28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 18:17

Βρετανία: Ανάπτυξη 0,4% της οικονομίας για τον Φεβρουάριο

Η οικονομία της Βρετανίας σημείωσε ανάπτυξη 0,4% τον Φεβρουάριο, καθώς οι εταιρείες ήταν προετοιμασμένες για την άρση του τρίτου lockdown, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδειξαν επίσης μερική ανάκαμψη στο εμπόριο μετά την Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν ανάκαμψη 0,6%. Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τον Ιανουάριο δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο εκτιμήθηκε προηγουμένως, μειωμένη κατά 2,2% σε σύγκριση με την αρχική ανάγνωση πτώσης 2,9%.

Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά περίπου 10% πέρυσι, η μεγαλύτερη κάμψη σε περισσότερους από τρεις αιώνες και μια πιο σοβαρή πτώση από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς η χώρα είχε πληγεί από την πανδημία.

Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι το ΑΕγχΠ παρέμεινε 7,8% χαμηλότερο από το επίπεδό του ένα χρόνο νωρίτερα, λίγο πριν από το πρώτο κύμα της πανδημίας και ήταν 3,1% χαμηλότερο από το επίπεδο του Οκτωβρίου, πριν από τα 2 lockdown που έπληξαν κυρίως τον τομέα των υπηρεσιών.

Ακόμα, μια γρήγορη διάθεση εμβολίων COVID-19 αύξησε την προοπτική για ανάκαμψη φέτος και το 2022.

Τα μη απαραίτητα καταστήματα και οι υπαίθριοι χώροι φιλοξενίας άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ελπίζει να χαλαρώσει τους περισσότερους περιορισμούς πριν από το τέλος Ιουνίου.

«Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη για μια μέτρια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο, οι επενδυτές αναζητούν όλο και περισσότερο την επικείμενη ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και όχι το αρνητικό τρίμηνο», δήλωσε ο Dean Turner, οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management.

Η ανάπτυξη τον Φεβρουάριο ενισχύθηκε από την αύξηση της παραγωγής στο εργοστάσιο από το Νοέμβριο, με επικεφαλής την αυτοκινητοβιομηχανία μετά από δύο μήνες συρρίκνωσης, όταν η βιομηχανία αντιμετώπισε μια παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ.

Οι χονδρέμποροι και οι λιανοπωλητές σημείωσαν άνοδο στις πωλήσεις που βοήθησαν τον τομέα των υπηρεσιών να αυξηθεί κατά 0,2%.

Υπήρξαν ενδείξεις ότι το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέκαμψε εν μέρει τον Φεβρουάριο μετά από ένα πλήγμα τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα μιας νέας εμπορικής σχέσης μετά το Brexit.

Οι εξαγωγές βρετανικών αγαθών στην ΕΕ, εξαιρουμένου του μη νομισματικού χρυσού και των πολύτιμων μετάλλων, ήταν 41,4% χαμηλότερες από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους τον Ιανουάριο, αλλά ανακτήθηκαν εν μέρει σε 12,5% κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους τον Φεβρουάριο. Οι εισαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 19,2% στα επίπεδα του προηγούμενου έτους τον Ιανουάριο, ήταν 11,5% χαμηλότερες από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους τον Φεβρουάριο.

Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε στα τέλη του 2020 καθώς οι επιχειρήσεις συσσώρευαν αγαθά εν αναμονή των καθυστερήσεων στα σύνορα το 2021.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σηκώνει τα χέρια ψηλά ο Πρόεδρος και θα εμπλακεί στην κόντρα Εισαγγελέα και Ελεγκτή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός...

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!