24.8 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 22:46

Αλ. Τσίπρας: Οι πολίτες δεν πειθαρχούν γιατί δεν σας έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση για την πανδημίας στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ιδεοληψίες», «αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας».

Όπως είπε η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την διαχείριση του δεύτερου κύματος παραβλέποντας τις ανθρώπινες απώλειες και τις δυσκολίες που έρχονται στο επόμενο διάστημα. «Κομβικό σημείο της ομιλίας μας ήταν το πόσο επιτυχημένη ήταν η διαχείριση του δεύτερου κύματος. Εάν αυτή είναι η διαπίστωση, δεν μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση», σημείωσε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί στα 500 ευρώ από 300 σήμερα το πρόστιμο για τους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων «ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία», είπε.

Κάνοντας λόγο για «πλεόνασμα επικοινωνίας και πλεόνασμα προπαγάνδας», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «το αύριο συνεχίζεται να προβλέπεται δύσκολο» και πως «τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Προβλέται ένα τρίτο κύμα της πανδημίας». «Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας», υπογράμμισε.

«Δεν θα προετοιμαστούμε αν συνεχίζουμε τα ίδια λάθη που έγιναν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», είπε αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις ευθύνες της καθώς είναι εγκλωβισμένη σε μια «παγίδα αυταρέσκειας».

«Δεν εννοείτε να κατανοήσετε ότι για να διορθώσετε τα πράγματα, πρέπει να παραδεχθείτε λάθη και παραλείψεις», είπε.«Οι ίδιες παλινωδίες αφορούν και την παραλαβή του εμβολιασμού» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι όλα έχουν αφεθεί στην τύχη.

«Οι πολίτες δεν πειθαρχούν γιατί δεν σας έχουν εμπιστοσύνη σε σας και στην κυβέρνησή σας. Έχετε κουράσει πια τους πολίτες και κάθε μέρα τους κουράζετε όλο και περισσότερο» τόνισε.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μια κατάσταση που απαιτεί από όλους «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης», συνέχισε.

«Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για «μακάβριες συγκρίσεις νεκρών». «Οι νεκροί δεν είναι στατιστική», τόνισε.

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».

Κάνοτας μια σειρά από ερωτήματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείβσε ότι θα μπροούσε να καταθέτει διαρκώς τέτοια αν, αν, αν». «Όλα αυτά τα αν τα ξεπερνάτε χωρίς να τα απαντάτε και με έλλειψη συναίσθησης», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι αντιφατικές δηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη και την καθυστερημένη λήψη μέτρων, εκθέτουν την κυβέρνηση. «Η μία δήλωση αντιστρατεύεται την άλλη, ο ένας υπουργός αντιστρατεύεται τον άλλο, το ψέμα επιστρατεύεται για να καλύψει την αλήθεια», είπε.

Ασκώντας επίσης κριτική στην κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς καθώς, όπως κατέληξε, δεν βγαίνουν τα νούμερα και δεν φαίνεται να πιάνουμε τους στόχους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παλινωδίες» που αφορούν και την παραλαβή του εμβολιασμού».

«Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε; Πότε θα τα παραλάβαμε; Πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες; Πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας; Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

DBRS: Αναμένεται επιδείνωση στα ΜΕΔ ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών

Κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά...

Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων

Το Εφετείο απέρριψε έφεση σε απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για αγωγή ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με την...

Πάφος: Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο

Οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο για την επαρχία Πάφου ήταν συνολικά 6.359 ανέφερε ο Αναπληρωτής Έπαρχος Πάφου και Έφορος Εκλογών της Εκλογικής Περιφέρειας...

ΥΠΟΙΚ: Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας

Καθοδήγηση, για την ορθή εφαρμογή του νέου άρθρου 5ιη (5r) του Κανονισμού 833/2014 της 12ης δέσμης περιοριστικών μέτρων, σε νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς με...

Λεμεσός: Διασώθηκαν ενώ το σκάφος τους βυθιζόταν

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος που βυθιζόταν στον κόλπο της Λεμεσού, διασώθηκαν από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωση του ΚΣΕΔ...

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!