34.2 C
Nicosia
Κυριακή 16 Ιούνιος 2024 | 19:43

Ελλάδα: Επίσημη πρώτη για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο – «Ξεκινάμε τη δεύτερη θητεία των μεγάλων αλμάτων»

Τον οδικό χάρτη της επόμενης τετραετίας ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ξεκινάμε υπεύθυνα και αισιόδοξα τη δεύτερη θητεία, τη θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων που πρέπει να κάνει η χώρα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αρχή της εισήγησής του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη «νίκη χωρίς προηγούμενο» της Ν.Δ. στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα κυβέρνησης που να κατακτά μία δεύτερη συνεχή τετραετία με τεράστια διαφορά από τους πολιτικούς της αντιπάλους».

«Είμαστε περήφανοι αλλά και ευγνώμονες για την επιλογή του ελληνικού λαού» ανέφερε στην αρχή της εισήγησής του. Οι Έλληνες καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις διχαστικές λογικές, προκρίνοντας τις ρεαλιστικές πολιτικές και εγκρίνοντας με πρωτοφανή ωριμότητα συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια», τόνισε.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Το πολίτευμα ξέρει να αυτοπροστατεύεται»

Είπε ακόμη πως ο τόπος θα είχε ήδη αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον Μάιο αν δεν μεσολαβούσε η περιπέτεια της απλής αναλογικής, ένα αρνητικό πείραμα με αρνητικές συνέπειες». Όπως παρατήρησε, «αποδείχθηκε ότι πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πολυφωνία, αλλά ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνία. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε «το πολίτευμα ξέρει να αυτοπροστατεύεται και ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα».

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι στόχοι για την τετραετία – 120 μεταρρυθμίσεις στους μπλε φακέλους

Δίνοντας το στίγμα για την επόμενη τετραετία είπε πως το σχέδιο της Ν.Δ. συνοψίζεται σε τέσσερις άξονες: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος και καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα. Είπε ακόμη πως το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι πλούσιο και ευρύ και θα αναλυθεί εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στους μπλε φακέλους που παραδίδονται στους υπουργούς είπε πως περιλαμβάνουν όλες τις προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο. Συνολικά περιλαμβάνονται σε αυτούς περίπου 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις με ορίζοντα τετραετίας.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα πρώτα νομοσχέδια

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα αφορά τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό. Το δεύτερο, όπως είπε, θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις της τετραετίας, όπως την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον πλήρη έλεγχο του δημοσίου, καθώς είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του υπερταμείου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την υποχρεωτική κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι οδηγίες προς τους υπουργούς

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες στους υπουργούς τονίζοντας πως «επιτυχημένος υπουργός είναι αυτός που μιλά με το έργο του» και υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας».

«Έχουμε μπροστά μας μία σύνθετη κατάσταση που οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν να διαχειριστούμε με σύνεση. Στο πεδίο της οικονομίας αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα και τα τυχόν λάθη. Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν» είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης της Ουκρανίας

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, προκειμένου «να υπάρξει...

EURO 2024: Σε δημοφιλή περιοχή του Αμβούργου, οι πυροβολισμοί εναντίον του άνδρα με το τσεκούρι

Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς ένας άνδρας απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι κοντά σε ένα πάρκο φιλάθλων (fan zone) του Euro 2024,...

Ουκρανία: Ποιες χώρες δεν έχουν υπογράψει ακόμη το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου της Ελβετίας

Επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η τεράστια πλειονότητα των χωρών που συμμετείχαν στην πρώτη σύνοδο κορυφής για...

Αγνοούμενοι Κύπρου: «Ένα παλικάρι δύο μέτρα που γύρισε, πίσω μέσα σε ένα κασελάκι»

«Είμαι σίγουρη ότι σήμερα γιορτάζεις αδελφέ μου, γιατί το όνομά σου σβήστηκε από τον κατάλογο των αγνοουμένων και πέρασε στον κατάλογο των ηρώων και...

Ο Ηλιοφώτου ζητά παραίτηση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ

Την παραίτηση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ και της προκήρυξης συνεδρίου αξιώνει με τη δημόσια παρέμβαση του το στέλεχος του κόμματος και πρώην Δήμαρχος Στροβόλου...

Ποινική δίωξη για κακούργημα κατά γνωστού δικηγόρου της Αθήνας για κακοποίηση της συζύγου του

Ποινική δίωξη για κακούργημα κατά γνωστού δικηγόρου της Αθήνας για κακοποίηση της συζύγου του, άσκησε η εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Οι αστυνομικοί του τμήματος Ομονοίας πέρασαν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!