Talk of the market: Τα δάνεια και ο ανταγωνισμός των τραπεζών

Αποκόμιση κερδών και επανατοποθετήσεις, επιλεκτικά, σε εταιρείες με αμυντικά χαρακτηριστικά στην κρίση, προκρίνουν στην τρέχουσα συγκυρία οι διεθνείς αναλυτές. Αυτό αποτυπώνεται στις διεθνείς αγορές, στο άνοιγμα των σημερινών συνεδριάσεων αλλά και στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με θετικό πρόσημο και επιχειρεί να προσεγγίσει μεσοπρόθεσμα το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων έχοντας επιβεβαιώσει νωρίτερα τη στήριξη των 600 μονάδων.

Ο μεγάλος όγκος αιτήσεων για δάνεια με εγγύηση του δημοσίου και ο ανταγωνισμός των τραπεζών στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Ελληνικής αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) φέρνουν 2 σημαντικά αποτελέσματα: 1) πιέζουν τα επιτόκια δανεισμού, τα οποία για τις υγιείς μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις φτάνουν μέχρι και το 1,80% και 2) δημιουργούν πιέσεις για εξεύρεση νέων πόρων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα διέθετε κονδύλια 1,2 δισ. ευρώ ενώ το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα χορηγήσει συνολικά 7 δισ. ευρώ στην αγορά - όταν την πρώτη ημέρα λειτουργίας του μέσα σε 7 ώρες είχαν υποβληθεί 10.000 αιτήσεις για 3,7 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σήμερα, εκτός απροόπτου αναμένονται ανακοινώσεις για το deal της Eurobank με την doValue για την μεταβίβαση του 80% της FPS και την τιτλοποίηση Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Συζητείται σήμερα στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση για την υπαγωγή της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms στο άρθρο 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε ορισθεί δικάσιμος στις 20 Μαρτίου, η οποία ωστόσο ματαιώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

Η Motor Oil ανακτά το χαμένο έδαφος ήδη από τον προηγούμενο μήνα, περιορίζοντας την υστέρηση που έφερε η πανδημία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Τζαννετάκης σε conference call για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τις επιδόσεις του ομίλου στο α’ τρίμηνο. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στο συγκεκριμένο διάστημα, τόσο του αργού όσο και των προϊόντων διύλισης, ήταν πρωτόγνωρη, όπως είπε, γεγονός που προκάλεσε “βουτιά” στην εγχώρια ζήτηση ενώ η σημαντικότερη επίπτωση προήλθε από την αγορά αεροπορικών καυσίμων. Πάντως η εταιρεία επέδειξε ανθεκτικότητα και ήταν επαρκώς θωρακισμένη έχοντας περιορίσει το δανεισμό της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε συνέχεια της προγενέστερης κρίσης. 

Στις 24 Ιουλίου ορίστηκε η αποκοπή του μερίσματος των 0,36 ευρώ της Μυτιληναίος και η διαδικασία καταβολής του στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2020.

Για τις 10/6 ορίστηκε η αποκοπή του δικαιώματος στην αύξηση της Trastor AEEΑΠ και για τις 6/7 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Σχέδια για ανάπτυξη μονάδας παραγωγής στην Κεντρική ή Δυτική Ευρώπη επεξεργάζεται η διοίκηση της Παπουτσάνης, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας Μενέλαος Τασόπουλος σε διαδικτυακή συζήτηση για την ελληνική μεταποίηση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ.

Tα supermarket, που μέσα στην καραντίνα έφτασαν να πουλάνε από ρούχα και παπούτσια μέχρι εφημερίδες και ψησταριές, σιγά σιγά θα δίνουν και …μετρητά. Η γερμανική εταιρεία via fintech, υπόσχεται (όχι ακόμη στην Ελλάδα) να δίνει τη δυνατότητα κατάθεσης ή ανάληψης από τον τραπεζικό λογαριασμό μέσω του ταμείου συνεργαζόμενων supermarket και αλυσίδων του λιανεμπορίου. Το δίκτυο της via fintech αριθμεί σήμερα 16.000 σημεία πώλησης.

Πηγή: naftemporiki.gr

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ