19.9 C
Nicosia
Σάββατο 11 Μάιος 2024 | 9:20

Ο Τραμπ παροτρύνει τους Ρεπουμπλικάνους να προκαλέσουν στάση πληρωμών

Ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε χθες Τετάρτη τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να προκαλέσουν στάση πληρωμών του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ αν δεν εξασφαλίσουν «τεράστιες» περικοπές δημοσίων δαπανών από την κυβέρνηση του Δημοκρατικού διαδόχου του Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» στην κήρυξη στάσης πληρωμών λέει ο Μπάιντεν

«Στους βουλευτές, στους γερουσιαστές λέω: αν δεν εξασφαλίσετε τεράστιες περικοπές, πρέπει να προκαλέσετε στάση πληρωμών» των ΗΠΑ, πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος, υποψήφιος ενόψει των εκλογών του 2024, κατά τη διάρκεια συζήτησης με ψηφοφόρους που συντόνισε και αναμετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποδυθεί σε μπραντεφέρ για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, κοινοβουλευτική απόφαση απόλυτα απαραίτητη προκειμένου η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να είναι σε θέση να πληρώνει τους λογαριασμούς της, τους λειτουργούς και τους πιστωτές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Γέλεν πάει στους G7 με πλαφόν χρέους και τραπεζική κρίση

Ο κ. Τραμπ έκανε την παρότρυνση αυτή κρίνοντας πως η στάση πληρωμών θα αποφευχθεί διότι όπως προέβλεψε οι Δημοκρατικοί θα «υποχωρήσουν» στο ζήτημα αυτό.

Ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν αποκλείει ως αυτό το στάδιο κάθε ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί περικοπές δημοσίων δαπανών και κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο πως θέτουν την αμερικανική οικονομία «υπό ομηρία».

Ελλείψει ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών από την 1η Ιουνίου.

Εξέλιξη άνευ προηγουμένου, που θα είχε, όπως προειδοποιεί συνεχώς ο Λευκός Οίκος, καταστροφικές συνέπειες για την απασχόληση και την ανάπτυξη, πέρα από την αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας που προεξοφλείται πως προκαλούσε.

Στο μεταξύ, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές κατήγγειλαν χθες Τετάρτη ότι μέλη της οικογένειας του Τζο Μπάιντεν και συνεργάτες τους έλαβαν με απόλυτη αδιαφάνεια περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια από ξένες εταιρείες, κυρίως κινέζικες και ρουμάνικες.

Οι κατηγορίες εγγράφονται στο πλαίσιο μακρόχρονης εκστρατείας με επίκεντρο τις δοσοληψίες του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Αμερικανού νυν προέδρου με ταραχώδη ζωή.

Η αμερικανική δεξιά τον κατηγορεί πως κεφαλαιοποίησε το επώνυμό του και τον τηλεφωνικό κατάλογο του πατέρα του όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), για να συνάψει συμφωνίες αμφίβολης νομιμότητας σε διάφορες χώρες.

Σε έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Ρεπουμπλικάνοι επιτροπής του κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της κυβέρνησης ερίζουν πως και άλλα μέλη της οικογένειας Μπάιντεν, ανάμεσά τους ο αδελφός και νύφη του προέδρου, έκαναν δουλειές στην Κίνα και στη Ρουμανία.

Βασίζονται σε δεδομένα για τραπεζικές συναλλαγές, που εξασφάλισαν χάρη στη δυνατότητα της επιτροπής να διενεργεί έρευνες. Κατήγγειλαν πως συγγενείς του Τζο Μπάιντεν δημιούργησαν νεφελώδες δίκτυο εταιρειών για να κρύψουν την προέλευση των κεφαλαίων.

«Η έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει τις δραστηριότητες της οικογένειας Μπάιντεν στο εξωτερικό εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την εθνική ασφάλεια», έκριναν.

«Καθώς ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν παρέδιδε μαθήματα δεοντολογίας και κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία, ο Χάντερ Μπάιντεν λάμβανε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια από εταιρεία ελεγχόμενη από Ρουμάνο κατηγορούμενο για διαφθορά», υπογράμμισαν.

Η έκθεσή τους δεν αναφέρεται πάντως σε καμιά παρανομία της οικογένειας Μπάιντεν, ούτε κάνει λόγο για άμεση σύνδεση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Αλλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μπάιρον Ντόναλντς δήλωσε πεπεισμένος ότι «ο Τζο Μπάιντεν ήταν ενήμερος».

Σε ανακοίνωσή τους, Δημοκρατικοί βουλευτές της ίδιας επιτροπής κατηγόρησαν τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους τους πως «διάλεξαν» να αναδείξουν «απατηλές πληροφορίες».

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «γελοίο» το να κατηγορείται ο Τζο Μπάιντεν πως εξυπηρέτησε συμφέροντα της Κίνας «με βάση ανυπόστατες κατηγορίες και προσωπικές επιθέσεις», απέφυγε πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι υποθέσεις και οι περιπέτειες του Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος για καιρό ήταν τοξικοεξαρτημένος, δεν αποκλείεται να γίνουν αδύναμος κρίκος για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, στα 80 του χρόνια, επισημοποίησε πως θα διεκδικήσει νέα θητεία το 2024.

Ο πρόεδρος δεν έχει πάψει ποτέ να στηρίζει το παιδί του.

«Ο γιος μου δεν έκανε τίποτα κακό, τον εμπιστεύομαι», είπε στις αρχές Μαΐου, μολονότι ο Χάντερ Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνα της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης για φορολογική απάτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: «Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος»

Στη δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «Γκιάλα»,παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που...

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε τους φιλοπαλαιστίνιους καταυλισμούς στο MIT και το Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνιας

Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στους καταυλισμούς των φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, δύο από...

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία. Την ώρα που φαίνεται ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο, σύμφωνα...

Ποιοι είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων του Ισραήλ; Ποιοι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές

Ανέστειλε την αποστολή βαρειών, bunker-busting βομβών στο Ισραήλ η Ουάσινγκτον, πυρομαχικών που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο που διεξάγουν στην...

Το αθλητικό περιεχόμενο της Primetel μεταφέρεται στη Cytavision

Αλλάζει ο χάρτης των τηλεοπτικών μεταδόσεων όσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα στην Κύπρο. Αυτό γιατί με το τέλος του Μάη θα κλείσει το τμήμα παραγωγής...

Νέα κέρδη στο ΧΑΚ – Πάνω από 150 μονάδες ο γενικός δείκτης – Στα 4,03 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με τη μετοχή της Τρ. Κύπρου να κλείνει σε νέο υψηλό. Ο Γενικός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!