15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 2:43

Θλίβη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για τον θάνατο του Δρος Φίλιππου Τσιμπόγλου

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο χαμό του Δρος Φίλιππου Τσιμπόγλου, ο οποίος απεβίωσε την Πέμπτη, εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε.

Σημειώνεται ότι ο εκλιπών “υπήρξε πρωτεργάτης στον τομέα Βιβλιοθηκών αρχικά από την θέση του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου και αργότερα ως Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξή τους ως πυλώνων γνώσης και πολιτισμού. “Με την πολυσχιδή δράση του λειτούργησε καταλυτικά για το πέρασμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε μια νέα εποχή. Το έργο του αποτελεί κληροδότημα στην ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα”, προστίθεται.

Επισημαίνεται ότι ο Φίλιππος Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 σε ένα χωριό των Φαρσάλων, σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κατά την περίοδο 1999 μέχρι 2014 διετέλεσε Διευθυντής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2014 μέχρι τον θάνατό του Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου

«Με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετούμε τον τέως Διευθυντή της Βιβλιοθήκης και ex officio μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Φίλιππο Τσιμπόγλου, ο οποίος απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 67 ετών.

Ο Δρ Τσιμπόγλου διετέλεσε Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του πρώτου πανεπιστημιακού ιδρύματος της Κύπρου από το 1999 – 2014, εξελίσσοντας καθοριστικά τον τρόπο λειτουργίας της και συνεισφέροντας καταλυτικά στην τεράστια αύξηση των πηγών της, ηλεκτρονικών και έντυπων.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. Οι σημαίες του Πανεπιστημίου Κύπρου κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα έως και την ημέρα τέλεσης της κηδείας σε ένδειξη πένθους. Λεπτομέρειες για την κηδεία του εκλιπόντος θα ανακοινωθούν αργότερα».

Συλλυπητήρια Προέδρου Βουλής και Βουλευτών για τον θάνατο Τσιμπόγλου

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίο και το κοινοβουλευτικό Σώμα πληροφορήθηκαν με βαθιά θλίψη τον αιφνίδιο θάνατο του Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), για την οποία εργάστηκε άοκνα, και τέως διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου Φίλιππου Τσιμπόγλου.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι πέραν της καταλυτικής συνδρομής του στον εκσυγχρονισμό της ΕΒΕ και τη μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα ‘Σταύρος Νιάρχος’, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου συνέβαλε καθοριστικά στον σχεδιασμό του νέου κτιρίου της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου «Στέλιος Ιωάννου», στον καταρτισμό των πρώτων συλλογικών καταλόγων κυπριακών βιβλιοθηκών, καθώς και στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του συνόλου του δικτύου βιβλιοθηκών της Κύπρου.

“Ο αδόκητος χαμός του αφήνει ανολοκλήρωτο ένα μεγάλο μέρος των οραματισμών του, κόβοντας απότομα το νήμα της δυναμικής του προσφοράς στον τόπο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του τεθνεώτος”, αναφέρεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!