25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 17:15

Κομισόν: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι 4% το 2021 και 6% το 2022

Ανάπτυξη 4% του ΑΕΠ για φέτος και 6% του ΑΕΠ για το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα, με τη συνδρομή και του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Κομισιόν αναθεωρεί στις εαρινές της προβλέψεις τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον περασμένο Φεβρουαρίου για ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ για φέτος και 5% του ΑΕΠ για το 2022 επειδή τώρα υπολογίζει για τη διετία 2021-2022 και τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για ανάπτυξη μεγαλύτερη κατά 0,4% από αυτή του ΥΠΟΙΚ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (προβλέπει ανάπτυξη 3,6% του ΑΕΠ ) και είναι πολύ κοντά στο 6,2% του ΑΕΠ που προβλέπει το ΠΣΑ για το 2022.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν βασίζονται κυρίως στην αναπτυξιακή δυναμική που θα δώσει στην οικονομία η αύξηση των επενδύσεων κατά 12,9% φέτος και κατά 15,1% για το 2021. Επίσης υπολογίζεται ότι φέτος και περισσότερο το 2021 θα έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη και η αναβαλλόμενη κατανάλωση από τις σωρευμένες καταθέσεις των νοικοκυριών. Θετικό θεωρείται και το άνοιγμα του τουρισμού αν και η αναπλήρωση του τζίρου σε σύγκριση με το 2019 είναι ακόμη αμφίβολη λόγω της ύπαρξης ακόμη της υγειονομικής κρίσης σε πολλά από τα κράτη προορισμού.

Με τα δεδομένα αυτά προβλέπεται ότι οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,1% το 2021 και κατά 14,8% το 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει και σε αυτήν την έκθεση εύσημα στις ελληνικές αρχές για την έγκαιρη και επαρκή στήριξη της οικονομίας με μέτρα τα οποία συγκράτησαν την ανεργία στα προ της κρίσης επίπεδα. Ωστόσο τονίζεται ότι η επέκταση των μέτρων και για το 2022, λόγω παράτασης της υγειονομικής κρίσης, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείματος στο 10% του ΑΕΠ για το 2021 από 9,7% του ΑΕΠ το 2020 με προοπτική για σημαντική αποκλιμάκωση στο 3,2% του ΑΕΠ το 2022. Αντιστοίχως οι προβλέψεις για το πρωτογενές έλλειμμα είναι ότι από το 6,3% του ΑΕΠ το 2020 αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 7,3% του ΑΕΠ και να υποχωρήσει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2022.

Παρά τη στήριξη της απασχόλησης με μεγάλα ποσά η Κομισιόν θεωρεί επίσης ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα είναι βραδύτερη από ό,τι αναμένεται με το ποσοστό να παραμένει σταθερό στο 16,3% για το 2021 και το 2022 με τάση για οριακή αποκλιμάκωση στο 16,1% το 2022. Τονίζεται επίσης ότι η αύξηση της απασχόλησης θα εξαρτηθεί και από νέα μέτρα στήριξης κατά τη μετά τον κορονοϊό εποχή.

Πάνω από 200% το χρέος το 2022 

Η πιο μεγάλη απόκλιση σε σχέση με την προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ εντοπίζεται στο κρίσιμο μέγεθος του χρέους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 205,6% το 2020 για φέτος θα αυξηθεί στο 208,8% και στη συνέχεια θα μειωθεί στο 201,5% το 2022. Αντιστοίχως το Υπουργείο Οικονομικών στο ΠΣΑ προβλέπει ότι από το 205,6% το 2020 το χρέος θα μειωθεί οριακά για φέτος στο 204,5% και στη συνέχει θα έχει μεγάλη μείωση κάτω από το 190% το 2022. Ωστόσο και αυτό εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι στις προβλέψεις της η Επιτροπή υπολογίζει εντελώς γραμμικά (με ίσο ποσό για κάθε χρόνο) την απορρόφηση και των επιχορηγήσεων και των δανείων που θα έχει κάθε χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης κάτι που δεν θα γίνει πράξη με αυτόν τον τρόπο.

Οι κίνδυνοι

Στην έκθεση της η Επιτροπή τονίζει ότι και αυτές οι προβλέψεις ενέχουν σημαντικούς κινδύνους. Αναφέρει χαρακτηριστικά το ενδεχόμενο κατάπτωσης κάποιων από τις κρατικές εγγυήσεις για δάνεια που δόθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Εντοπίζει πρόσθετους κινδύνους που μπορεί να προέρχονται από την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού δίκαιου για τα φυσικά πρόσωπα που προβλέπει την πώληση και επαναμίσθωση για 12 χρόνια ιδιοκτησιών που ανήκουν σε ευάλωτα άτομα στο μέρος του φορέα που θα διαχειρίζεται αυτή τη διαδικασία και θα ανήκει στην Γενική Κυβέρνηση. Τέλος αναφέρει για πολλοστή φορά τον κίνδυνο για υποθέσεις σε βάρος της ΕΤΑΔ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιατί σήμερα είναι πιο εύκολο να γίνεις πλούσιος

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία-αυτή τη στιγμή- 225,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε...

Politico: Μέλη του ευρωκοινοβουλίου φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας

Μια ρωσική εκστρατεία πολιτικής προπαγάνδας συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρέμβουν στις...

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Βουλή

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν Υπουργεία, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων,...

Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα

Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε...

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!