22.9 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 20:58

Σούνακ: Πτήσεις προς Ρουάντα με παράτυπους μετανάστες «ό,τι και να γίνει»

Αποφασισμένος και σίγουρος για την έναρξη των πτήσεων που θα μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Ρουάντα ώστε να υποβάλλουν εκεί αίτηση ασύλου, δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Η αμφιλεγόμενη πολιτική χαρακτηρίστηκε ξανά από τον κ. Σούνακ ως το καίριο «αποτρεπτικό μέτρο» που θα συμβάλει στην εκπλήρωση μίας εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Κυβέρνησή του, δηλαδή «να σταματήσουν οι λέμβοι» με παράτυπους μετανάστες που διασχίζουν τη Θάλασσα της Μάγχης.

Η υλοποίηση του σχεδίου, ωστόσο, έχει αναβληθεί πολλάκις λόγω νομικών προσφυγών και δικαστικών αποφάσεων, αλλά και λόγω εμποδίων από τη Βουλή των Λόρδων στην έγκριση του υπό εξέταση σχετικού νομοσχεδίου.

Η συνέντευξη Τύπου του κ. Σούνακ έγινε ενόψει της αποψινής νέας συζήτησης και ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο περί Ρουάντας.

Η πλειοψηφία της Βουλής των Λόρδων έχει στείλει ήδη δύο φορές πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο με προτεινόμενες τροπολογίες που απορρίπτονται από την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Αρκετά πια. Όχι άλλη υπεκφυγή, όχι άλλη καθυστέρηση. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει απόψε και θα ψηφίσει όσο αργά κι αν πάει. Χωρίς εάν, χωρίς αλλά», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι πτήσεις θα ξεκινήσουν «ό,τι και να γίνει».

Διαβεβαίωσε επίσης πως η Κυβέρνηση έχει κάνει όλη την απαραίτητη προετοιμασία ώστε οι πρώτες πτήσεις προς την αφρικανική χώρα να αναχωρήσουν σε 10-12 εβδομάδες.

Μεταξύ άλλων είπε πως υπάρχει σε κατάσταση ετοιμότητας αεροδρόμιο και εμπορικές πτήσεις τσάρτερ, αλλά επίσης 25 δικαστικές αίθουσες και 250 δικαστές ώστε να αντιμετωπιστούν «γρήγορα και αποφασιστικά» νέες νομικές προσφυγές κατά της απέλασης στη Ρουάντα.

Με τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που θα γίνουν εντός του έτους να δείχνουν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα να υπολείπεται τουλάχιστον 20 ποσοστιαίων μονάδων των Εργατικών, ο Ρίσι Σούνακ θεωρεί πως η αυστηρή πολιτική επί του μεταναστευτικού και δη η έναρξη πτήσεων προς τη Ρουάντα θα συμβάλλει στην αλλαγή της εικόνας.

Άφησε πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε περίπτωση που εμποδίσει την εφαρμογή του μέτρου «απειλώντας την εθνική ασφάλεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!