14.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 7:11

Στέψη Βασιλιά Κάρολου: Οι συμβολισμοί, οι Βρετανοί και το πρόγραμμα της τελετής

Στους ρυθμούς της σημερινής στέψης του βασιλιά Καρόλου ζει εδώ και μέρες η Βρετανία. Ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως σήμερα βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων.

Πρόκειται για την πρώτη στέψη μετά από 70 χρόνια, με τον Κάρολο Γ’ και την σύζυγό του Καμίλα να προετοιμάζονται για την ιστορική τους βόλτα με την άμαξα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Ο Κάρολος έγινε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων βασιλείων τον Σεπτέμβριο, όταν η μητέρα του Ελισάβετ πέθανε μετά από 70 χρόνια στον θρόνο. Ακολούθησαν μήνες σχεδιασμού για τους εορτασμούς της στέψης.

Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Παρόλο που, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, αναμένεται βροχή, πλήθος κόσμου έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται στη διαδρομή από όπου θα περάσει η πομπή.

Η στέψη θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες. Θα παρευρεθούν 2.300 καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Χάρι, δούκα του Σάσεξ, ο οποίος έφτασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή με εμπορική πτήση. Θα είναι η πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του πρίγκιπα Χάρι που θα εμφανιστεί δημόσια με τον αδερφό του, Ουίλιαμ, πρίγκιπα της Ουαλίας.

Η σημερινή τελετή θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς θα προσευχηθεί για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.

REUTERS/Paul Childs

Επισημαίνεται εξάλλου ότι εκείνοι που θα παρουσιάσουν τα ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη – «θα αντανακλούν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».

Η αγάπη του βασιλιά για τη φύση θα αντανακλάται στον μανδύα της συζύγου του, Καμίλα, η οποία θα στεφθεί βασίλισσα. Ο βασιλικός μανδύας θα απεικονίζει διαφορετικά είδη φυτών, σκαθάρια και μέλισσες.

Το πρόγραμμα

Στις 8:00 (ώρα Ελλάδας) ανοίγουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή.

Από τις 9:15 μέχρι τις 10:30 (ώρα Ελλάδας) θα αρχίσουν να φτάνουν οι πρώτοι προσκεκλημένοι στα σημεία ελέγχου για την ασφάλεια.

Στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) θα πάρουν τη θέση τους μέσα στο Αβαείο οι ιερείς και η χορωδία.

Από τις 11:30 μέχρι τις 12:45 (ώρα Ελλάδας) οι αρχηγοί κρατών, οι υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αρχίσουν να φτάνουν στο Αβαείο.

Στις 11:45 (ώρα Ελλάδας) το ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Στις 12:20 (ώρα Ελλάδας) η πομπή με το βασιλιά ξεκινάει από το παλάτι για το Αβαείο.

Στις 12:53 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να φτάσουν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) θα μπουν από τη μεγάλη κεντρική πύλη και θα ξεκινήσει το τελετουργικό.

Στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) ο Κάρολος Γ’  θα στεφθεί βασιλιάς.

Στις 15:00 (ώρα Ελλάδας)  ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η πομπή της στέψης προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Στις 15:33 (ώρα Ελλάδας) η πομπή αναμένεται να φτάσει στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!