26.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Μάιος 2024 | 14:26

Αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία στην Πύλο – «Υπήρξε δόλος από τους διακινητές»

Την εκτίμηση πως υπήρξε δόλος από τους ίδιους τους διακινητές για το πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου εξέφρασε ο ναύαρχος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας Νίκος Σπανός, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

Ο Ν. Σπανός χαρακτήρισε πλωτό νεκροταφείο το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες, εκτιμώντας ότι πολλοί επιβαίνοντες ενδέχεται να ήταν κλειδωμένοι στο εσωτερικό του πλοίου, ενώ επεσήμανε πως είτε ζητείται βοήθεια, είτε όχι, είναι στην αρμοδιότητά μας να ανταποκριθούμε, από τη στιγμή που περιστατικό σημειώθηκε στο FIR Αθηνών. Όπως τόνισε, το περιστατικό έπρεπε να αντιμετωπιστεί με πιο μεγάλο επαγγελματισμό.

Είπε επίσης ότι το σκάφος δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί στον βυθό, ενώ σημείωσε ότι δεν αξιοποιήθηκε μεγάλο ναυαγοσωστικό πλοίο που υπήρχε στην Πύλο και στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ναυαγοσωστικών σταθμών για τη διαχείριση ανάλογων περιστατικών.

«Τραγωδία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από το 2015»

Ο Ν. Σπανός μίλησε για τραγωδία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνια, από το ναυάγιο της Λαμπεντούζα το 2015. Ανέφερε επίσης ότι «τις διαδρομές τις γνωρίζουμε, το πώς λειτουργούν οι παράνομοι διακινητές», σημειώνοντας ότι πλοία διακινητών αναχωρούν από τρία σημεία στη Λιβύη, ένα από τα οποία είναι το Τομπρούκ.

«Είναι τρία σημεία στη Λιβύη. Από ένα από αυτά ξεκίνησε το σκάφος περίπου τρεις μέρες πριν εις γνώση της Frontex που ενημέρωσε τις ιταλικές αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν με τη σειρά τους τις ελληνικές, δεδομένου ότι το πλοίο μπήκε στο FIR Αθηνών» σημείωσε.

«Παρέκκλινε την αρχικής του πορείας»

Ο Ν. Σπανός επεσήμανε ότι το σκάφος, ενώ είχε πορεία για Ιταλία, βρέθηκε νοτιοδυτικά της Πύλου εντός FIR Αθηνών. «Όπως φαίνεται παρέκκλινε της αρχικής του πορείας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η διαδρομή από Τομπρούκ προς Ιταλία είναι εκτός FIR Αθηνών».

Σημείωσε επιπλέον ότι το σκάφος είχε διανύσει 300 ναυτικά μίλια και έμεναν άλλα 200 για να φτάσει στην Ιταλία. Δεδομένου ότι βρισκόταν στη θάλασσα επί τουλάχιστον τρεις μέρες, οι επιβαίνοντας σε αυτό ήταν ταλαιπωρημένοι.

«Πλωτό νεκροταφείο – Πολλοί στο εσωτερικό του πλοίου, ενδεχομένως κλειδωμένοι»

«Το σκάφος δεν ήταν αξιόπλοο. Πρόκειται για σκάφη που αντί να τα πηγαίνουν για σκραπ, είναι πλωτά νεκροταφεία» σημείωσε. «Από ό,τι ξέρω και καταλαβαίνω, και από την εμπειρία μου, πρέπει να υπήρχε πάρα πολύ μεγάλος πληθυσμός στο εσωτερικό του πλοίου, οι οποίοι μπορεί να ήταν και κλειδωμένοι» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι ο αριθμός των επιβαινόντων παραμένει αδιευκρίνιστος.

Είπε επιπλέον ότι το σκάφος δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί στον βυθό. «Θέλει μεγάλη εξειδίκευση και πολλά μέσα για να εντοπιστεί ένα τέτοιο σκάφος σε τόσο μεγάλο βύθισμα» τόνισε.

«Στην αρμοδιότητά μας να δοθεί βοήθεια»

«Από τη στιγμή που έχουμε αναλάβει το περιστατικό, είμαστε υποχρεωμένοι να το φέρουμε εις πέρας» σημείωσε και τόνισε ότι «εμείς ενημερωθήκαμε χθες το πρωί. Οφείλαμε και ήμασταν στο περιστατικό». Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε με πιο μεγάλο επαγγελματισμό.

«Είχε μπουνάτσα που ήταν θετικό, είχε όμως έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών» τόνισε και συμπλήρωσε ότι είτε ζητείται βοήθεια, είτε όχι, επρόκειτο για ένα σκάφος ακυβέρνητο, με τόσο κόσμο, μέσα στο FIR Αθηνών.

Ερωτηθείς αν πρέπει να παρέχεται βοήθεια σε περίπτωση που δεν ζητείται, είπε: «Φυσικά, είναι στην αρμοδιότητά μας. Είναι σαν να μου λέτε είμαι στην παραλία, πνίγεται κάποιος και δεν τον βοηθάω επειδή δεν το ζητάει».

«Αυτοί παίρνουν οδηγίες από τους λαθροδιακινητές. Εμείς βλέπουμε όμως ότι κινδυνεύουν, είναι ένα σκάφος με μηχανική βλάβη ή έμεινε από καύσιμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να πάει σε ασφαλές αγκυροβόλιο, καλώντας ρυμουλκά μεγάλα που μπορούν να το ρυμουλκήσουν και να το προστατεύσουν. Τα δικά μας τα πλοιάρια και τα παραπλέοντα πλοία δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι «μία επιχείρηση έχει και τις δικές της ιδιαιτερότητες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σεισμός ταρακούνησε την Κεφαλονιά

Σεισμική δόνηση ταρακούνησε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς το μεσημέρι της Παρασκευής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε μέγεθος 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και...

Η θυσία των Καραολή και Δημητρίου

Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από τους άγγλους δυνάστες. Ο Μιχαλάκης Καραολής...

Γιατί ναυάγησαν οι συνομιλίες Χαμάς και Ισραήλ στο Κάιρο – Περισσότεροι βομβαρδισμοί σήμερα στη Γάζα

Η Χαμάς απαίτησε κατάπαυση του πυρός για 12 εβδομάδες στην τελευταία της πρόταση για να επιτευχθεί συμφωνία, γεγονός που δημιούργησε εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για την εκειχειρία,...

Eπίσκεψη Α.Ιωσήφ στο Κέντρο Υγείας Ιδαλίου

Eπίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ιδαλίου το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες της ευρύτερης περιφέρειας με συνολικά 40 χιλιάδες κατοίκους, πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Νότιας Λευκωσίας...

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Μείωση στην Κύπρο

Μετά από τη σημαντική αύξηση που σημειώθηκε μεταξύ 2021 και 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της τιμής του καφέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να...

Δολοφονία στον Βύρωνα: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την αλβανική μαφία βλέπει η ΕΛΑΣ

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την Αλβανική μαφία βλέπει η ΕΛΑΣ πίσω από τη δολοφονία του 32χρονου χθες το βράδυ στον Βύρωνα. Το έγκλημα συνέβη γύρω στις 21.30, στην οδό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!