Κόμματα : Να βγουν στο φως τα ονόματα των πολιτικών με τα "κόκκινα δάνεια"

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ένταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, για την επιστολή που στάλθηκε στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου, για να παραστεί στην Επιτροπή, για τo το θέμα των κόκκινων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ),  τα κόμματα απαιτούν να βγουν όλα στη φόρα.

Κόμματα με ανακοινώσεις και δηλώσεις, ευνοούν την δημοσιοποίηση των ονομάτων των ΠΕΠ, που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα, απαιτούν να ξεκαθαρίσει κατά πόσο κάποια ΠΕΠ, έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τις τράπεζες. 

Ο ΔΗΣΥ, ζητά να βγουν όλα στο φως, τονίζοντας πως η έλλειψη διαφάνειας, δεν ενισχύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου, επανέλαβε τη θέση του κόμματα για να δοθούν όλα στη δημοσιότητα. «Η αδιαφάνεια και η συνέχιση αυτής της συζήτησης αυξάνει μια συνωμοσιολογία και μια φημολογία που δεν βοηθά κανέναν βουλευτή, κανένα κόμμα, κανένα πολιτικό εκτεθειμένο πρόσωπο και σίγουρα δεν βοηθά τη εμπέδωση της δημοκρατίας στον τόπο μας, που όλοι μας όπως λέμε, θέλουμε να ενισχύσουμε» πρόσθεσε.

Τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των ΠΕΠ που έτυχαν ευνοϊκής δανειοδότησης από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, απαιτεί και η ΕΔΕΚ. Σε ανακοίνωση της, τονίζει πως «την περίπτωση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που έτυχαν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ευνοϊκής δανειοδότησης είτε με παραχώρηση δανείου χωρίς εξασφαλίσεις, είτε με ευνοϊκό επιτόκιο ή με διαγραφή δάνειου, τότε τα ονόματά τους επιβάλλεται να δοθούν στην δημοσιότητα». Καταλήγοντας, σημειώνεται πως στόχος της ΕΔΕΚ είναι η διαφάνεια αλλά όχι η θυματοποίηση των περιπτώσεων εκείνων που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως απότοκο της οικονομικής κρίσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Συμμαχίας, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως δεν είναι μεμπτό αν ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο εν μέσω οικονομικής κρίσης. «Όμως αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο κάποια πολιτικά ή συγγενικά τους πρόσωπα να εκμεταλλεύτηκαν το όλο σύστημα ενώ είχαν την οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων τους» τόνισε.

Είπε επίσης πως το να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό αποτελεί κίνηση διαφάνειας. «Αν ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα βρίσκονται και βουλευτές οι οποίοι νομοθετούσαν για τον Συνεργατισμό και για τα Μ.Ε.Δ., τότε προκύπτει και σοβαρό ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων» σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η Συμμαχία δεν ανήκει στα κόμματα και στους πολιτικούς που εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα και φόρτωσαν τον Συνεργατισμό με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Απαιτούμε, όμως, όπως όλα τα κόμματα και τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα να τοποθετηθούν κατά πόσο είχαν ή δεν είχαν ΜΕΔ. στον Συνεργατισμό, ως αρχή της λύσης του γρίφου με τα ΜΕΔ» κατέληξε.

Από την πλευρά του το ΕΛΑΜ, τονίζει την ανάγκη για δημοσιοποίηση των ονομάτων των ΠΕΠ που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για σκοπούς διαφάνειας. «Η ευνοϊκή μεταχείριση αξιωματούχων, την ίδια ώρα που οι πολίτες στραγγαλίζονται από τα νομικά όπλα που παρείχε η Βουλή στις Τράπεζες, είναι και ηθικά και νομικά καταδικαστέο» τόνισε. 
Καταλήγοντας, σημείωσε πως το ΕΛΑΜ έθεσε πολλές φορές το ζήτημα της διαφάνειας και της κάθαρσης και κατάγγειλε σκάνδαλα με ονόματα και διευθύνσεις. 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ