Με το βλέμμα στην κερδοφόρα κινεζική αγορά ακριβώς έξω από τα σύνορα της χώρας, ένας επιχειρηματίας ξεκίνησε το πρώτο αγρόκτημα γρύλων της Κιργιζίας και παράγει αλεύρι εντόμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και τηγανητά σνακ γρύλων.
Συνοδεία φασαρίας από έναν τόνο γρύλων στο αγρόκτημα, ο Αντίλ Γκαπάροφ είπε ότι εμπνεύστηκε από διαδικτυακά άρθρα σχετικά με την αναπαραγωγή γρύλων.
«Η κύρια επιχείρησή μας είναι να παράγουμε αλεύρι γρύλων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες», δήλωσε ο Γκαπάροφ. «Το αλεύρι μας περιέχει τουλάχιστον 70% πρωτεΐνες και πολλά μικρο και μακρο στοιχεία».
Ο Γκαπάροφ έχει περίπου έναν τόνο ζωντανών γρύλων στο αγρόκτημά του, αλλά λέει ότι σοβαρές επιχειρήσεις όπως κάποιες στην Κίνα αρχίζουν με τουλάχιστον πέντε τόνους. Το αλεύρι πωλείται στα 7.000 σομς (82 δολάρια) το κιλό.
«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με αρκετές εταιρείες που προσπαθούν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες από αλεύρι – τις οποίες δεν μπορούμε να παράγουμε αυτήν τη στιγμή – για να φτιάξουν μπάρες πρωτεΐνης για αθλητές ή άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος», λέει.
Ο Γκαπάροφ τονίζει ότι για να αναπτυχθούν οι γρύλοι χρειάζονται πάνω από όλα μια σταθερή θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς και ελάχιστη υγρασία.
«Από αυτή την άποψη, το Κιργιστάν είναι ιδανικό για την καλλιέργεια γρύλων. Μπορούμε να ανοίξουμε τέτοια αγροκτήματα κυριολεκτικά σε κάθε επαρχία και να εξάγουμε τα προϊόντα», λέει. «Η Κίνα καταναλώνει 30.000 τόνους εντόμων ετησίως, αλλά παράγει μόνο 20.000 τόνους».
Παρά την πληθώρα οδηγιών και εγχειριδίων στο διαδίκτυο, ο Γκαπάροφ ισχυρίζεται ότι έπρεπε να μάθει μέσα από δοκιμές και λάθη.
«Για πάνω από ένα εξάμηνο, υπήρξαν τρεις περιπτώσεις όπου χάσαμε μια ολόκληρη γενιά εν μία νυκτί», λέει.
Ενώ μεγαλώνει το σμήνος του και δημιουργεί αποθέματα αλευριού γρύλων, ο Γκαπάροφ πωλεί επίσης τηγανισμένα έντομα ως σνακ μπίρας. «Απλά προσθέτουμε μερικά μπαχαρικά και αρωματικές ουσίες», αναφέρει.
ΠΗΓΗ: naftemporikigr