22.9 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 21:35

Εάν ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου στη Μέση Ανατολή…

Μπορεί οι περισσότεροι στην Κύπρο να μην συνειδητοποιούμε την κρισιμότητα της  περιόδου που ζούμε, αλλά εάν η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν προσλάβει ευρύτερες διαστάσεις, τότε τα πάντα θα ανατραπούν προς το χειρότερο.  Ήδη, το Ισραήλ απάντησε στην Ιρανική επίθεση με drones και τώρα η περιοχή είναι σε αχαρτογράφητα νερά. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις πολιτικές και στρατιωτικές επιπτώσεις στην περιοχή μας, αλλά και στην οικονομία μας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η οικονομία μας είναι πολύ ευάλωτη σε διεθνείς ή περιφερειακές αρνητικές εξελίξεις.  Δυστυχώς, οπότε, συμβεί κάτι σημαντικό, η μικρή κυπριακή οικονομία δέχεται πλήγματα, τις περισσότερες φορές σοβαρά.

Τώρα, τα δεδομένα είναι χειρότερα, γιατί αφενός η κρίση είναι πάρα πολύ κοντά μας και αφετέρου, διότι μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, θα ανακατέψει πολύ την τράπουλα των γεωστρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή και ταυτόχρονα θα αναστατώσει τον πλανήτη, λόγω της σημασίας του πετρελαίου.

Μια επέκταση της κρίσης, λοιπόν, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο και την οικονομία της.  Οι άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία μας αφορούν την τουριστική κίνηση, τις αερομεταφορές, τη ναυτιλία, τις επενδύσεις και ίσως την αγορά ακινήτων.  Οι τομείς αυτοί αναμένεται να δεχθούν πρώτοι τα πλήγματα, με αποτέλεσμα τη μείωση εργασιών και την υπονόμευση  της ανάπτυξης τους.

Οι έμμεσες επιπτώσεις, που θα προέλθουν από την επιδείνωση της εικόνας της διεθνούς οικονομίας, έχουν να κάνουν με τη διόγκωση του ενεργειακού κόστους, την αύξηση του πληθωρισμού, τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, τη συγκράτηση του επιχειρείν και άλλα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ως Κύπρος θα πρέπει να απευχόμαστε την όποια επέκταση της κρίσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.  Σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει στην Κύπρο η όξυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.   Επ’ ουδενί λόγο δεν θέλουμε να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου στη Μέση Ανατολή, για να χρησιμοποιήσουμε το λεκτικό του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γεώργιου Παπανδρέου το 1964, αναφερόμενος στην Κύπρο.

Κατά τη γνώμη μας, η περίοδος απαιτεί  ειδική προσοχή, για να μην μπλεχθούμε σε νέες οικονομικές περιπέτειες.  Σίγουρα, δεν είναι στο χέρι μας για να αποτρέψουμε μια ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.  Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να λάβουμε πρόνοια, για να προστατεύσουμε την οικονομία από τυχόν απρόβλεπτους κινδύνους.

Για τον τουριστικό τομέα, ίσως, επιβάλλεται να στείλουμε διεθνώς το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι μια ασφαλής χώρα και οι τουρίστες που επιθυμούν να την επισκεφθούν δεν κινδυνεύουν από τις όποιες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.  Το ίδιο πρέπει ίσως να πράξουμε όσον αφορά τις αερομεταφορές και τις ναυτιλιακές γραμμές.

Απ’ εκεί κι΄ ύστερα, πρέπει να δούμε πως διαχειριζόμαστε καλύτερα την ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου.  Ήδη, η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει τα αποθέματα μας και μπορεί να φροντίσει να προμηθευτεί μεγαλύτερες ποσότητες πριν οι τιμές του “μαύρου χρυσού” φτάσουν στα 100 δολάρια το βαρέλι (τώρα κινείται γύρω στα 88 δολ. το βαρέλι).  Συναφές μ΄ αυτό είναι και η  ανάγκη να αποτρέψουμε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών σε καταναλωτικά προϊόντα, ώστε να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό.

Η περίοδος που διανύουμε είναι αρκούντως ύποπτη και επικίνδυνη.  Μόνο με προληπτικές κινήσεις προστασίας της οικονομίας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.

Αντιλαμβάνεστε, ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή, ενώ οι παραινέσεις των ΗΠΑ και της Ε. Ένωσης δεν εισακούονται.

Εμείς, ως μικρή χώρα, είμαστε ένας αδύνατος κρίκος στην περιοχή.  Ας φροντίσουμε να διαφυλάξουμε τα νώτα, τουλάχιστον της οικονομίας μας …

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!