14.9 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 22:53

Η επιστροφή των Τ/κ στο Σύνταγμα του 1960

Ανεξαρτήτως των όσων ασυναρτιών είπε ο Τατάρ ως αντίδραση στην ανάκληση του διαβατηρίου του, στο τραπέζι του κυπριακού φαίνεται να τίθεται μια σοβαρή πρόσκληση – πρόκληση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς τους Τουρκοκύπριους. Σε απάντηση σχετικών δηλώσεων του Τατάρ, ο κ. Αναστασιάδης είπε «η ελληνοκυπριακή κοινότητα εμμένει και ως εκ τούτου είναι απόλυτα έτοιμη να αποδεχθεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην Εκτελεστική, τη Νομοθετική, τη Δικαστική εξουσία, όσο και στις υπόλοιπες των Υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1960, με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει την ευθύνη διοίκησης, σύμφωνα και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Αναστασιάδη στην ουσία αποτελεί μια νέα προσέγγιση στο κυπριακό, η οποία εκφεύγει από τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως τουλάχιστον μας την παρουσίαζαν τόσα χρόνια.

Βασικά, ο Πρόεδρος καλεί τον Τατάρ και τους Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που τους έδινε το Σύνταγμα του 1960.

Η πρόταση Αναστασιάδη, αν εμπλουτιστεί με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και την επιστροφή εδαφών, αξίζει να αξιολογηθεί περισσότερο, αφού φαίνεται να συγκεντρώνει πολλά θετικά τόσο για εμάς, όσο και για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και την Κύπρο ως σύνολο.

Κατ’ αρχήν είναι μια πρόταση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ, την Ε. Ένωση και γενικά τους μεγάλους γεωστρατηγικούς παίκτες. Το διεθνές πολιτικό σύστημα δεν θα έχει λόγο να απορρίψει μια λύση που ενισχύει και ενώνει το ήδη αναγνωρισμένο κράτος που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία. Ήδη, η λύση αυτή έγινε διεθνώς αποδεκτή το 1959, με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου.

Όσον αφορά εμάς, με τη λύση αυτή αποφεύγουμε άλλα πειράματα (διαφόρων τύπων ομοσπονδίες,κλπ) και συνεχίζουμε με την Κυπριακή Δημοκρατία και τις γνωστές δομές του κράτους μας. Αν μάλιστα αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός, καταργηθούν οι τουρκικές εγγυήσεις και γίνει εδαφικός διακανονισμός, τότε η Κύπρος θα εισέλθει σε μια νέα περίοδο πολιτικής ηρεμίας και ασφάλειας, κάτι που είναι ζητούμενο και για εμάς και τους ξένους.

Οφέλη, όμως, θα υπάρξουν και για τους Τουρκοκύπριους, αφού θα επανέλθουν στις διάφορες πολιτειακές θέσεις που κατείχαν πριν το 1963 στην Κυπριακή Δημοκρατία και έτσι πλέον δεν θα είναι σ’ ένα παράνομο και μη αναγνωρισμένο κράτος. Την ίδια ώρα οι τουρκοκύπριοι θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα θετικά της Ε. Ένωσης ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι πλήρες μέλος της.

Το σημαντικότερο, όμως για όλους και κυρίως για την Κύπρο ως χώρα, είναι ότι θα λυθεί επιτέλους το κυπριακό, θα επανέλθει η ασφάλεια και θα τερματιστούν οι συγκρούσεις και οι εντάσεις με την Τουρκία.

Σίγουρα, ο Τατάρ και η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτή την πρόταση Αναστασιάδη, αφού σήμερα ζητούν ξεκάθαρα λύση δύο κρατών. Όμως, αρνητικοί είναι και για τη λύση Ομοσπονδίας, όπως διατυμπανίζουν καθημερινά.

Είναι φανερόν, λοιπόν, ότι ενώ η πρόταση Αναστασιάδη προσφερει κάποια διέξοδο στο κυπριακό, η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να τη δεχθεί. Η Άγκυρα προτιμά να κρατά όμηρο της την Κύπρο, να επιβάλλει τις αναχρονσιτικές αξιώσεις της και να θέλει να επεκτείνει την επιρροή της πάνω στους Τουρκοκύπριους.

Κατά τη γνώμη μας από τη στιγμή που τέθηκε επίσημα αυτή η πρόταση στο τραπέζι, έστω κι’αν απορρίπτεται από την τουρκική πλευρά, θα πρέπει να την προβάλουμε διεθνώς, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και στην Ε. Ένωση, αλλά και στις υπερδυνάμεις.

Η πρόταση αυτή, με σημαντικές βελτιώσεις, μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στη διχοτομική αξίωση της Τουρκίας και του Τατάρ για λύση δύο κρατών.

Και από τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα μπορεί να προσεγγίσει τη δική μας πρόταση θετικά και την τουρκική αρνητικά, ίσως υπάρξει κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Όπως γράψαμε και πριν 15 μέρες στη στήλη εδώ «χρειάζεται ανακάτεμα η τράπουλα στο κυπριακό». Το ερώτημα είναι κατά πόσον η πρόταση Αναστασιάδη που ταρακουνά τα λιμνάζοντα ύδατα στο κυπριακό, μπορεί να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων για το μέλλον της Κύπρου ;

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!