Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας, γνωστοποίησε ότι οι δημόσιες επενδύσεις για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν το 2024 στο Παρίσι, θα μπορούσαν να ανέλθουν σε «περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ».
«Οι Αγώνες γενικά, αποτελούν συχνά αντικείμενο δημοσιονομικών υπερβολών που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη σκοπιμότητα διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων», παρατήρησε ο πρώην Υπουργός Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, νυν επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώπιον των γερουσιαστών.
Παράλληλα, ο Μοσκοβισί, εκτίμησε σε «περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ» το ποσό που θα μπορούσε να φθάσει στο «δημόσιο κόστος» των Ολυμπιακών Αγώνων (Κράτος και κοινότητες) αφού «ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δαπάνες, οι δαπάνες ασφάλειας, υγείας και μεταφορών». Αυτή την στιγμή, αυτό το κόστος είναι «2,4 δισεκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί.
Σε αυτό το στάδιο, η οργανωτική επιτροπή αύξησε τον προϋπολογισμό της (96% ιδιωτικός) κατά 10% στα 4,4 δισ. ευρώ και η Solideo (εταιρεία παράδοσης έργων Ολυμπιακών έργων) έχει προϋπολογισμό 4,4 δισ. ευρώ, το δημόσιο μερίδιο του οποίου εκτιμάται σε 1,870 δισ.
«Δεν έχουμε δει καμία σημαντική μετατόπιση», επεσήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί, απευθυνόμενος στους γερουσιαστές.
Στο μεταξύ, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 πρέπει να οργανώσουν καλύτερα την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Αγώνων, όπως έκανε γνωστό χθες το ανώτατο όργανο ελέγχου της Γαλλίας, προειδοποιώντας ότι η τελετή έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση.
Σε μια έκθεση που υποβλήθηκε στο γαλλικό κοινοβούλιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε 15 συστάσεις προς την Οργανωτική Επιτροπή, τονίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση από ιδιωτικούς φορείς ασφαλείας για την προστασία των Αγώνων και τους κινδύνους σχετικά με τις συγκοινωνιακές συνδέσεις.
Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χαρακτήρισε την ασφάλεια του Παρισιού 2024 «μείζονα πρόκληση» και είπε ότι οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας, όπως η αστυνομία και ο στρατός, πρέπει να ενσωματωθούν και να χρηματοδοτηθούν.
«Ζητάμε να οριστικοποιηθεί το παγκόσμιο σχέδιο ασφάλειας το πρώτο τρίμηνο του 2023, ώστε να μπορεί να σχεδιαστεί η ενίσχυση από τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας. Συνιστούμε επίσης να οριστικοποιηθεί το σχέδιο μεταφορών τοποθεσία προς τοποθεσία», δήλωσε ο Μοσκοβισί, πρώην Γάλλος Υπουργός Οικονομικών και Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.
«Είναι εφικτό, αλλά είναι καιρός να μπούμε αποφασιστικά στην επιχειρησιακή φάση», τόνισε.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα διεξαχθούν από 26 Ιουλίου έως και 11 Αυγούστου και οι Παραολυμπιακοί από 28 Αυγούστου μέχρι 8 Σεπτεμβρίου.
Πρόσθεσε ότι η τελετή έναρξης στον Σηκουάνα ήταν μια άλλη πρόκληση και μια πιθανή ενίσχυση από τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας θα πρέπει να αναμένεται από την οργανωτική επιτροπή.
Οι διοργανωτές αναμένουν ότι τουλάχιστον 600.000 θα παρευρεθούν στην τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα, καθώς αθλητές και αποστολές θα πλεύσουν κατά μήκος του ποταμού για να ξεκινήσουν τους Αγώνες.
Περίπου 160 σκάφη θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου από το Pont d’Austerlitz για ένα ταξίδι έξι χιλιομέτρων προς το Pont d’Iena.
Η έκθεση προτρέπει το Παρίσι 2024 να ολοκληρώσει την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων εγκαίρως για τους Αγώνες και επισημαίνει τον κίνδυνο καθυστερήσεων στη γραμμή 14 του μετρό και σε μεγάλους σιδηροδρομικούς κόμβους όπως ο Gare du Nord.
«Πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι θα υπάρχει αρκετό προσωπικό για τη μεταφορά θεατών και ατόμων με διαπίστευση», τόνισε ο Μοσκοβισί.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο υπογράμμισε επίσης ότι ο πληθωρισμός δημιούργησε πρόβλημα στον προϋπολογισμό της Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος αυξήθηκε κατά 10% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι αβεβαιότητες γύρω από τον προϋπολογισμό απαιτούν «αυστηρό έλεγχο», εξήγησε ο Μοσκοβισί.
Ανώτερο μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή δεν είναι ελεύθεροι να συζητήσουν το θέμα δημόσια, επισήμανε ότι οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο «χειρότερου σεναρίου» σχετικά με τα οικονομικά.
Πάντως, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τον σχεδιασμό στο σύνολό του, ο Μοσκοβισί είπε στους δημοσιογράφους: «Ωστόσο, δεν κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου».