27.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 20:35

Η επιστροφή των Τ/κ στο Σύνταγμα του 1960

Ανεξαρτήτως των όσων ασυναρτιών είπε ο Τατάρ ως αντίδραση στην ανάκληση του διαβατηρίου του, στο τραπέζι του κυπριακού φαίνεται να τίθεται μια σοβαρή πρόσκληση – πρόκληση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς τους Τουρκοκύπριους. Σε απάντηση σχετικών δηλώσεων του Τατάρ, ο κ. Αναστασιάδης είπε «η ελληνοκυπριακή κοινότητα εμμένει και ως εκ τούτου είναι απόλυτα έτοιμη να αποδεχθεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην Εκτελεστική, τη Νομοθετική, τη Δικαστική εξουσία, όσο και στις υπόλοιπες των Υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1960, με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει την ευθύνη διοίκησης, σύμφωνα και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Αναστασιάδη στην ουσία αποτελεί μια νέα προσέγγιση στο κυπριακό, η οποία εκφεύγει από τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως τουλάχιστον μας την παρουσίαζαν τόσα χρόνια.

Βασικά, ο Πρόεδρος καλεί τον Τατάρ και τους Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που τους έδινε το Σύνταγμα του 1960.

Η πρόταση Αναστασιάδη, αν εμπλουτιστεί με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και την επιστροφή εδαφών, αξίζει να αξιολογηθεί περισσότερο, αφού φαίνεται να συγκεντρώνει πολλά θετικά τόσο για εμάς, όσο και για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και την Κύπρο ως σύνολο.

Κατ’ αρχήν είναι μια πρόταση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ, την Ε. Ένωση και γενικά τους μεγάλους γεωστρατηγικούς παίκτες. Το διεθνές πολιτικό σύστημα δεν θα έχει λόγο να απορρίψει μια λύση που ενισχύει και ενώνει το ήδη αναγνωρισμένο κράτος που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία. Ήδη, η λύση αυτή έγινε διεθνώς αποδεκτή το 1959, με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου.

Όσον αφορά εμάς, με τη λύση αυτή αποφεύγουμε άλλα πειράματα (διαφόρων τύπων ομοσπονδίες,κλπ) και συνεχίζουμε με την Κυπριακή Δημοκρατία και τις γνωστές δομές του κράτους μας. Αν μάλιστα αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός, καταργηθούν οι τουρκικές εγγυήσεις και γίνει εδαφικός διακανονισμός, τότε η Κύπρος θα εισέλθει σε μια νέα περίοδο πολιτικής ηρεμίας και ασφάλειας, κάτι που είναι ζητούμενο και για εμάς και τους ξένους.

Οφέλη, όμως, θα υπάρξουν και για τους Τουρκοκύπριους, αφού θα επανέλθουν στις διάφορες πολιτειακές θέσεις που κατείχαν πριν το 1963 στην Κυπριακή Δημοκρατία και έτσι πλέον δεν θα είναι σ’ ένα παράνομο και μη αναγνωρισμένο κράτος. Την ίδια ώρα οι τουρκοκύπριοι θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα θετικά της Ε. Ένωσης ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι πλήρες μέλος της.

Το σημαντικότερο, όμως για όλους και κυρίως για την Κύπρο ως χώρα, είναι ότι θα λυθεί επιτέλους το κυπριακό, θα επανέλθει η ασφάλεια και θα τερματιστούν οι συγκρούσεις και οι εντάσεις με την Τουρκία.

Σίγουρα, ο Τατάρ και η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτή την πρόταση Αναστασιάδη, αφού σήμερα ζητούν ξεκάθαρα λύση δύο κρατών. Όμως, αρνητικοί είναι και για τη λύση Ομοσπονδίας, όπως διατυμπανίζουν καθημερινά.

Είναι φανερόν, λοιπόν, ότι ενώ η πρόταση Αναστασιάδη προσφερει κάποια διέξοδο στο κυπριακό, η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να τη δεχθεί. Η Άγκυρα προτιμά να κρατά όμηρο της την Κύπρο, να επιβάλλει τις αναχρονσιτικές αξιώσεις της και να θέλει να επεκτείνει την επιρροή της πάνω στους Τουρκοκύπριους.

Κατά τη γνώμη μας από τη στιγμή που τέθηκε επίσημα αυτή η πρόταση στο τραπέζι, έστω κι’αν απορρίπτεται από την τουρκική πλευρά, θα πρέπει να την προβάλουμε διεθνώς, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και στην Ε. Ένωση, αλλά και στις υπερδυνάμεις.

Η πρόταση αυτή, με σημαντικές βελτιώσεις, μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στη διχοτομική αξίωση της Τουρκίας και του Τατάρ για λύση δύο κρατών.

Και από τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα μπορεί να προσεγγίσει τη δική μας πρόταση θετικά και την τουρκική αρνητικά, ίσως υπάρξει κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Όπως γράψαμε και πριν 15 μέρες στη στήλη εδώ «χρειάζεται ανακάτεμα η τράπουλα στο κυπριακό». Το ερώτημα είναι κατά πόσον η πρόταση Αναστασιάδη που ταρακουνά τα λιμνάζοντα ύδατα στο κυπριακό, μπορεί να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων για το μέλλον της Κύπρου ;

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες...

Στην Κίνα ο Πούτιν τον Μάϊο

Την Κίνα σκοπεύει να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. «Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο...

Κυβέρνηση: Βήματα επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία – Επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής αύριο

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!