Βάκης : Ο ΣΕΛΚ στηρίζει την οικονομία και τις επιχειρήσεις - Θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες

Η εμφάνιση και η εξάπλωση το κορωνοϊού έχει ανατρέψει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα και έχει επιβάλει νέους τρόπους λειτουργίας, συμπεριφοράς και διαβίωσης δήλωσε στα πλαίσια της 59η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου ο Πρόεδρος του Δημήτρης Βάκης.

Σημείωσε πως ποτέ άλλοτε μια κρίση σε περίοδο ειρήνης δεν επέφερε μια τόσο μεγάλη κάμψη στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα, σχεδόν ταυτόχρονα.

Επίσης ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ τόνισε πως αναμένονται δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και θα δοκιμαστούν οι εθνικές αντοχές. Ανέφερε πως κύριοι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας έχουν επηρεαστεί, με την πλήρη ανάκαμψη να μην αναμένεται στο άμεσο μέλλον.

Όσο αφορά την αντίδραση του Συνδέσμου, είπε πως κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: οργανωτικά αξιοποίησαν τη διαθέσιμη τεχνολογία, υποστηρικτικά προς τα μέλη του συνδέσμου, αλλά και σε βοήθεια που παρείχε ο ΣΕΛΚ τεχνοκρατικά προς την πολιτεία.

Σημείωσε πως η ίδια η πανδημία να μπορούσε να καταστεί η ευκαιρία για την απαραίτητη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία και στην ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών της.

Πολύ σημαντικό μέρος των εργασιών του ΣΕΛΚ, ανέφερε, αφιερώθηκε στην αξιολόγηση της χώρας από διεθνείς οργανισμούς όπως τη Moneyval και το Global Forum for Tax Transparency and Exchange of Information καθ’ όλο το 2019. Τόνισε πως η σημασία των αξιολογήσεων αυτών είναι τεράστια για τη χώρα, αφού το αποτέλεσμα τους δυνατό να καθορίσει και την πορεία της ως διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών, κάτι που επηρεάζει ουσιαστικά και το επάγγελμα μας. Η έκθεση της Moneyval για την Κύπρο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο κρίνεται μεν ισορροπημένη και δίκαιη, εμπεριέχει όμως μια σειρά από παρατηρήσεις και συστάσεις τις οποίες έχουμε ευθύνη να επιληφθούμε χωρίς χρονοτριβή είπε ο κ. Βάκης.

Αναφορικά με τα πεπραγμένα του ΣΕΛΚ σε τεχνοκρατικό επίπεδο ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ σημείωσε πως με την Επιτροπή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, στις 10 Ιουλίου 2020 συνομολογήθηκε η αναθεωρημένη Συμφωνία Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων, βάσει της οποίας η ΑΔΕΕλΕπ συνεχίζει να εκχωρεί στο ΣΕΛΚ, ως Αναγνωρισμένο Σώμα Ελεγκτών, τις επιτρεπόμενες αρμοδιότητες από τον περί Ελεγκτών Νόμο. Επίσης

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου του ΣΕΛΚ

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην 59η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας.

Η φετινή συνέλευση μας γίνεται εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID 19, που έχει πλήξει ολόκληρη την υφήλιο με όλα τα συνεπακόλουθα που επέφερε. Η εμφάνιση και η εξάπλωση το κορωνοϊού έχει ανατρέψει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα και έχει επιβάλει νέους τρόπους λειτουργίας, συμπεριφοράς και διαβίωσης. Πρωτόγνωρες ήταν δε οι συνθήκες κατά τη διάρκεια του lockdown και των άλλων περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν από την Πολιτεία για τον περιορισμό του της μετάδοσης του ιού.

Η εξάπλωση της πανδημίας είναι ασφαλώς μια παγκόσμια πραγματικότητα, γεγονός που έχει άμεση και έντονη επίδραση σε μικρές, ανοιχτές οικονομίες όπως τη δική μας. Ποτέ άλλοτε μια κρίση σε περίοδο ειρήνης δεν επέφερε μια τόσο μεγάλη κάμψη στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα, σχεδόν ταυτόχρονα.

Διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προβλέπουν ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, ενώ οι ενδείξεις για την Κύπρο δεικνύουν μείωση στο ΑΕΠ κατά 7% για το τρέχον έτος. Αναντίλεκτα, αναμένονται δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και θα δοκιμαστούν οι εθνικές αντοχές. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μας προβληματίζουν. Οι κύριοι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας έχουν επηρεαστεί, με την πλήρη ανάκαμψη να μην αναμένεται στο άμεσο μέλλον.

Προς αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής πρόκλησης, ο ΣΕΛΚ αντέδρασε αμέσως και κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Οργανωτικά

Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε η επιχειρησιακή κατάσταση του γραφείου του Συνδέσμου να επηρεαστεί το λιγότερο δυνατόν, συνεχίζοντας έτσι απρόσκοπτα την εξυπηρέτηση των μελών και των φοιτητών. Αξιοποιήσαμε τη διαθέσιμη τεχνολογία και με ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας, ο ΣΕΛΚ παρέμεινε μάχιμος καθόλη την περίοδο από τον Μάρτιο.

  1. Μέλη

Επιδεικνύοντας αμέσως την ευαισθησία του και αντιλαμβανόμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα του τα μέλη, ο ΣΕΛΚ προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες για υποστήριξη των μελών. Αυτές περιλαμβάνουν διευκολύνσεις σε θέματα πληρωμών συνδρομών, ανανεώσεις συνδρομών και πιστοποιητικών άσκησης επαγγέλματος, υποβολή δηλώσεων και άλλων καταστάσεων, ακόμα και σε θέματα του εποπτικού ελέγχου.

Πρόσθετα, ενισχύθηκε η ενημέρωση προς τα Μέλη σε ότ,ι αφορά στην πανδημία αλλά και σε θέματα που αφορούν στην άσκηση των εργασιών τους, δημιουργήθηκε ειδική σελίδα στον ιστότοπο του Συνδέσμου με όλη τη σχετική πληροφόρηση για το COVID 19, τα υγειονομικά και οικονομικά μέτρα και τις ρυθμίσεις των κυβερνητικών τμημάτων. Ξεκίνησε επίσης η κυκλοφορία ενός νέου ενημερωτικού δελτίου με τίτλο «Νομοθετικά Νέα». Την ίδια ώρα, κοινοποιήθηκαν στα μέλη άλλες οδηγίες και εγκύκλιοι για ενημέρωση σε επιμέρους θέματα, ενώ εντάθηκε η προσφορά διαδικτυακών προγραμμάτων κατάρτισης με την ελάχιστη δυνατή οικονομική επιβάρυνση.

  1. Πολιτεία

Ως ΣΕΛΚ μελετούμε σε βάθος και επισταμένα όλες αυτές τις εξελίξεις. Από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα μέλη μας, αλλά και την υπόλοιπη οικονομία, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις του covid-19 στην Κύπρο.

Η πρώτη μας, αλλά και συνεχιζόμενη τοποθέτησή μας, είναι ότι, πέραν της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, είναι εκ των ων ουκ άνευ η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και η διατήρηση της απασχόλησης, ίσως τα δύο πιο μεγάλα στοιχήματα που έχουμε να κερδίσουμε. Έχουμε αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες, συμμετείχαμε σε πολλές συσκέψεις, καταθέσαμε εισηγήσεις για συγκράτηση των αρνητικών επιπτώσεων και ενίσχυσή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, τονίσαμε ότι ενδεχομένως η κρίση αυτή να αποτελέσει την ευκαιρία για την απαραίτητη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία και στην ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών της.

Βλέποντας σήμερα πίσω, μπορούμε να πούμε ότι ο ΣΕΛΚ ανταποκρίθηκε επαρκώς και σ’ αυτή τη νέα και απρόβλεπτη πρόκληση. Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα δεν λύθηκε και δεν ξεπεράστηκε. Ο covid-19 είναι εδώ και απειλεί την ομαλή συνέχιση της οικονομίας μας. Γι’ αυτό ο ΣΕΛΚ, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, τη Βουλή και άλλους παραγωγικούς φορείς του τόπου, θα συνεχίσει την προσπάθεια του αναλαμβάνοντας επιπλέον δράσεις, προκειμένου να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα και να συγκρατήσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις.

Φίλες και φίλοι

Παρά την αναντίλεκτη κορυφαία σημασία της διαχείρισης της πανδημίας του Κορωνοϊού που απορρόφησε την μεγαλύτερή μας προσοχή, κατά την περίοδο που πέρασε ο ΣΕΛΚ κλήθηκε να διαχειριστεί αρκετά άλλα σημαντικά και σοβαρά θέματα.

Κατ’ αρχάς, μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, στις 10 Ιουλίου 2020 συνομολογήθηκε η αναθεωρημένη Συμφωνία Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων, βάσει της οποίας η ΑΔΕΕλΕπ συνεχίζει να εκχωρεί στο ΣΕΛΚ, ως Αναγνωρισμένο Σώμα Ελεγκτών, τις επιτρεπόμενες αρμοδιότητες από τον περί Ελεγκτών Νόμο. Η κύρια αλλαγή που έχει επενεχθεί αφορά στο ότι εφεξής θα διαβιβάζονται στην ΑΔΕΕλΕπ όλες οι καταγγελίες εναντίον των νόμιμων ελεγκτών και των ελεγκτικών γραφείων καθώς και οι εκθέσεις από τους εποπτικούς ελέγχους που διενεργεί ο ΣΕΛΚ, για τυχόν παραπομπή τους ενώπιον της Πειθαρχικής της Επιτροπής, δυνάμει του περί Ελεγκτών Νόμου του 2017. Συνεπώς, τυχόν πειθαρχική διαδικασία σε βάρος νόμιμου ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου θα γίνεται από την ΑΔΕΕλΕπ και όχι από το ΣΕΛΚ.

Πολύ σημαντικό μέρος των εργασιών του ΣΕΛΚ αφιερώθηκε στην αξιολόγηση της χώρας από διεθνείς οργανισμούς όπως τη Moneyval και το Global Forum for Tax Transparency and Exchange of Information καθ’ όλο το 2019. Η σημασία των αξιολογήσεων αυτών είναι τεράστια για τη χώρα, αφού το αποτέλεσμα τους δυνατό να καθορίσει και την πορεία της ως διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών, κάτι που επηρεάζει ουσιαστικά και το επάγγελμα μας. Η έκθεση της Moneyval για την Κύπρο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο κρίνεται μεν ισορροπημένη και δίκαιη, εμπεριέχει όμως μια σειρά από παρατηρήσεις και συστάσεις τις οποίες έχουμε ευθύνη να επιληφθούμε χωρίς χρονοτριβή. Ο ΣΕΛΚ δίδει πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της συμμόρφωσης και στην παρεμπόδιση και καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και θα συνεχίσει αφενός να ενισχύει τον εποπτικό ρόλο, και, αφετέρου, να συνδράμει όσο καλύτερα μπορεί στις εθνικές πρωτοβουλίες και έργα.

Μετά από ενδελεχή μελέτη, το Συμβούλιο του Συνδέσμου κατάληξε σε ένα πλαίσιο για εισαγωγή μιας εναλλακτικής διαβεβαιωτικής διαδικασίας για πολύ μικρές επιχειρήσεις, αντί του νόμιμου ελέγχου που διενεργείται σήμερα δυνάμει του περί Εταιρειών Νόμου. Η πρόταση αυτή προβλέπει την υιοθέτηση του διεθνούς προτύπου International Standard for Review Engagements 2400 και θα κοινοποιηθεί σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Αρχές στο αμέσως προσεχώς διάστημα. Πρόκειται για μια θετική κατάληξη σε ένα χρόνιο αίτημα των Μελών.

Ο ΣΕΛΚ αφιέρωσε σημαντικό χρόνο επίσης στη μελέτη και προετοιμασία του ενόψει της επικείμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (BREXIT), έχοντας επαφές με πολλούς φορείς, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Κύρια μας επιδίωξη είναι η διαφύλαξη των επαγγελματικών μας προσόντων και η δυνατότητα άσκησης του λογιστικού και ελεγκτικού επαγγέλματος στη μετά Brexit εποχή, δεδομένου ότι η τεράστια πλειοψηφία των μελών μας προέρχεται από επαγγελματικά σώματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για το σκοπό αυτό, πέραν της διαφύλαξης του Κοινού Σχεδίου Εξετάσεων που διατηρεί ο ΣΕΛΚ με το ACCA από το 2004, καταβάλλεται προσπάθεια για να θεσπιστεί και ένα αντίστοιχο κοινό σχέδιο και με το ICAEW. Βρισκόμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις και ευελπιστούμε ευόδωση της προσπάθειας και στην ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής.

Πρόσθετα, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από το ελεγκτικό κυρίως επάγγελμα και μελετούμε τις προοπτικές του. Χωρίς αμφιβολία, οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες του ελεγκτή αυξάνονται, όπως αυξάνεται το λειτουργικό του κόστος και οι υποχρεώσεις του σε θέματα εποπτείας και συμμόρφωσης. Επίσης, δεδομένων των συνθηκών, έχει επηρεαστεί σημαντικά και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, γεγονός που επιβαρύνει περισσότερο το επάγγελμα. Μελετούμε τα δεδομένα με σκοπό να ενισχυθεί από τη μια η ποιοτική προσφορά του επαγγέλματος, αλλά και από την άλλη αυτή να γίνεται με τον πιο αποδοτικό τρόπο για όλους.

Αγαπητοί φίλοι

Ο ΣΕΛΚ συνεχίζει να συμμετέχει σε όλα όσα τον αφορούν, μέσω της παρουσίας μελών του Συμβουλίου, της διεύθυνσης και των Επιτροπών του σε συναντήσεις, διασκέψεις και επαφές. Η συμμετοχή του ΣΕΛΚ στη συζήτηση πολλών νομοσχεδίων γίνεται σε συνεχή βάση, ενώ υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με υπουργεία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, άλλες αρχές και κρατικά τμήματα και φορείς της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΛΚ συμμετέχει σε έργα που αφορούν στην εκπόνηση νέας μακροπρόθεσμης στρατηγικής της οικονομίας, στην αναθεώρηση του πλαισίου του Εταιρικού Δικαίου, στην οικονομική διπλωματία, σε φορολογικά θέματα, σε θέματα αφερεγγυότητας και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Πέραν των όσων έχω αναφέρει μέχρι τώρα, ο ΣΕΛΚ συνεχίζει την υλοποίηση του Στρατηγικού του Προγραμματισμού για την περίοδο 2019 – 2021. Ενισχύει την οργανωτική και λειτουργική του δομή, αφενός για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες θεσμικές του ευθύνες και αφετέρου για να εμπλουτίσει και ενισχύσει τις υπηρεσίες που παρέχει στα μέλη του. Βρισκόμαστε σε στάδιο περαιτέρω ενίσχυσης με προσωπικό, ενώ είναι σε εξέλιξη έργα για την αναβάθμιση των μηχανογραφικών του συστημάτων. Όπως εξαγγέλθηκε στην περυσινή Ετήσια Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο εξετάζει ακόμα και την εσωτερική διακυβέρνηση του Συνδέσμου, αναθέτοντας σε ξένο εμπειρογνώμονα την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Την ίδια στιγμή, ενδυναμώνεται η παροχή τεχνικής υποστήριξης στα Μέλη τόσο μέσω των γραμμών βοήθειας σε φορολογικά και τεχνικά θέματα, όσο και μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης που προσφέρει.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ο ΣΕΛΚ καινοτόμησε με τη λειτουργία του προγράμματος ΜΕΝΤΟΡ, όπου μέλη του ΣΕΛΚ αφιλοκερδώς και εθελοντικά ενήργησαν ως μέντορες σε νεότερους συναδέλφους, με σκοπό την επαγγελματική τους ανάπτυξη και εξέλιξη. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία, και ετοιμαζόμαστε τώρα να προχωρήσουμε στη δεύτερη, πιο διευρυμένη, φάση.

Φίλες και φίλοι

Η χρονιά που πέρασε ήταν ομολογουμένως μια από τις πιο δύσκολες που βιώσαμε, γεμάτη προκλήσεις, που σε διάφορες περιπτώσεις ήταν πέραν του δικού μας ελέγχου.

Στεκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την οικονομία, την κοινωνία και το επάγγελμα μας γενικότερα.

Οι συνθήκες απαιτούν συνεργασία, συλλογικότητα, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Κανένας δεν περισσεύει. Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να στηριχθεί η απασχόληση και να υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες.

Εκφράζουμε από το βήμα αυτό για άλλη μια φορά την πεποίθησή μας ότι η συνεργασία μεταξύ του κράτους και των παραγωγικών φορέων της οικονομίας είναι απαραίτητη. Ως ΣΕΛΚ παραμένουμε στη διάθεση  όλων για να προχωρήσουμε στην αναγκαία μεταρρύθμιση του επιχειρηματικού και οικονομικού γίγνεσθαι του τόπου, περιορίζοντας από τη μια τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα και, από την άλλη, να σχεδιάζοντας και ενεργώντας από τώρα για την επόμενη δεκαετία.

Σημαντικοί στόχοι είναι αυτοί που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή ο στόχος της αειφόρου ανάπτυξης μέσω του Green Deal και ο στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογίας. Αμφότεροι μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, σε πιο στέρεες και μακρόπνοες βάσεις. Εμείς στο ΣΕΛΚ θα δώσουμε όλες τις αναγκαίες μάχες για το καλό του επαγγέλματος, για το καλό της οικονομίας και για το καλό της Κύπρου.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ολοκληρώνοντας, επιθυμώ να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη στενή και αγαστή συνεργασία που έχουμε για ευόδωση των στόχων του ΣΕΛΚ. Επίσης, επιθυμώ να ευχαριστήσω το Γενικό μας Διευθυντή και όλους τους λειτουργούς του Συνδέσμου για τη συνεχή προσπάθεια και αξιόλογη εργασία τους, βρισκόμενοι καθημερινά στις επάλξεις του ΣΕΛΚ. Πρόσθετες ευχαριστίες απευθύνω στα μέλη των Επιτροπών του Συνδέσμου που άοκνα και εθελοντικά προσφέρουν χρόνο και γνώση για το κοινό καλό όλων μας.

Πανω απ’ όλα όμως, νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους εσάς, τα μέλη του ΣΕΛΚ, που είσαστε πάντα δίπλα στον Σύνδεσμο μας και αποτελείτε το λόγο ύπαρξής μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ