18.9 C
Nicosia
Σάββατο 25 Μάιος 2024 | 3:28

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Ώρες αγωνίας – 11 αγνοούμενοι, δύο εγκλωβισμένοι, 278 άτομα έχουν διασωθεί (Φώτο)

Eντεκα είναι τελικά τα άτομα που αγνοούνται – σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα- μετά από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia, ανοιχτά της Ηγουμενίτσας. Μεταξύ των αγνοουμένων είναι τρεις Έλληνες. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας, ενώ αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες διάσωσης δύο αλλοδαπών οδηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου, όπου θα επιχειρήσουν να τους προσεγγίσουν άνδρες της ΕΜΑΚ. Βάσει των νεότερων στοιχείων 278 άτομα έχουν διασωθεί.

Στο λιμάνι άρχισαν να φτάνουν λίγο μετά τις 9.30 οι πρώτοι από τους επιβαίνοντες, που είχαν επιβιβαστεί σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη για να απομακρυνθούν από το φλεγόμενο πλοίο. Σημειώνεται ότι στο σημείο είχαν σπεύσει τρία ασθενοφόρα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

EUROKINISSI/EUROKINISSI

Πραγματοποιήθηκε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί 278 άτομα, στα οποία  συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.

Δέκα άτομα στο νοσοκομείο Κέρκυρας

Δέκα άτομα που επέβαιναν στο πλοίο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επτά άτομα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, δύο έχουν υποστεί κατάγματα και ένα έχει καρδιακά προβλήματα και εξετάζεται από τους γιατρούς.Η κατάσταση υγείας τους κρίνεται καλή και δεν εμπνέει ανησυχία.

Το χρονικό

HELLENICCOASTGUARD

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Βίντεο από το λιμενικόΤο πλοίο, με σημαία Ιταλίας, εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα-Πρίντεζι και πέρα από τα 290 άτομα, μετέφερε 153 εμπορικά οχήματα, καθώς και 32 οχήματα που συνόδευαν τους επιβάτες.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Όμιλος Grimaldi, στις 04:12 (τοπική ώρα) ο κυβερνήτης του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά του ομίλου με την πληροφορία ότι προκλήθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3. Το πλήρωμα του πλοίου επενέβη για να σβήσει τη φωτιά, ενώ ο κυβερνήτης και το προσωπικό, μέσω της ομάδας έκτακτης ανάγκης, ειδοποίησαν τις αρχές και έλαβαν μέτρα για να διαχειριστούν το περιστατικό.

Για την ασφάλεια των παρευρισκομένων, ο κυβερνήτης αποφάσισε να εγκαταλείψουν το πλοίο.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβατών

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ

«Κοιμόμασταν και μας φώναξε το πλήρωμα να ξυπνήσουμε και να βγούμε στο κατάστρωμα. Επικρατούσε πανικός. Υπήρχε πολύς καπνός και γρήγορα η κατάσταση έγινε αποπνικτική» ανέφερε επιβάτης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι γρήγορες αντιδράσεις του πληρώματος απέτρεψαν τα χειρότερα, σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτη στον ΣΚΑΪ. «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν» τόνισε ο επιβάτης του πλοίου. «Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι» ανέφερε.

HCG.GR

«Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν… Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα, φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος» δήλωσε επιβάτης.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Στη θαλάσσσιο περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο έσπευσαν από νωρίς το πρωί 4 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, ένα σκάφος της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, δύο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα του Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιοχή κατέπλευσε και η φρεγάτα Ύδρα.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα. Στο σημείο επίσης μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού και λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης.

Σύμφωνα με την Grimaldi δεν υπάρχει καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει η σταθερότητα του πλοίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΟΜΆΔΑ ΔΙΆΣΩΣΗΣ

Την επιχείρηση κατάσβεσης αλλά και διάσωσης του πλοίου έχει αναλάβει η ολλανδική Smit Salvage που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Οι Ολλανδοί συνεργάζονται ήδη με ελληνική κοινοπραξία Med Tugs, και το ρυμουλκό ναυαγοσωστικό σκάφος Alexander.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Ιω. Πλακιωτάκης ενημερώθηκε για το περιστατικό από την πρώτη στιγμή και έδωσε άμεσα εντολή για την κινητοποίηση κάθε μέσου για τον απεγκλωβισμό των επιβαινόντων

Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 Μποφόρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κοινή γραμμή για αντιμετώπιση σειρά θεμάτων από Οργανώσεις δημόσιου τομέα

Κοινή γραμμή για αντιμετώπιση σειρά θεμάτων, χάραξαν οι οργανώσεις του κρατικού τομέα, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτη Ματθαίου, ενόψει της συνεδρίας της...

«Κατάληψη στη Ράφα είναι η απάντηση στο ΔΠΔ» – Ο Νετανιάχου συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη

Εντολή για έκτακτη σύσκεψη έδωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός  Μπενιαμίν Νετανιάχου, με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διέταξε τη χώρα του να σταματήσει τη...

Νέα κέρδη (+1.55%) από το ΧΑΚ – Σημαντική άνοδος για μετοχή Ελληνικής

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, φθάνοντας σε νέο υψηλό, με τη μετοχή της Ελληνικής να κλείνει επίσης...

Μεγάλη φωτιά στο Παραμάλι κινητοποίησε τις πυροσβεστικές μονάδες

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για την κατάσβεση νέας πυρκαγιάς, που αυτή τη φορά ξέσπασε παρά το Παραμάλι. Σύμφωνα με τον...

Αυξημένα κατά 20% τα παράπονα στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο το 2023

Κατά το 2023 υπήρξε αύξηση στα παράπονα που υποβλήθηκαν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, δήλωσε η Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου σε διάσκεψη...

Σταθεροποίηση σε τριμηνιαία βάση στις τιμές των ακινήτων

Τάσεις σταθεροποίησης σε τριμηνιαία βάση, αλλά και σημαντικές ετήσιες αυξήσεις παρουσίασαν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2024, με βάση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!