26.1 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 18:38

Ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας στο Ακρωτήρι για την απομάκρυνση Βρετανών από το Σουδάν (φωτό)

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων για την απομάκρυνση των Βρετανών υπηκόων από το εμπόλεμο Σουδάν, μέσω αεροδρομίου βορείως της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ έκανε στο Twitter λόγο «μεγάλης κλίμακας εκκένωση» σε μια «περίπλοκη επιχείρηση».

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες περίπου 40 μελών των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο να λαμβάνουν τελικές οδηγίες τις πρώτες πρωινές ώρες και να επιβιβάζονται σε μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 Hercules με προορισμό το συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

a4

Μισή ώρα μετά από την προσγείωσή του το αεροσκάφος αυτό αναχώρησε ξανά για το Ακρωτήρι όπου έφτασε το μεσημέρι, μεταφέροντας όμως όχι διασωθέντες πολίτες αλλά μέλη των ενόπλων δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο Σουδάν νωρίτερα.

a3

Δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Α400 έχει επίσης αναχωρήσει από το Ακρωτήρι με προορισμό το ίδιο αεροδρόμιο, όπως μετέδωσε το Sky News. Επίσης, σύμφωνα με το BBC, ένα μεγαλύτερης χωρητικότητας στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, τύπου KC2, προσγειώθηκε στο Ακρωτήρι το μεσημέρι σε πτήση από τη Βρετανία.

a1

Σε έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Foreign Office αναφέρει πως η επιχείρηση εκκένωσης του Σουδάν πραγματοποιείται σήμερα από το αεροδρόμιο Wadi Saeedna.

a5

Οι Βρετανοί υπήκοοι καλούνται να μετακινηθούν με δικά τους μέσα προς την περιοχή «το συντομότερο δυνατό» ώστε να γίνει η απαραίτητη διαδικασία για την επιβίβασή τους στις έκτακτες πτήσεις.

Όπως τονίζεται, η επιχείρηση αφορά μόνο τους κατόχους βρετανικού διαβατηρίου και συζύγους τους ή ανήλικα παιδιά, εφόσον δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτιμάται ότι έως και 4.000 άνθρωποι υπάγονται σε αυτές τις κατηγορίες, με 2.000 να έχουν ζητήσει βοήθεια από τις βρετανικές αρχές τις προηγούμενες ημέρες.

Προτεραιότητα θα δίνεται σε οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα με αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!