28.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 17:40

Ναυάγιο στην Πύλο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για γυναίκες και παιδιά στοιβαγμένους στο αμπάρι

Στους 79 παραμένει επίσημα ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ενώ συνεχίζονται οι έρευνες. Πρόκειται για 78 άνδρες και μία γυναίκα ενώ οι διασωθέντες είναι 104 ηλικίας 16-41 ετών, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας. Το γεγονός ότι από χθες δεν έχει βρεθεί ίχνος ζωής από τους εκατοντάδες ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό με τις ελπίδες να εξανεμίζονται όσο περνούν οι ώρες.

Αν επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι μιλάμε για 500 νεκρούς ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Το γεγονός ότι ταυτοποιήθηκε η σορός μιας γυναίκας επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες ότι στο σκάφος επέβαιναν γυναικόπαιδα, ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι διασωθέντες με το πλοίο ταξίδευαν 100 παιδιά.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στο σκάφος δεν υπήρχαν σωσίβια και άλλα σωστικά μέσα, γεγονός που ενισχύει τα δυσοίωνα σενάρια.

Οι 104 επιζώντες παραμένουν στο λιμάνι της Καλαμάτας ενώ κάποιοι εξ αυτών νοσηλεύονται. Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή και η εξέτασή τους θα μεταφερθούν στη δομή της Μαλακάσας.

«Περιμένω την οικογένειά μου»

Οι περισσότεροι είναι σε σοκ μετά από αυτό που έζησαν ενώ κάποιοι αγωνιούν για τις οικογένειές τους που βρισκόταν στο μοιραίο πλοίο.

Μιλώντας στο MEGA ο Κώστας Κατσαρός, διευθυντής της 10ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, περιέγραψε τις πρώτες στιγμές που οι διασωθέντες έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

«Λάβαμε την πρώτη κλήση για να παραλάβουμε τέσσερις διασωθέντες που προσήλθαν με το Super Puma στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Κατόπιν, οι διασωθέντες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας ήταν 100 άτομα, όλοι άνδρες».

«Οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι. Δεν μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα. Είχαμε μεταφραστή, γιατί πολλοί από αυτούς δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα και η επικοινωνία μαζί τους ήταν δύσκολη για να μας περιγράψουν όσο μπορούσαν την κατάσταση για να τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες», δήλωσε.

«Ένα άτομο μου έπιασε το χέρι και μου είπε «περιμένω την οικογένειά μου». Ήταν μέσα στο πλοίο. Ένα δεύτερο άτομο με ρώτησε για τη γυναίκα του, τίποτα άλλο», είπε ο Κώστας Κατσαρός.

Στέλνουν στους γιατρούς φωτογραφίες των συγγενών τους

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντες στο αλιευτικό. Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους. «Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει».

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

Σοκαρισμένοι και σε σύγχυση

Από την πλευρά τους εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είπε ότι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι σοκαρισμένοι και σε σύγχυση.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι σε σύγχυση, είναι σοκαρισμένοι, έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πέρασαν αρκετές μέρες στο νερό, παλεύοντας να ταξιδέψουν. Δεν θέλαμε σαν Ερυθρός Σταυρός να τους φορτίσουμε παραπάνω. Αυτό που θέλαμε είναι να τους φροντίσουμε σωματικά και ψυχικά έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα μέσα στην οδύνη που ζουν», είπε.

«Το πλοίο είχε αρκετό κόσμο, οι πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμενικό Σώμα και στην αστυνομία, δυστυχώς ήταν πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Πηγή: In.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!