16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 3:14

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν θα πάτε στο Τρόοδος – Κατάλευκη μαγεία

Στα λευκά έχει ντυθεί εδώ και λίγες ημέρες η περιοχή του Τροόδους. Η πρώτη χιονόπτωση σημειώθηκε την Πέμπτη (14/1) και προκάλεσε μια μικρή στεναχώρια αφού οι πολίτες δεν μπορούν να απολαύσουν το λευκό τοπίο και να ψυχαγωγηθούν στο χιόνι όπως τα προηγούμενα χρόνια, αφού η Κύπρος βρίσκεται από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 του ίδιου μήνα, υπό καθεστώς lockdown και οι μετακινήσεις των πολιτών γίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο με την έγκριση μηνύματος από το 8998 (σ.σ. έχουν 2 στην διάθεσή τους).

Οι πολίτες ζουν μια νέα πραγματικότητα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που υπάρχουν με σκοπό την αναχαίτηση του κορωνοϊού στην κοινότητα και πολλά πράγματα που γνωρίζαμε και θεωρούσαμε δεδομένα, πλέον έχουν αλλάξει.

Εύλογα δημιουργήθηκε αρχικά το ερώτημα, κατά πόσο οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ορεινή περιοχή χρησιμοποιώντας κάποια από τις επιλογές που δίνεται για μήνυμα μετακίνησης στο 8998. Η απάντηση τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από την Αστυνομία ήταν θετική αλλά και ξεκάθαρη ότι οι πολίτες μπορούν να μεταβούν στο Τρόοδος μόνο για σκοπούς άθλησης. Δηλαδή αποστέλλοντας τον αριθμό 6 στο 8998.

Με απλά λόγια, όσοι βρεθούν στην περιοχή Τροόδους επιτρέπεται να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητας (λ.χ. περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία), ενώ απαγορεύεται ο χιονοπόλεμος και άλλα συναφή.

Πάντως, το πρώτο Σαββατοκύριακο (16-17/1) που η περιοχή «ντύθηκε» στα λευκά, δέχθηκε επισκέψεις. Οι πολίτες που βρέθηκαν εκεί, σίγουρα ήταν πολύ λιγότεροι από τον αριθμό που θα μετέβαινε υπό κανονικές συνθήκες, όμως φαίνεται ότι τήρησαν τα μέτρα αφού δεν υπήρξαν παρατράγουδα, ούτε καταγγελίες πολιτών που να αφορούν τον περί λοιμοκάθαρσης νόμο, πέραν από μία.

Ξεκάθαρη απάντηση από το Υπουργείο Yγείας

H μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στα σημεία της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες, με συγκεκριμένες εύλογες εξαιρέσεις, όπως μετακίνηση για σκοπούς κυνηγίου και ψαρέματος, για μεταφορά οπλιτών και για μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο, για κηδεία, για φροντίδα ηλικιωμένων και μη αυτό-εξυπηρετούμενων σε διαφορετική Επαρχία από αυτή της μόνιμης διαμονής, για σκοπούς άθλησης σε παραλία πολιτών που διαμένουν σε Επαρχία που δεν έχουν πρόσβαση σε παραλία ή μονοπάτια της φύσης, ή για σκοπούς γεωργικών και κτηνιατρικών εργασιών.

Επιτρέπεται και το σκι

Στο Τρόοδος όμως, είναι πολλοί και αυτοί που μετέβαιναν για σκι. Οι χιονοδρομικές πίστες της περιοχής, βάσει Διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, είναι κλειστές, άρα δεν μπορούν να φιλοξενήσουν κόσμο.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος να κάνει σκι στην περιοχή; Η απάντηση είναι «ναι».

Σύμφωνα με ενημέρωση της ιστοσελίδας μας από την Αστυνομία, το σκι επιτρέπεται στην περιοχή αφού θεωρείται αθλητική δραστηριότητα, ωστόσο πρέπει να γίνεται υπό τον περιορισμό των δύο ατόμων. Όπως και η κάθε σωματική άσκηση, βάσει του τι προνοεί το Διάταγμα.

Δεν μπορείς να διανυκτερεύσεις

Άλλο ερώτημα που ζητά απάντηση, είναι κατά πόσο μπορούν οι πολίτες να διανυκτερεύσουν σε κάποιο ξενοδοχείο ή άλλο τουριστικό κατάλυμα της περιοχής.

Στο εν λόγω ερώτημα, το Υπουργείο Υγείας έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε το σκηνικό, μέσω των απαντήσεων που έδωσε στην δημοσιότητα, σε συχνά ερωτήματα των πολιτών.

Τα ξενοδοχεία και τα άλλα τουριστικά καταλύματα παραμένουν ανοικτά;

Τα ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για τη φιλοξενία ατόμων που δεν έχουν τη μόνιμη διαμονή τους στην Κύπρο και εμπίπτουν στις πρόνοιες του Διατάγματος (παράγραφοι 2.9 έως 2.16). Δεν επιτρέπονται οι κρατήσεις για πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Νοείται ότι οι χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων παραμένουν ανοικτοί:

• μόνο για την εξυπηρέτηση των ατόμων που φιλοξενούνται στα υποστατικά τους,
• με μέγιστο αριθμό ατόμων συνολικά μέχρι 75 πρόσωπα (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι),
• έξι (6) άτομα ανά τραπέζι,
• τηρουμένου του μέτρου ενός ατόμου ανά 3 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και ενός ατόμου ανά 2 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο.

Πόσα άτομα μπορούν να επιβαίνουν σε ιδιωτικό όχημα και πόσους επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν τα ΜΜΜ;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στα ιδιωτικά οχήματα μπορούν να επιβαίνουν άτομα της ίδιας οικογένειας (νοικοκυριού), περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων της οικογένειας, ανάλογα με τη χωρητικότητα του οχήματος, χωρίς τη χρήση μάσκας.

Σε περιπτώσεις μετακίνησης με όχημα ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά, επιτρέπεται να επιβαίνουν στο όχημα μέχρι τρία (3) άτομα, περιλαμβανομένου του οδηγού, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας.
Για μετακινήσεις για σκοπούς εργασίας με ιδιωτικό όχημα χωρητικότητας πέραν των πέντε (5) ατόμων (π.χ. εργαζόμενοι σε εργοτάξια, μεταφορείς, κτλ), επιτρέπεται να επιβαίνουν μέχρι τέσσερα (4) άτομα, με απαραίτητη χρήση μάσκας.
Για σκοπούς εργασίας και σε περίπτωση που το ιδιωτικό όχημα είναι χωρητικότητας κάτω των πέντε (5) ατόμων, επιτρέπεται να επιβαίνουν μέχρι τρία (3) άτομα, με απαραίτητη χρήση μάσκας.
Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, ταξί, κτλ) καθορίζεται με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών.

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο (23-24/1)

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, το Σάββατο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες ψηλές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή άνοδο για να κυμανθεί λίγο πάνω από τους κλιματικούς μέσους όρους.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες ψηλές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή άνοδο για να κυμανθεί λίγο πάνω από τους κλιματικούς μέσους όρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!