31.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 18:19

Βλέπει τους κοινωνικούς εταίρους ο Παναγιώτου – Κρίσιμη μέρα για το μέλλον της ΑΤΑ

Κοινή συνάντηση θα έχουν σήμερα οι συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου μετά την χθεσινοβραδυνή απόφαση της πανσυνδικαλιστικής να απορρίψει την πρόταση του Υπουργού ως έχει για την ΑΤΑ.

«Όχι» από συντεχνίες

Σε δηλώσεις χθες ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας μετά την πανσυνδικαλιστική που έγινε στο κτίριο της ΣΕΚ με τη συμμετοχή 13 οργανώσεων, συνέστησε υπομονή μέχρι την κοινή συνάντηση συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων την Παρασκευή με τον Υπουργό Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, οι οργανώσεις σήμερα θα παρουσιάσουν «τα σημεία στα οποία προκύπτουν διαφωνίες” από το συνδικαλιστικό κίνημα έτσι ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το περιβάλλον διαπραγμάτευσης που ενδεχομένως να δημιουργηθεί από τον Υπουργό Εργασίας».

«Ναι» από ΟΕΒ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας για ανανέωση της μεταβατικής συμφωνίας για την ΑΤΑ, επικαλούμενη την ανάγκη διατήρησης και διαφύλαξης της εργατικής και κοινωνικής ειρήνης.

Η ανακοίνωση τη ΟΕΒ για την αποδοχή της πρότασης έρχεται ενόψει της συνάντησης την Παρασκευή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου, με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου αυτοί να απαντήσουν επί της μεσολαβητικής του πρότασης.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΟΕΒ βλέποντας πάντα την μεγάλη εικόνα είναι προσηλωμένη στην πρόοδο των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και μέσω αυτών στην ευημερία του τόπου και των πολιτών αποδέχεται ως έχει την Πρόταση του Υπουργού και τον καλεί σε άμεση ενεργοποίηση του δομημένου κοινωνικού διαλόγου», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία, έπειτα από τη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία εξέτασε την πρόταση Παναγιώτου.

Η ΟΕΒ θεωρεί δεδομένη τη δέσμευση του Υπουργού ότι στο μεσοδιάστημα ο δομημένος κοινωνικός διάλογος θα εξελιχθεί άμεσα υπό την ευθύνη του και θα ολοκληρωθεί πριν από το 2025, με στόχο την κατάληξη σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία, και προσβλέπει στην συνεργασία των συντεχνιών για αντιμετώπιση των σοβαρότατων προκλήσεων που η χώρα έχει ήδη ενώπιον της.

Πάντως, η Ομοσπονδία σημειώνει πως η πρόταση «απέχει κατά πολύ από τις πάγιες θέσεις της ΟΕΒ όπως αυτές έχουν εκφραστεί, αναλυθεί και κατατεθεί τόσο κατά τις διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων με τον Υπουργό Εργασίας όσο και στον δημόσιο διάλογο», αφού θεωρεί την ως «ένα αναχρονιστικό σύστημα που ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό, που μεγεθύνει το χάσμα αμοιβών μεταξύ των ψηλά αμειβόμενων και των χαμηλόμισθων εργαζομένων, επηρεάζει δυσανάλογα το κόστος παραγωγής, υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, πλήττει τις εξαγωγές και διαβρώνει την οικονομία ως σύνολο».

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο χαρακτήρας της μεσολαβητικής πρότασης είναι «Take it or leave it», δηλαδή είναι πρόταση που όπως προνοεί ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων και όπως επανειλημμένα δήλωσε ο Υπουργός δεν επιδέχεται διαφοροποιήσεων, εκτός αν είναι κοινά συμφωνημένες και χωρίς δημοσιονομική επίπτωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δικαστήριο: Απορρίφθηκε ακόμα μια αγωγή για απομείωση καταθέσεων (κούρεμα)

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή στις 24 Απριλίου του 2024, σε σχέση με την απομείωση καταθέσεων (κούρεμα) δυνάμει του «περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και...

Θλίψη Υφυπουργείου Πολιτισμού για τον θάνατο Πέτρου Στυλιανού

Βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του αγωνιστή, λογοτέχνη και πολιτικού Πέτρου Στυλιανού εκφράζει με ανακοίνωσή του το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Επισημαίνεται ότι ο Πέτρος Στυλιανού γεννήθηκε...

Την υποψηφιότητα του για Προεδρία ΕΟΑ Αμμοχώστου υπέβαλε ο Θεόδωρος Πυρίλλης

Ο Θεόδωρος Πυρίλλης υπέβαλε την Πέμπτη την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου. Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στον εκλιπόντα Στάθη Σπαρτιάτη,...

Εισαγωγή κυπριακών Γραμματίων Δημοσίου €25 εκατ. στο ΧΑΚ

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι έχει αποδεχθεί την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο σύμφωνα με το Άρθρο 58(1) του  περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου...

Καμία ένσταση για τις υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοίνωσε ότι έληξε στις 12:30 μ.μ. σήμερα, χωρίς να υποβληθεί οποιαδήποτε ένσταση,  η προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατά των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν την...

Τι λέει η ΚΙΤΙΟΝ για την απουσία από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών

Εξηγήσεις για την απουσία της την Τετάρτη από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία της ανάπτυξης του Λιμανιού...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!