Οι προϋποθέσεις για σωστό ΓεΣΥ

- Αν δεν αναβαθμιστεί η υγεία και αν απαιτηθούν επιπλέον χρήματα τότε θα αποτύχουμε

Ο κύβος ερρίφθη. Παρά τα πολλά λάθη, τα μεγάλα προβλήματα και τις δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες αντιδράσεις, το νέο σχέδιο υγείας τίθεται οριστικά σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου. Ήδη, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει εγγραφεί στο σύστημα, ενώ σιγά-σιγά εγγράφονται και οι περισσότεροι γιατροί.

Έτσι, από την 1η Ιουνίου, οι πολίτες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στον προσωπικό τους ιατρό και αυτός θα τους παραπέμπει στους υπόλοιπους παροχείς υγείας, δηλαδή σε ειδικό ιατρό, σε εργαστήριο για εργαστηριακές εξετάσεις και θα εκδίδει συνταγές για φάρμακα.

Με βάση το σύστημα, οι πολίτες θα αποτείνονται στον ειδικό ιατρό της επιλογής τους, εφόσον το παραπεμπτικό θα αναφέρει ειδικότητα (π.χ. καρδιολογία) και όχι όνομα συγκεκριμένου ιατρού. Το ίδιο ισχύει και για τις εργαστηριακές εξετάσεις και τα φάρμακα, όπου και πάλι επιλέγουν ελεύθερα το εργαστήριο ή το φαρμακείο στο οποίο θέλουν να απευθυνθούν.

Ο ειδικός ιατρός επίσης θα εκδίδει παραπεμπτικά για άλλες ιατρικές ειδικότητες καθώς και για εργαστηριακές εξετάσεις. Θα εκδίδει επίσης συνταγές για φάρμακα. Η επιλογή του παροχέα και πάλι είναι ελεύθερη.

Το κοινό θα καταβάλλει μικρά ποσά συμπληρωμής κατά τη λήψη υπηρεσιών από ειδικούς ιατρούς, εργαστήρια, φαρμακεία, νοσηλευτές, μαίες, άλλους επαγγελματίες υγείας και τα ΤΑΕΠ.


Η διαδικασία αυτή, ίσως, να χρειαστεί κάποιο χρόνο για να γίνει πλήρως κατανοητή και αποδεκτή από τους πολίτες. Είναι μια διαδικασία που διαφοροποιεί τον τρόπο που μέχρι σήμερα ακολουθούσαμε για να πάμε στο γιατρό μας ή να προμηθευτούμε τα φάρμακα μας. Θεωρούμε ότι σταδιακά όλα αυτά θα μπουν σε μια γραμμή και θα τα συνηθίσουμε.

Εκεί που πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι στη συνολική καλή λειτουργία και απόδοση του ΓεΣΥ καθώς και στο κόστος διαχείρισης του όλου συστήματος. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν θετικά στις ασφυκτικές πιέσεις της κυβέρνησης για εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά δεν ήραν τις επιφυλάξεις τους για δύο σημαντικές πτυχές του όλου εγχειρήματος.

Οι πτυχές αυτές αφορούν :
- Την αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας.
- Τη μη οικονομική επιβάρυνση τους με άλλα χρήματα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Αν για οποιονδήποτε λόγο, το εγχείρημα αποτύχει σ’αυτές τις δύο πτυχές, τότε θα αρχίσει η αμφισβήτηση του, θα αυξηθούν οι γκρίνιες και τα παράπονα και θα διευρυνθούν οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες. Βασικά, η όποια αποτυχία σ’αυτές τις πτυχές, θα δικαιώσει όλους όσους διαφωνούσαν με το ΓεΣΥ.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης, της Βουλής, των κομμάτων και όσων υποστήριξαν με φανατισμό το ΓεΣΥ είναι τεράστιες. Οφείλουν να κάνουν κάθε τι δυνατόν για να πετύχει το νέο σύστημα. Είναι υποχρεωμένοι να προστατεύσουν το ΓεΣΥ από νέα λάθη και νέες παλλινδρομήσεις.

Η όποια απόκλιση από την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας θα βρει το κοινό ενάντια στο νέο σύστημα και όλων αυτών που το προώθησαν, υποστήριξαν και εφάρμοσαν. Επίσης, η όποια αύξηση του κόστους του ΓεΣΥ ή της επιβάρυνσης των πολιτών, θα ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων.

Όλα αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα για όλους. Διότι, αν ορισμένοι νομίζουν ότι με την έναρξη εφαρμογής του συστήματος , λύθηκαν όλα τα προβλήματα κάνουν λάθος. Οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά με δεδομένο ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις. Κάθε παρέκλιση από τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις που δόθηκαν, θα έχει κόστος. Πολιτικό κόστος γι’αυτούς που ταρακούνησαν γη και ουρανό για προώθηση και εφαρμογή του ΓεΣΥ και χρηματικό κόστος για την οικονομία και τα εισοδήματα των πολιτών.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ