17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 10:50

Τα τρακτέρ «πολιορκούν» τις Βρυξέλλες – Μπλόκο γύρω από το σημείο όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής

«Θερμή» υποδοχή επιφύλαξαν στους Ευρωπαίους ηγέτες χιλιάδες αγρότες που έχουν κατακλύσει με πάνω από 1.000 τρακτέρ τις Βρυξέλλες και τους δρόμους γύρω από τον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής των 27. Με φόντο την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων από άκρη σε άκρη της Ευρώπης, αγρότες άναψαν φωτιές και εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ισχυρή.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο -λίγα τετράγωνα από το χώρο διεξαγωγής της Συνόδου -, αλλά οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού. Οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων.

REUTERS/Yves Herman

Μεγάλες οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκλεισθεί από περίπου 1.300 τρακτέρ, σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας.

Παρά τις «παραχωρήσεις» των Βρυξελλών, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο θυμός των αγροτών στην δεν υποχωρεί, ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου οι αποκλεισμοί οδικών αξόνων πρόκειται να συνεχισθούν για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

REUTERS/Yves Herman

Χθες, παραμονή της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν από κοινού ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καταγγέλλοντας «τη στρέβλωση του ανταγωνισμού» που επικυρώνεται από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και ζητούν για σήμερα «πολύ ισχυρές ανακοινώσεις».

REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman

Ασίγαστη οργή

Οι αρωγές που ανακοινώθηκαν χθες από τη γαλλική κυβέρνηση και οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και τη Γερμανίας.

Στην Ιταλία, χιλιάδες αγρότες, από τη Σαρδηνία μέχρι το Πιεμόντε, διαδήλωσαν και πάλι χθες. Η κύρια συνομοσπονδία των ιταλών αγροτών, η Coldiretti, προγραμματίζει να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες με περίπου 1.000 αγρότες από την Ιταλία για να καταγγείλει «τις τρέλες που απειλούν τη γεωργία». Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως θα δεχθεί αύριο, Παρασκευή, τα τρία κύρια αγροτικά συνδικάτα, τα οποία υποσχέθηκαν «κινητοποιήσεις» μέσα στις «επόμενες εβδομάδες». Πορτογάλοι αγρότες έχουν καλέσει επίσης σε κινητοποίηση σήμερα το πρωί στους δρόμους της χώρας με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Αντιμέτωπη με τις διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χθες παραχωρήσεις σε δύο κύρια ζητήματα: προτείνει να χορηγηθεί για το 2024 μια «μερική» εξαίρεση στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την ΚΑΠ και εξετάζει έναν μηχανισμό που περιορίζει τις εισαγωγές από την Ουκρανία, ιδιαίτερα πουλερικών.

REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman

Αν και το Παρίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες «ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα της Γαλλίας», αυτή η εξαίρεση έρχεται «καθυστερημένα» και παραμένει «περιορισμένη», σημείωσε η Copa-Cogeca, η οργάνωση των αγροτικών συνδικάτων στην Ε.Ε..

Υπερβολικά περίπλοκη ευρωπαϊκή πολιτική, υπερβολικά χαμηλά εισοδήματα, πληθωρισμός, ανταγωνισμός από το εξωτερικό, συσσώρευση κανονιστικών διατάξεων, μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων: οι ίδιες διεκδικήσεις αναφέρονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ο θυμός αποκρυσταλλώνεται γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) των 27, η οποία κρίνεται από ορισμένους αποκομμένη από την πραγματικότητα.

REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman

Σε ένα ακόμη σημείο τριβής, η Κομισιόν διαπραγματεύεται μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία ανησυχεί τον αγροτικό τομέα και την οποία το Παρίσι δηλώνει πως δεν θέλει. Η συνθήκη αυτή με σημαντικές γεωργικές χώρες «δεν είναι καλή για τους κτηνοτρόφους μας και δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπογραφεί ως έχει», δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, δηλώνοντας έτοιμος για ένα «μπρα ντε φερ» με την Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να έχει σήμερα συνομιλίες με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ο επικεφαλής του ισχυρού γαλλικού αγροτικού συνδικάτου FNSEA απηύθυνε πάντως έκκληση στα μέλη του «για ηρεμία και λογική». «Οι προσδοκίες είναι τεράστιες», μπροστά στη «συσσώρευση προδιαγραφών και κανόνων», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό. Όμως «υπάρχουν επίσης πολλά ευρωπαϊκά ζητήματα που δεν είναι ζητήματα που διευθετούνται μέσα σε τρεις ημέρες», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!