14.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 5:53

Έλληνας ΚΕ: Με μυθεύματα και έωλους ισχυρισμούς δεν πλήττονται τα ελληνικά δίκαια

Ως ανυπόστατες χαρακτήρισε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τις κλιμακούμενες τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκει σταθερή κατανόηση και υποστήριξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι απόλυτη και απαρέγκλιτη αρχή για την Ελλάδα αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

«Και ακριβώς για αυτό [η Ελλάδα] απαιτεί τα ίδια από τους γείτονές της, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο ίδιος.

«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητα και απόλυτα προστατευμένα, αλλά και κατοχυρωμένα, τόσο νομικά όσο και ιστορικά. Με μυθεύματα και έωλους ισχυρισμούς δεν πλήττονται στο ελάχιστο τα ελληνικά δίκαια», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η διεθνής κοινότητα «δεν αποδέχεται και δεν στηρίζει τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς και την επιθετικότητα, η οποία οδηγεί τη γείτονα σε απομόνωση και  περιθωριοποίηση».

Αναδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας «είναι υπέρ-επαρκής προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε λεκτικούς διαξιφισμούς με την Τουρκία, οι οποίοι είναι αντιπαραγωγικοί και εκτός του κεκτημένου του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού», σημείωσε. Όπως είπε, η χώρα ενημερώνει «διαρκώς τους διεθνείς οργανισμούς, τους συμμάχους μας και τη διεθνή κοινότητα για την τουρκική επιθετικότητα, βρίσκοντας σταθερή κατανόηση και υποστήριξη παντού».

«Για όλους αυτούς τους λόγους δεν πανικοβαλλόμαστε, αλλά και δεν εφησυχάζουμε», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διεξήχθη την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για μια διοργάνωση που αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής.

Υπογραμμίζοντας την υψηλή εκπροσώπηση των χωρών της διαδικασίας, με έξι Προέδρους, τέσσερις Πρωθυπουργούς και έναν αναπληρωτή Πρωθυπουργό, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ως προσκεκλημένου παρατηρητή αλλά και του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σόλτς στο δείπνο που ακολούθησε.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ως ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα της Συνόδου την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, καθώς και την κοινή δέσμευση των συμμετεχουσών στη Σύνοδο χωρών στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς  και στις αξίες του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε και τη θέση που διατύπωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά επιτακτική την ανάγκη να σταλεί το μήνυμα ότι κανείς δεν θα ανεχθεί «τον δεσποτικό αναθεωρητισμό, που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!