28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 17:22

Με διαφωνίες το “ναι” της ΟΕΒ στην πρόταση για την ΑΤΑ

Με διαφωνίες η ΟΕΒ αποδέχθηκε τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ομοσπονδίας Μιχάλη Αντωνίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο», η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη και ότι η ΟΕΒ δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή στη συγκεκριμένη πρόταση.

Ερωτηθείς αν συντονιστεί η ΟΕΒ με το ΚΕΒΕ για το εν λόγω θέμα, ο κ. Αντωνίου απάντησε «τους ενημερώσαμε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας για την απόφαση μας αλλά δεν είμαι σε θέση να σας πω ποιες μπορεί να είναι οι αποφάσεις των επιμελητηρίων και ούτε έχω το δικαίωμα».

Σημειώνεται πως είναι σε εξέλιξη η κοινή συνάντηση των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση της πανσυνδικαλιστικής να απορρίψει την πρόταση του Υπουργού ως έχει για την ΑΤΑ.

Οι λόγοι αποδοχής της πρότασης

Η ΟΕΒ σε ανακοίνωση της αναφέρει τους λόγους κατά τους οποίους αποδέχτηκε την πρόταση του Υπουργού για την ΑΤΑ, επικαλούμενη την ανάγκη διατήρησης και διαφύλαξης της εργατικής και κοινωνικής ειρήνης.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΟΕΒ βλέποντας πάντα την μεγάλη εικόνα είναι προσηλωμένη στην πρόοδο των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και μέσω αυτών στην ευημερία του τόπου και των πολιτών αποδέχεται ως έχει την Πρόταση του Υπουργού και τον καλεί σε άμεση ενεργοποίηση του δομημένου κοινωνικού διαλόγου».

Η ΟΕΒ θεωρεί δεδομένη τη δέσμευση του Υπουργού ότι στο μεσοδιάστημα ο δομημένος κοινωνικός διάλογος θα εξελιχθεί άμεσα υπό την ευθύνη του και θα ολοκληρωθεί πριν από το 2025, με στόχο την κατάληξη σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία, και προσβλέπει στην συνεργασία των συντεχνιών για αντιμετώπιση των σοβαρότατων προκλήσεων που η χώρα έχει ήδη ενώπιον της.

Πάντως, η Ομοσπονδία σημειώνει πως η πρόταση «απέχει κατά πολύ από τις πάγιες θέσεις της ΟΕΒ όπως αυτές έχουν εκφραστεί, αναλυθεί και κατατεθεί τόσο κατά τις διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων με τον Υπουργό Εργασίας όσο και στον δημόσιο διάλογο», αφού θεωρεί την ως «ένα αναχρονιστικό σύστημα που ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό, που μεγεθύνει το χάσμα αμοιβών μεταξύ των ψηλά αμειβόμενων και των χαμηλόμισθων εργαζομένων, επηρεάζει δυσανάλογα το κόστος παραγωγής, υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, πλήττει τις εξαγωγές και διαβρώνει την οικονομία ως σύνολο».

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο χαρακτήρας της μεσολαβητικής πρότασης είναι «Take it or leave it», δηλαδή είναι πρόταση που όπως προνοεί ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων και όπως επανειλημμένα δήλωσε ο Υπουργός δεν επιδέχεται διαφοροποιήσεων, εκτός αν είναι κοινά συμφωνημένες και χωρίς δημοσιονομική επίπτωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Ζωντανοί» για πρόκριση στους “4” της Ευρωλίγκα έμειναν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

«Ζωντανοί» στην διεκδίκηση της πρόκρισης στο Final Four της Euroleague που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο έμειναν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετά τις νίκες που πέτυχαν...

Ολυμπιακός: Όταν άδειασε τις εκκλησίες και στενοχώρησε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου – Τι γράφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ

Η Μεγάλη Πέμπτη που άδειασαν οι εκκλησίες. Η ημέρα που ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ, προτίμησε να δει το σημαντικότερο...

Όλη η Ευρώπη μιλά για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στην Αγγλία – Κέρδισε 4-2 την ‘Αστoν Βίλα

Η εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη συνεχίζεται και δεν χωρά αμφιβολία πως ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ομάδας...

Χαμάς: Υπό εξέταση με «θετικό πνεύμα» η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Συνεχίζει η Χαμάς να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα...

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

Τι και εάν βλέπει τις πωλήσεις της στην Κίνα να κατεβάζουν ταχύτητα; Τι και εάν δέχεται οξύτατο ανταγωνισμό από κατασκευάστριες έξυπνων κινητών χαμηλότερου κόστους;...

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα το τρίμηνο του 2024 – Ανήλθε στα 523 εκατ. ευρώ

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα καταγράφηκε το τρίμηνο του 2024 στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με το 2023. Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!