19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:08

Πληθωρισμός: Προς νέο ρεκόρ τον Απρίλιο στην Ελλάδα

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει σήμερα τον πληθωρισμό του Απριλίου και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι αυτή τη φορά θα είναι διψήφιος, δηλαδή θα ξεπεράσει το 10% για πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια.

Βασική κινητήριος δύναμη για ακόμα ένα μήνα εκτιμάται ότι θα είναι οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και σε σειρά βασικών προϊόντων. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 10% τον Απρίλιο του 1994 οπότε είχε διαμορφωθεί στο 10,2%. Την περίοδο της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020 είχε υποχωρήσει στο -1,4% και τον Απρίλιο του 2021 στο -0,3%.

Τα πρώτα δείγματα για το ύψος του πληθωρισμού του Απριλίου ήρθαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα με την ανακοίνωση από τη Eurostat των προκαταρκτικών στοιχείων για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στο 9,4% από 8% το Μάρτιο, καταλαμβάνοντας την 6η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν σε Εσθονία που ανήλθε στο 19%, στη Λιθουανία στο 16,6%, στη Λετονία στο 13,2%, στην Ολλανδία στο 11,2% και στη Σλοβακία στο 10,9%.

Οι τιμές στην ενέργεια στη χώρα μας (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat) αυξήθηκαν κατά 57,5% όταν στην ευρωζώνη η άνοδος έφτασε στο 38%. Ο δείκτης τροφίμων, ποτών και καπνού τον Απρίλιο στην Ελλάδα κατέγραψε αυξήσεις στις τιμές κατά 9,2% από άνοδο 6,4% στην ευρωζώνη.

Όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή του 60% της αύξησης που έχουν επωμιστεί τα νοικοκυριά, την ενίσχυση των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο αλλά και την εφαρμογή του μηχανισμού εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής από τον Ιούλιο, θα συμβάλλουν στην σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δεν παραδέχθηκε καμία κατηγορία ο 44χρονος για το τετραπλό θανατηφόρο

Δεν παραδέχθηκε ενοχή σε καμία από τις 10 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ο 44χρονος οδηγός του διπλοκάμπινου οχήματος, που ενεπλάκη στο τετραπλό θανατηφόρο, τα...

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!