16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 8:49

Ισπανία: Βιασμός το μη συναινετικό σεξ

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε έναν νόμο την Τρίτη στον οποίο ορίζεται το μη συναινετικό σεξ ως βιασμός, ως μέρος μιας νομοθετικής αναθεώρησης που επιβάλλει κυρώσεις για σεξουαλική παρενόχληση και εφαρμόζει περισσότερη υποστήριξη στα θύματα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε πέντε χρόνια μετά το οποίο έγινε γνωστό ως υπόθεση «La Manada», στην οποία πέντε άνδρες βίασαν ομαδικά μια γυναίκα 18 ετών στο φεστιβάλ ταυρομαχίας της Παμπλόνα, προκαλώντας δημόσια οργή και παρότρυνση για μεταρρύθμιση των νόμων για σεξουαλικά βία.

Το σχέδιο εξακολουθεί να απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση, η οποία αναμένεται έως το τέλος του έτους.

Βασισμένο στο μοντέλο «ναι σημαίνει ναι», το οποίο χαρακτηρίζει το σεξ χωρίς συναίνεση ως βιασμό, ο νόμος θα ευθυγραμμίσει την Ισπανία με άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Πορτογαλίας και της Βρετανίας, που χρησιμοποιούν παρόμοιους νομικούς ορισμούς.

«Αυτό που κάνει ο νέος νόμος είναι να θέσει το θύμα στο επίκεντρο της δημόσιας αντίδρασης» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρία Χεσούς Μοντέρο σε συνέντευξη Τύπου. «Η σιωπή ή η παθητικότητα δεν σημαίνει συναίνεση»

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο δράστης πρέπει να έχει χρησιμοποιήσει σωματική βία ή εκφοβισμό για να χαρακτηριστεί μια επίθεση ως βιασμός.

Η παρενόχληση και η παρενόχληση στον δρόμο, που θεωρούνται αθέμιτες δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας, θα γίνουν εγκλήματα, όπως και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Ο βιασμός συμμοριών θα θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας που συνεπάγεται ποινές φυλάκισης έως και 15 έτη για να αποτρέψει εγκλήματα συμμοριών παρόμοια με άλλα που έχουν σοκάρει τους Ισπανούς.

Παράλληλα, τα μέτρα απαιτούν τη δημιουργία μιας 24ωρης γραμμής βοήθειας σεξουαλικής επίθεσης, αλλά και εξειδικευμέν προσωπικό για ανήλικα θύματα.

Η Ισπανία έχει από καιρό προσπαθήσει να τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή της σεξουαλικής πολιτικής και να αντισταθμίσει τις επικρατούσες τάσεις. Νομιμοποίησε το γάμο ομοφυλοφίλων το 2007 και εισήγαγε έναν πρωτοποριακό νόμο για την έμφυλη βία  το 2004.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για να επιτρέψει σε άτομα άνω των 14 ετών να αλλάξουν το φύλο τους στα νομικά έγγραφα χωρίς ιατρική διάγνωση ή ορμονική θεραπεία.

Εν τω μεταξύ ξέσπασαν σε όλη την Ισπανία τη Δευτέρα το βράδυ ως απάντηση στη δολοφονία ενός ομοφυλόφιλου άνδρα που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε μια κατά τα φαινόμενα ομοφοβική επίθεση στη βόρεια πόλη Λα Κορούνια το Σαββατοκύριακο.

Η αστυνομία στη Μαδρίτη απώθησε διαδηλωτές με μπαστούνια, με την κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά τους.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μια «τέλεια καταιγίδα» για τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν

Στην εξωτερική πολιτική και δη απέναντι στη Ρωσία, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξελίσσεται σε «γεράκι». Σπεύδοντας να καλύψει το κενό ηγεσίας που αφήνει στην Ευρώπη...

Άλμα σε πετρέλαιο και χρυσό μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ό,τι δεν είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στις αγορές μετά την απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 300 drones και πυραύλους και...

Απάντησε το Ισραήλ με πυραυλική επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με τις ΗΠΑ – Διαψεύδει η Τεχεράνη

Η ισραηλινή αντεπίθεση άρχισε. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CBS ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πύραυλο κατά του Ιράν. Ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη Ισφαχάν. Η Τεχεράνη έχει ενεργοποιήσει...

Αίθριος ο καιρός με σκόνη στην ατμόσφαιρα

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα, θα αιωρείται αραιή σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας, από το Σάββατο και μετά, ενδέχεται παροδικά να...

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!