόντα που εξάγονται έχουν και εμπορική εφαρμογή – όχι μόνο στρατιωτική.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, η Τουρκία ανέφερε εξαγωγές ύψους 158 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν 45 αγαθά τα οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «υψηλής προτεραιότητας» στη Ρωσία και σε πέντε πρώην σοβιετικές χώρες, οι οποίες θεωρούνται ύποπτες ότι ενεργούν ως μεσάζοντες για τη Μόσχα. Πρόκειται για τριπλάσιες εξαγωγές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο μέσος αριθμός για την περίοδο 2015-21 ήταν 28 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων των Financial Times από τη βάση δεδομένων των τελωνείων Trade Data Monitor.

Στις 45 κατηγορίες αγαθών περιλαμβάνονται είδη όπως μικροτσίπ, εξοπλισμός επικοινωνιών και εξαρτήματα. Παρά τους ελέγχους των ΗΠΑ, της Ε.Ε., της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, φαίνεται ότι εταιρείες που δρουν ως μεσάζοντες «κρύβουν» τους τελικούς προορισμούς.

Οι εισαγωγές αγαθών «υψηλής προτεραιότητας» στην Τουρκία από τις χώρες της G7 αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 60% μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με τις ίδιες περιόδους μεταξύ 2015 και 2021, με την αξία τους να φτάνει τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Ζωντανοί» για πρόκριση στους “4” της Ευρωλίγκα έμειναν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

«Ζωντανοί» στην διεκδίκηση της πρόκρισης στο Final Four της Euroleague που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο έμειναν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετά τις νίκες που πέτυχαν...

Ολυμπιακός: Όταν άδειασε τις εκκλησίες και στενοχώρησε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου – Τι γράφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ

Η Μεγάλη Πέμπτη που άδειασαν οι εκκλησίες. Η ημέρα που ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ, προτίμησε να δει το σημαντικότερο...

Όλη η Ευρώπη μιλά για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στην Αγγλία – Κέρδισε 4-2 την ‘Αστoν Βίλα

Η εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη συνεχίζεται και δεν χωρά αμφιβολία πως ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ομάδας...

Χαμάς: Υπό εξέταση με «θετικό πνεύμα» η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Συνεχίζει η Χαμάς να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα...

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

Τι και εάν βλέπει τις πωλήσεις της στην Κίνα να κατεβάζουν ταχύτητα; Τι και εάν δέχεται οξύτατο ανταγωνισμό από κατασκευάστριες έξυπνων κινητών χαμηλότερου κόστους;...

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα το τρίμηνο του 2024 – Ανήλθε στα 523 εκατ. ευρώ

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα καταγράφηκε το τρίμηνο του 2024 στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με το 2023. Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!