22.2 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 21:20

Το πρώτο 10ήμερο Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα το ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.  Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την κ. Ολγκίν θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η πρόταση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες είναι ακόμη στο τραπέζι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς αναμένουμε την κ. Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερα του Μαΐου που έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα σε σχέση με αυτή την πρόταση του ΓΓ η οποία αναμένουμε ακόμη να δούμε πώς θα μπορέσει να υλοποιηθεί».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη θετική της ανταπόκριση και θεωρεί ότι κάθε ενέργεια των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα του ΓΓ των ΟΗΕ, προς την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Ολγκίν, πριν από την άφιξή της στην Κύπρο θα έχει επαφές σε Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και ίσως και στην Άγκυρα.

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, την Επίτροπο Φερέιρα και τον Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων Μάριο Νάβα καθώς και με τους μόνιμους Αντιπροσώπους Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας. Στη Γερμανία θα είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας και το διπλωματικό γραφείου του Καγκελάριου, στο Παρίσι με διπλωματικούς συμβούλους του Γάλλου Προέδρου ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί και στην Άγκυρα όπου θα έχει συνάντηση σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών.

Κυπριακό, «Αμάλθεια», Μεταναστευτικό στην τρίωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

————————————————-

Αναφερόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο διήρκησε γύρω στις τρεις ώρες ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι η έκτη φορά που συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις επαφές που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα τόσο με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ολγκίν όσο και με τον ίδιο των ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα. Πρόσθεσε ότι έγινε επίσης η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων ενόψει της επερχόμενης επίσκεψης της κας Ολγκίν, η οποία αναμένεται στην Κύπρο το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε ενδελεχώς και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα οποία, έχει περιληφθεί μια σαφής διασύνδεση στην πρόοδο των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό. Αυτό, όπως είπε ο Εκπρόσωπος είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο.

«Ήταν άλλωστε αυτή η προσέγγιση, αυτή η στρατηγική, την οποίαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει κατά την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο, πριν από ένα χρόνο», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αυτό που έχει επιτευχθεί στέλνει ένα θετικό, πολύ συγκεκριμένο μήνυμα προς την Τουρκία μέσα από μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση την οποία η ΚΔ επιδίωκε από την αρχή.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ακόμα ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, οι οποίες ασφαλώς και λαμβάνονται υπόψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αξιολογηθούν.

«Διεξήχθη μια πολύ παραγωγική συζήτηση μέσα σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα με μια εποικοδομητική διάθεση από όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό και για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στις επαφές που λαμβάνουν χώρα σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς και για την επικείμενο επίσκεψη του από κοινού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο, στις 2 Μαΐου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, ενημέρωσε και για την πρόοδο και τα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και πώς οι υποδομές που οι ΗΠΑ κατασκευάζουν στη Γάζα θα επιτρέψουν την αύξηση και την ένταση της ροής με την οποία η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!