16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 8:39

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου και η Κύπρος

Μπορεί  η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία να μην έχει ξεκαθαρίσει, ωστόσο η οικονομική οπισθοδρόμηση του πλανήτη είναι σίγουρη.  Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της σύγκρουσης, το ότι ο πόλεμος εκδηλώθηκε και εξελίσσεται στην Ευρώπη και το μεγάλο εύρος των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία, ανατρέπουν όλη την ισορροπία του διεθνούς οικονομικού συστήματος και προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις προς πολλές κατευθύνσεις.

Το κομβικό σημείο που θα κρίνει το μέγεθος και το βάθος αυτής της οικονομικής ανατροπής δεν είναι το ποιος θα νικήσει σ’αυτό τον πόλεμο (όλοι ξέρουν ότι στρατιωτικά θα νικήσει η Ρωσία), αλλά η χρονική διάρκεια της σύγκρουσης. Αν οι δύο πλευρές, έρθουν σύντομα σε μια συμφωνία ειρήνευσης σιγά-σιγά θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται τα πράγματα και η οικονομία θα μπορέσει σταδιακά να επανέλθει στην ομαλότητα. Αν παρ’ελπίδα, η ουκρανική κρίση (που στην ουσία είναι σύγκρουση Ρωσίας-Δύσης) εξελιχθεί σε σύρραξη διαρκείας, τότε η διεθνής οικονομία θα εισέλθει σε επικίνδυνες ατραπούς, με άγνωστες αυτή τη στιγμή τις συνολικές συνέπειες.

Μέσα α’αυτό το θολό τοπίο αναπόφευκτα βρίσκεται και η χώρα μας, η οποία λόγω των στενών οικονομικών και τουριστικών δεσμών που έχει με τη Ρωσία, θα κληθεί να πληρώσει και το ανάλογο κόστος. Τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η επάρκεια σε σιτηρά, το εμπόριο και άλλοι παρεμφερείς τομείς θα δεχθούν καίρια πλήγματα. Πέραν, όμως αυτών των τομέων, η Κύπρος, ως μικρή και ευάλωτη οικονομία,  θα έχει επιπτώσεις και από τη γενικότερη αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία.

Σίγουρα, η διαχείριση των νέων δεδομένων δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή. Και αυτό, αφενός γιατί μιλούμε για παγκόσμια αναταραχή και αφετέρου γιατί η οικονομία μας (όπως και άλλων χωρών) είναι πληγωμένη από τη δίχρονη περιπέτεια με την πανδημία. Αυτή η συγκυρία δυσκολεύει το κράτος να διαθέσει νέο (και σε μεγάλη έκταση) χρήμα στην αγορά προς στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Κατά τη γνώμη μας, εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι μια σε βάθος αξιολόγηση όλων των δεδομένων και ο καταρτισμός ενός έκτατου σχεδίου δράσης για στήριξη της οικονομίας. Το σχέδιο αυτό, όμως, θα πρέπει να περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα και μικρής διάρκειας, αφού ο πόλεμος μπορεί ανά πάσαν στιγμή να τελειώσει. Για το σχεδιασμό αυτό μπορούμε να ζητήσουμε και τη συνδρομή της Ε. Ένωσης, ώστε να μην διαταραχθεί περισσότερο η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.

Η παρούσα κατάσταση δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσει τα δημόσια οικονομικά, αλλά ούτε και να αφήσει την οικονομία και τις επιχειρήσεις γυμνές στ’αγκάθια. Πρέπει να κινηθούμε με ψυχραιμία και στρατηγικά για να περάσουμε τις συμπληγάδες, χωρίς άλλους κινδύνους.

Και αυτό, γιατί η οικονομία μας ήδη πλήττεται από την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 5.4%, τα δημόσια οικονομικά είναι σε δύσκολη θέση λόγω της πανδημίας, ενώ η πραγματική οικονομία μαστίζεται ακόμα από τα γνωστά προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια, την έλλειψη ρευστότητας χρήματος, τις μειωμένες επενδύσεις και άλλα.

Άρα, ο τετραγωνισμός του κύκλου δεν θα είναι εύκολος και η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην ουσία καλείται να αντιμετωπίσει μια τρίτη στη σειρά μεγάλη οικονομική πρόκληση μετά την παραλίγο  χρεοκοπία του 2013 και την πανδημία του 2020-22.

Θεωρούμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα εάν ο πόλεμος τελειώσει σύντομα και εάν η παγκόσμια οικονομία αρχίσει αμέσως να επανέρχεται στη ρότα της κανονικότητας. Αν δεν επισυμβούν αυτά τα δύο, αναπόφευκτα θα υποστούμε μεγάλο πλήγμα σε καίριους τομείς της οικονομίας μας.  Και το πλήγμα αυτό, δυστυχώς, θα αφήσει το αποτύπωμα του για τα επόμενα χρόνια σε όλους μας.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Άλμα σε πετρέλαιο και χρυσό μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ό,τι δεν είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στις αγορές μετά την απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 300 drones και πυραύλους και...

Απάντησε το Ισραήλ με πυραυλική επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με τις ΗΠΑ – Διαψεύδει η Τεχεράνη

Η ισραηλινή αντεπίθεση άρχισε. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CBS ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πύραυλο κατά του Ιράν. Ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη Ισφαχάν. Η Τεχεράνη έχει ενεργοποιήσει...

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!