23.8 C
Nicosia
Δευτέρα 17 Ιούνιος 2024 | 5:00

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Κρίσιμη και απρόβλεπτη η κατάσταση – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Κρίσιμη και απρόβλεπτη παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε την πρόσφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, «ένα σενάριο προκλήσεων που έχει στηθεί από τους Ρώσους για να δικαιολογήσουν μία επίθεση στην Ουκρανία».

«Τα γεγονότα των τελευταίων 24/48 ωρών εντάσσονται σε ένα σενάριο … που συνίσταται στην δημιουργία στημένων προκλήσεων, στην συνέχεια στην απάντηση στις προκλήσεις αυτές και τέλος στην διεξαγωγή νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν κατά την ομιλία του ενώπιον κατά την διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε την Ρωσία ότι διασπείρει παραπληροφόρηση σύμφωνα με την οποία το Κίεβο σχεδιάζει να εξαπολύσει επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία ή να προχωρήσει σε σαμποτάζ χημικών εργοστασίων στην περιοχή.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ρωσική παραπληροφόρηση για υποτιθέμενες επιθετικές επιχειρήσεις ή πράξεις σαμποτάζ…Η Ουκρανία δεν διαπράττει ούτε σχεδιάζει να διαπράξει τέτοιες ενέργειες στην περιοχή του Ντονμπάς», έγραψε στο Twitter χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες πληροφορίες αναφέρεται.

Η Ρωσία εν τω μεταξύ ανακοίνωσε άσκηση με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων υπό τη διεύθυνση του Πούτιν. Μαίνεται εν τω μεταξύ ο πόλεμος αλληλοκατηγοριών, με το Κίεβο να κάνει λόγο για συνεχή αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα και τους φιλορώσους αντάρτες να αποδίδουν στις κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδισμό χωριού.

Περίπου 149.000 στρατιώτες έχει συγκεντρώσει η Ρωσία γύρω από την Ουκρανία και μερικές ακόμα χιλιάδες αναμένεται να φθάσουν στο εγγύς μέλλον, όπως ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ σήμερα στο κοινοβούλιο.

REUTERS/SERGEY PIVOVAROV

Αποχώρηση αμάχων προς τη Ρωσία

Ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

«Σήμερα οργανώνεται κεντρικά η μαζική αναχώρηση του πληθυσμού προς την Ρωσική Ομοσπονδία. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Ντένις Πουτσίλιν σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον λογαριασμό του στο Telegram.

«Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δώσει πολύ σύντομα την διαταγή για επίθεση και για την εφαρμογή ενός σχεδίου εισβολής των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ», είπε.

Σωρεία επαφών

Έντονες ζυμώσεις αναμένονται σήμερα και τις επόμενες ημέρες μεταξύ ηγετών και αξιωματούχουν με επίκεντρο την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομίλησε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού και ζήτησε αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Ο Όστιν ζήτησε αποκλιμάκωση, επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων που περικυκλώνουν την Ουκρανία στις βάσεις τους και διπλωματική επίλυση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν «ζητήματα ασφαλείας, που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον».

 

REUTERS/CARLOS BARRIA

Τι αναμένεται:

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει σήμερα με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας. Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.
  • Ξεκινάει η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι ο Μπλίνκεν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, την υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στη Διάσκεψη συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα παρευρεθούν είναι επίσης ο αρχηγός του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Η Ρωσία δεν συμμετέχει, με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να κάνει λόγο για «απώλεια»  που η Ρωσία δεν εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία.
  • Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δέχτηκε την πρόταση του Αμερικανού ομολόγου Άντονι Μπλίνκεν να συναντηθούν. Η συνάντηση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα είτε στην Ελβετία είτε στη Φινλανδία όπως έχει προταθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

EURO 2024: Άγγλοι χούλιγκαν επιτέθηκαν σε Σέρβους στο Γκελζενκίρχεν (βίντεο)

Αυτές είναι οι σκηνές που φοβόντουσαν οι γερμανικές αρχές πριν από τον αγώνα, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου: αναταραχές με χούλιγκαν σημειώθηκαν στο...

19 νεκροί στο προσκύνημα των μουσουλμάνων στην Μέκκα (φωτό)

Νεκρούς προσκυνητές, τουλάχιστον 14 ιορδανούς και πέντε ιρανούς, αφήνει πίσω το μεγάλο ετήσιο προσκύνημα του χατζ  στη Σαουδική Αραβία, που πραγματοποιείται μέσα σε αφόρητη...

Με σθένος πήρε το Χ με τη Δανία η Σλοβενία (1-1)

Με βασικούς τους Σπόραρ, Τσέριν και με τον Βέρμπιτς να μπαίνει αλλαγή στο 67’, η Σλοβενία βρέθηκε πίσω στο σκορ αλλά κατάφερε να πάρει...

Νεκρός ποδηλάτης στο Γραμμικό Πάρκο στο Στρόβολο – Η Αστυνομία ερευνά τα αίτια θανάτου

Νεκρός εντοπίστηκε ποδηλάτης σε χωμάτινο δρόμο κοντά στο Γραμμικό πάρκο στο Στρόβολο. Στο σημείο κλήθηκαν μέλη της Αστυνομίας όπου απέκλεισαν την σκηνή για εξετάσεις. Σύμφωνα...

Σκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες στην Μαρίνα Αγίας Νάπας (βίντεο)

Στις φλόγες τυλίχθηκε σκάφος στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, θέτοντας σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική Υπηρσία. Σε ανάρτηση του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, αναφέρει...

Μητσοτάκης: Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης της Ουκρανίας

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, προκειμένου «να υπάρξει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!