18.2 C
Nicosia
Δευτέρα 13 Μάιος 2024 | 23:33

Η Γέλεν πάει στους G7 με πλαφόν χρέους και τραπεζική κρίση

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των G7 αυτή τη βδομάδα. Τη φιλόδοξη της οικονομική ατζέντα θα κλέψει η διακομματική μάχη σχετικά με το πλαφόν χρέους των ΗΠΑ, που απειλεί για μια νέα χρηματοοικονομική κρίση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές τράπεζες, καθώς και το μπλοκάρισμα από τους Ρεπουμπλικάνους της διεθνούς φορολογικής συμφωνία για εταιρικό φόρο στο 15%.

Η Γέλεν πέρσι πρωτοστάτησε στη συνάντηση της G7 στο να εφαρμοστούν τιμωρητικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Το πιο πιθανόν είναι ότι φέτος κατά τη διήμερη συνάντηση θα προσπαθεί να πείσει την Ομάδα των 7 ότι οι ΗΠΑ δεν θα τινάξουν στον αέρα την παγκόσμια οικονομία με μια στάση πληρωμών.

Η μετατόπιση των θεμάτων κάνει προφανές το πώς οι κομματικές διαφορές των ΗΠΑ μπορούν να αντηχήσουν σε όλο τον κόσμο και να καθυστερήσουν τους πολλαπλούς οικονομικούς στόχους της διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους από τον Ιανουάριο έχει κάνει πιο δύσκολο για τη Γέλεν να περάσει τις υποσχέσεις των Δημοκρατικών σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις, όπως η συμμετοχή των ΗΠΑ στο 15% του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, για την οποία είχε κερδίσει υποστήριξη το 2021.

Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είπε ότι είναι απαραίτητες κάποιες παραχωρήσεις στις δαπάνες σχετικά με το όριο του χρέους, για να τεθεί υπό έλεγχο το ανερχόμενο έλλειμμα των ΗΠΑ και ότι ο Μπάινεντ “πρέπει να σταματήσει να αγνοεί τα προβλήματα”.

Η Γέλεν θα μιλήσει την Πέμπτη στην Ιαπωνία για τους κινδύνους από μία κρίση χρέους στις ΗΠΑ, με την Υπουργό να λέει ότι κάποιες στάσεις πληρωμών μπορεί να είναι απαραίτητες από την 1η Ιουνίου. Θα προειδοποιήσει για “την παγκόσμια επίπτωση αυτής της αντιπαράθεσης και θα υπογραμμίσει την ανάγκη αποφυγής της στάσης”, είπε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου.

Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ είναι το θεμέλιο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, με το δολάριο να χρησιμοποιείται ως αποθεματικό νόμισμα και το χρέος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να θεωρείται από καιρό ως το ασφαλέστερο στον κόσμο και το πιο ρευστό χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, ένα στάτους το οποίο η Γέλεν είπε ότι μπορεί να διαβρωθεί σε περίπτωση στάσης πληρωμών.

Επιπλέον, πρέπει να καθησυχάσει τους Υπουργούς Οικονομικών της G7 και τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών ότι οι πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο, μετά τη χρεοκοπία και τρίτης μεγάλης τράπεζας.

Η Γέλεν καθυστέρησε το ταξίδι της στην Ιαπωνία για να τηλεφωνήσει η ίδια σε επιχειρηματικά στελέχη των ΗΠΑ και να εμφανιστεί σε διάφορες μεγάλες τηλεοπτικές εκπομπές για να προειδοποιήσει τους βουλευτές των ΗΠΑ ότι τυχόν αποτυχία να αυξηθεί το πλαφόν χρέους από τα $31,4 τρισ. θα ήταν “καταστροφική” για τις παγκόσμιες αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Τα θέματα της πιθανής στάσης πληρωμών και των προβλημάτων των αμερικανικών τραπεζών είναι πιθανόν να επισκιάσουν επείγουσες συζητήσεις για επικείμενη κρίση εθνικού χρέους και μπορεί να εκτροχιάσουν τη συζήτηση την απεξάρτηση από τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Κίνας, που είναι ο στόχος της Ιαπωνίας, λένε ειδικοί.

Επιπλέον, Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, μαζί με τον Δημοκρατικό Γεουρσιαστή Τζο Μάντσιν, έχουν μπλοκάρει την επικύρωση των ΗΠΑ στη συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%, που συμφωνήθηκε από 137 χώρες, ενώ άλλα κράτη την εφαρμόζουν.

Ο ακόμα πιο περίπλοκος “Πυλώνας 1”, που στοχεύει στο να μπορούν οι χώρες να φορολογούν τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς και άλλες ψηλά κερδοφόρες επιχειρήσεις με βάση τις τοπικές τους πωλήσεις, βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Η καλύτερη ελπίδα για μετακίνηση του Κογκρέσου στα θέματα παγκόσμιας φορολόγησης έρχεται το 2025, όταν οι νομοθέτες θα πρέπει να “ανακαινίσουν” όλο τον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ, καθώς λήγουν οι ατομικές φοροαπαλλαγές που είχαν εγκριθεί το 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ανάρπαστα τα εισιτήρια του τελικού κυπέλου – Η Ομόνοια απορρόφησε 8.967

Ανάρπαστα έγιναν τα εισιτήρια που αναλογούσαν στην Ομόνοια, για τον μεγάλο τελικό κυπέλλου με την Πάφο στο ΓΣΠ. Σύμφωνα με ενημέρωση των πρασίνων, τα 8967...

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ολκίν για το κυπριακό

Συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, María Angela Holguín Cuéllar, θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Η...

Άκαρπη η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Συμφώνησαν ότι διαφωνούν – Οι σπόντες και οι δηλώσεις των δύο (φώτο,βίντεο)

Θέμα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα έθεσε ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές τους δηλώσεις στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ – Κέρδη 0,21%

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 0,21%, κλείνοντας στις 150,74 μονάδες. Άνοδο 0,22% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE...

Ανόρθωση: Αναβλήθηκε η Έκτακτη Εκλογική Συνέλευση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ανόρθωση που ενημέρωσε πως αναβλήθηκε η Έκτακτη Εκλογική Συνέλευση που θα γινόταν αύριο (14/05). Αναλυτικά: «Η εταιρεία Ανόρθωσις Αμμοχώστου (Ποδόσφαιρο) Δημόσια Λίμιτεδ ενημερώνει...

ΔΗΣΥ: Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τον Θανάση

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφορικά την πολύκροτη υπόθεση του Θανάση Νικολάου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι καθήκον των αρμοδίων αρχών να κάνουν ότι μπορούν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!