26.8 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 21:52

Πρόεδρος ΟΕΒ: Όχι σε ανεξέλεγκτη αύξηση του εργατικού κόστους

Η οποιαδήποτε αύξηση στο εργατικό κόστος στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να γίνεται με φειδώ και να συνδέεται με την παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου στα πλαίσια της εκλογικής συνέλευσης της ΟΕΒ.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου τόνισε πως η κυριότερη πρόκληση είναι οι επιχειρήσεις που «είναι εξ ορισμού ευέλικτες, για να είναι αποδοτικές στη λειτουργία τους και ανταποδοτικές στην εθνική οικονομία, πρέπει ολόκληρο το οικοσύστημα μέσα στο οποίο δρουν, να αποκτήσει αντίστοιχη ευελιξία και προσαρμοστικότητα».

«Αυτό είναι και η κυριότερη πρόκληση για τον διοικητικό μηχανισμό και τους θεσμούς που πρέπει να προσαρμοστούν σε αυξημένους ρυθμούς ταχύτητας για να λειτουργούν υποστηρικτικά προς τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ακόμη ότι «οφείλουμε όσο ποτέ άλλοτε να διασφαλίσουμε ισχυρή, υγιή και ανθεκτική οικονομία ικανή να αντιμετωπίζει απρόβλεπτα γεγονότα».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ επικεντρώθηκε σε οριζόντια ζητήματα που αφορούν το σύνολο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε παραγωγικά και έξυπνα, όπως είπε, ‘ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ισχυρή, υγιή και ανθεκτική οικονομία ικανή να αντιμετωπίζει απρόβλεπτα γεγονότα».

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση της οικονομίας και ιδιαίτερα στις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι «η εισαγωγή οποιωνδήποτε μέτρων φορολογικού, δασμολογικού ή άλλου χαρακτήρα που θα επιβαρύνει περαιτέρω το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να υπάρξει ομαλοποίηση των πιέσεων αυτών».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «οποιαδήποτε αύξηση στο εργατικό κόστος στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να γίνεται με φειδώ και να συνδέεται με την παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι τυχόν αυξήσεις στο εργατικό κόστος πρέπει να γίνονται με φειδώ και να συνδέονται με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Σημαντική παράμετρος προόδου για τη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αποτελεί η επιτυχής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος -Το Αύριο», η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η στροφή της χώρας σε βιώσιμες επενδύσεις.

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στις βασικές επιδιώξεις της ΟΕΒ που είναι η νομοθέτηση της Συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, η αντικατάσταση του συστήματος της ΑΤΑ με ένα νέο πιο σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο μηχανισμό αναπροσαρμογής μισθών, η ενίσχυση των διαδικασιών στελέχωσης επιχειρήσεων και ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος για διασφάλιση της βιωσιμότητας και της επάρκειας των συντάξεων.

Σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στη σημασία της προσιτής και φθηνής ενέργειας καθώς και τις προκλήσεις όπως το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, η  έλευση του φυσικού αεριού, η χρήση πράσινου υδρογόνου, η ανάγκη για προώθηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και αναβάθμισης του ηλεκτρικού δικτύου.

Επίσης, ο κ. Αντωνίου έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα διενέργειας βιώσιμων επενδύσεων, για την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αναβάθμιση της παιδείας, την γρήγορη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης και την εξασφάλιση της λειτουργικής βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύναμη και σύνεση για προώθηση λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τιτανικός: Ρολόι επιβάτη δημοπρατήθηκε στο δεκαπλάσιο της αξίας του

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες Σάββατο έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών (1,37 εκατ. ευρώ),...

Υφυπουργός Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 θα παραδοθούν 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, την Τρίτη σημειώνοντας παράλληλα ότι όσον...

Η ΔΕΟΚ ζητά ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση κατώτατων μισθών

Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ, η οποία εκφράζει την ετοιμότητα να μπει...

Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε… την Αννα Βίσση

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ορκωμοσία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο όταν απόφοιτη παίρνοντας το πτυχίο της ευχαρίστησε την Άννα Βίσση. «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι...

Η Σοφία το ρομπότ τα βρήκε… σκούρα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να έχει IQ υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, να μιλά 20 γλώσσες –μεταξύ των οποίων και ελληνικά, να έχει δεκάδες εκφράσεις προσώπου, να...

ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!