22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 11:03

Διπλωματικό πόκερ με τη Λιβύη στο επίκεντρο

Ένα διπλωματικό πόκερ είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τη Λιβύη να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ενδεικτικό της κινητικότητας είναι πως χθες υπήρξε ένα μπαράζ επαφών σε Βεγγάζη και Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επέστρεψε χθες στη Λιβύη για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα για έναν ακόμα κύκλο συζητήσεων. Στόχος αυτών των επαφών είναι να μην περάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο από τη Βουλή, με δεδομένο άλλωστε πως η μεταβατική κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο τέλος τους έτους. Δεδομένο είναι πως η ελληνική πλευρά δίνει βαρύτητα στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Λιβύη, μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με την Τουρκία.

Χθες στη Βεγγάζη ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, τον οποίο ευχαρίστησε για τη στάση που τήρησε σε σχέση με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο κ. Κατράνι υπενθύμισε την απόφαση της λιβυκής Βουλής να μην επικυρώσει αυτό το παράνομο μνημόνιο, ενώ έκανε λόγο για τα κοινά συμφέροντα που έχει η χώρα του με άλλα κράτη, όπως η Ελλάδα.

Επίσης ο κ. Δένδιας είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και με τον δήμαρχο της Βεγγάζης, ενώ επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα της πόλης.

Σημαντική θεωρείται η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο στην Αθήνα ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μενφί. Το πρωί θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι τουρκολιβυκές επαφές

Η λιβυκή πλευρά, πάντως, διατηρεί τις καλές σχέσεις με την Άγκυρα, όπως φάνηκε και από το χθεσινό ταξίδι του πρωθυπουργού της χώρας Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και 14 υπουργών στην Τουρκία. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το «περιβόητο» μνημόνιο, αλλά και επενδυτικά θέματα, καθώς η Άγκυρα θέλει να συνεχίσει την οικονομική παρουσία της στην περιοχή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας και πως έχουν γίνει βήματα για την επιστροφή του τουρκικού ιδιωτικού τομέα στη Λιβύη. Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τον δρόμο των προκλήσεων με νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σε δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Τέλος, με τον Βρετανό υπουργό Αμυντικών Εξοπλισμών Τζέρεμι Κουίν και την πρέσβη στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ συναντήθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μεταξύ άλλων, εξετάστηκε η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και προτάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Με 12 ψήφους υπέρ, μια εναντίον και δύο αποχές, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος που θα έδινε το δικαίωμα στη Γενική Συνέλευση να διεξαγάγει...

CIA: Χωρίς την αμερικανική βοήθεια, η Ουκρανία θα χάσει ως το τέλος του 2024

Ο επικεφαλής της CIA προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας μέχρι το τέλος του 2024, εκτός εάν...

Ετήσια αύξηση 6% στο ΑΕΠ του Πεκίνου το πρώτο τρίμηνο του 2024

Το ΑΕΠ του Πεκίνου ξεπέρασε το 1,05 τρισεκατομμύριο γιουάν (140 δισεκατομμύρια ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο του 2024, με ετήσια αύξηση 6%, σύμφωνα με τις τοπικές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!