15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 4:09

Σύμβουλος Ζελένσκι: Όποιο σχέδιο ειρήνευσης, πρέπει να προβλέπει επιστροφή της Ρωσίας στα σύνορα του 1991

Ο στενός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε σήμερα ότι το όποιο σχέδιο για τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να περιλαμβάνει την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα του 1991.

Ο Ποντολιάκ έκανε τα σχόλια αυτά αφού η Κίνα παρουσίασε ένα σχέδιο 12 σημείων για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

Ο Ποντολιάκ αναφερόταν στα σύνορα της Ουκρανίας την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

«Το όποιο ‘ειρηνευτικό σχέδιο’ μόνο με κατάπαυση πυρός και, ως εκ τούτου, νέα οριοθέτηση συνόρων και συνέχιση της κατοχής ουκρανικού εδάφους δεν συνιστά ειρήνη αλλά πάγωμα των εχθροπραξιών, ουκρανική ήττα, (και τις) επόμενες φάσεις της γενοκτονίας από τη Ρωσία» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

«Η θέση της Ουκρανίας είναι γνωστή -υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στη γραμμή των συνόρων του 1991».

Επιφυλακτικό το Βερολίνο

Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση του Βερολίνου στην κινεζική πρόταση που υπέβαλε η Κίνα στα Ηνωμένα Έθνη για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε «αμφίβολο» το εάν το Πεκίνο επιθυμεί πράγματι να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «καλό» το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση τάσσεται ξεκάθαρα κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, επισήμανε ωστόσο ότι «λείπουν σημαντικά στοιχεία» από την πρόταση, όπως η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση η οποία μας φέρνει πιο κοντά σε μια δίκαιη ειρήνη είναι ευπρόσδεκτη. Το εάν όμως η Κίνα ως παγκόσμια δύναμη επιθυμεί να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο, είναι ακόμη αμφίβολο. Αν το εννοεί, θα πρέπει να συνομιλήσει όχι μόνο με τη Μόσχα, αλλά και με το Κίεβο και να εργαστεί για την ειρήνη υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος εξέφρασε την κατανόησή του για την ανυπομονησία πολλών ανθρώπων στη Γερμανία να τελειώσει ο πόλεμος.

«Πουθενά οι άνθρωποι δεν το λαχταρούν αυτό όσο στην Ουκρανία, αλλά μια εικονική ειρήνη, η οποία θα ανταμείβει μόνο την αρπαγή γης από τον Πούτιν και θα αφήνει τους ανθρώπους στην αυθαιρεσία των κατακτητών, δεν θα είναι ειρήνη. Είναι ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο, αυτός που επιτέθηκε βάναυσα στη γειτονική χώρα και ρίχνει συνεχώς στρατεύματα στο δυτικό μέτωπο», τόνισε και επαναβεβαίωσε τη βούληση της Γερμανίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά.

«Η Γερμανία δεν βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά αυτός ο πόλεμος μας αφορά», είπε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ότι είναι «καλό» το γεγονός ότι η Κίνα παρουσίασε σχέδιο για την Ουκρανία, ότι ανέλαβε την ευθύνη και ότι τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων. «Ωστόσο, σημαντικά στοιχεία, όπως η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, λείπουν από το σχέδιο των 12 σημείων», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ και σημείωσε και αυτός ότι το Πεκίνο θα πρέπει να συζητήσει αυτή την πρόταση απευθείας με το Κίεβο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, υπάρχουν αμφιβολίες στο Βερολίνο σχετικά με την ουδετερότητα της Κίνας, καθώς η κινεζική κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με τη Μόσχα ακόμη και την αγορά Καμικάζι-drones, τα οποία θα παραδοθούν εντός του Απριλίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Bellevue, ο ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι, μέσω βιντεοκλήσης, ζήτησε να διατηρηθεί η στήριξη προς τη χώρα του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία «είναι σε θέση να βάλει τέλος στη ρωσική επιθετικότητα εντός του έτους». Τόνισε επίσης ότι «κανείς δεν θα τολμήσει νέα επίθεση, εάν γνωρίζει ότι ο ελεύθερος κόσμος είναι αρκετά αποφασισμένος να υπερασπιστεί την ελευθερία του».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή επέτειο, κάνει λόγο για «αποτυχία» του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «βασίστηκε στη διαίρεση, αλλά πέτυχε το αντίθετο», και επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

«Είναι στο χέρι του Πούτιν. Εκείνος μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο», τονίζει στο μήνυμά του. Αργότερα απόψε ο κ. Σολτς θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με θέμα την Ουκρανία. Στη Σύνοδο έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και ο κ. Ζελένσκι

Πηγή: skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!