15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 3:19

Αισιόδοξος ο Υπ. Εργασίας: «Είμαστε πολύ πιο κοντά σε συμφωνία για την ΑΤΑ απ’ ότι πριν»

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μία συμφωνία για την ΑΤΑ εμφανίστηκε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας.

Σε δηλώσεις του μετά από τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους, ο Γιάννης Παναγιώτου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε πολύ πιο κοντά σε συμφωνία απ’ ότι πριν».

Την ίδια ώρα είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα είναι κοινή, προσθέτοντας ότι προγραμματίζεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο Υπουργός Εργασίας δεν θέλησε να αναφερθεί στις συζητήσεις που έγιναν σήμερα με συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις, λέγοντας μόνο ότι στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν οι προτάσεις και αποφάσεις των συλλογικών οργάνων τους. Τόνισε ότι είναι αισιόδοξος ότι «θα καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεχτά συμφωνία που θα διασφαλίζει την εργατική ειρήνη με άμεσο θετικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους».

Υπενθυμίζεται ότι σε πανσυνδικαλιστική συνάντηση, οι συντεχνίες απέρριψαν την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, η ΟΕΒ, αν και με διαφωνίες την αποδέχθηκε, ενώ το ΚΕΒΕ είχε ανακοινώσει ότι δεν το ικανοποιεί.

Ερωτηθείς κατά πόσον η πρόταση του έχει τη μορφή είτε απορρίπτεται είτε γίνεται αποδεκτή, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, η οποία θέλουμε να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα μια συμβιβαστική πρόταση και έχουν ακουστεί απόψεις σε σχέση με αυτή.

Ανέφερε επίσης ότι «θέσεις οι οποίες μπορούν να βοηθούν στο να έχουμε κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα, εφόσον γίνονται κοινά αποδεκτές – όπως εξάλλου πρέπει να γίνει οποιοδήποτε περιεχόμενο μιας συμφωνίας – μπορεί να είναι βοηθητικές», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να μπορούμε να συμφωνήσουμε».

«Υπάρχουν αυξημένες προοπτικές, δυνατότητες ώστε να έχουμε κατάληξη σε συμφωνία», επανέλαβε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εργασίας θα έχει επικοινωνία για το θέμα κατά τις επόμενες ημέρες με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο να καθοριστεί κοινή συνάντηση, συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, ενδεχομένως την ερχόμενη Τρίτη, 9 Μαΐου, για να υπάρξει θετική κατάληξη.

Στις συζητήσεις με τον Υπουργό Εργασίας συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

Εξάλλου, σε δήλωση μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι σύμφωνα με την απόφαση της πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης μετάφεραν στον Υπουργό «τα ζητήματα, τα οποία ως συνδικαλιστικό κίνημα θεωρούμε σημαντικά από το περίγραμμα της πρότασης το οποίο μας είχε παρουσιάσει την περασμένη Παρασκευή, για τα οποία υπάρχουν επιφυλάξεις από το συνδικαλιστικό κίνημα και για τα οποία δώσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες πιστεύουμε ότι βοηθούν τον ΥΠΕΡΓ για να οδηγηθούμε σε αυτό που μόλις πριν λίγο έχει πει, να πάμε σε μια συμφωνία για το θέμα της ΑΤΑ».

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο και πλαίσιο να κινηθούμε για να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν ο ΥΠΕΡΓ έχει αναφέρει ότι θα υποβάλει νέα διαφοροποιημένη πρόταση για να αποδεχτεί κάποια από τα σημεία του συνδικαλιστικού κινήματος, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι είμαστε εδώ με θέληση για να έχουμε συμφωνία και εκείνα τα οποία έχουμε μεταφέρει στον Υπουργό δεν είναι ζητήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στο να μην υπάρξει συμφωνία».

Κληθείσα να αναφέρει τα επίμαχα σημεία για να γνωρίζουν τα μέλη των συντεχνιών, η κ. Χαραλάμπους είπε από τις συζητήσεις στο προηγούμενο διάστημα «ήταν εμφανές πού εμείς δίνουμε βαρύτητα» και η βαρύτητα σε μας, όπως είπε, «είναι ότι έχουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η συζήτηση, που είναι η μεταβατική συμφωνία που έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο, μια φιλοσοφία, που είναι το πιο σημαντικό για τη νέα μεταβατική συμφωνία».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι διατηρώντας τις θέσεις αρχών, πιστεύουμε ότι έχει δημιουργηθεί το απαιτούμενο έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτά διευθέτηση του θέματος της ΑΤΑ με απόλυτη προσήλωση και σεβασμό προς τις υπογραφές που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας».

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μια θετική κατάληξη στο συγκεκριμένο ζήτημα θα δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους, οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο δικαίωμα ως βασική συνιστώσα των συλλογικών συμβάσεων, να βελτιώσουν την απόδοση των μισθών τους, διαχειριζόμενοι καλύτερα τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι την ίδια στιγμή και εξίσου σημαντικό είναι ότι «θα μας δώσει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια θετική κατάληξη σε σχέση με την διεύρυνση και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, αξιοποιώντας και το πλαίσιο που θέτει η ίδια η ΕΕ για να μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο της αγοράς εργασίας».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι αναμένουν πως την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουν να ανακοινώσουν τη θετική κατάληξη της όλης εργασίας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι στόχος των συντεχνιών είναι η κατάληξη σε μία συμφωνία, η οποία να διασφαλίζει τις βασικές αρχές όπως έχουν τεθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα, και στην πανσυνδικαλιστική σύσκεψη.

Ανέφερε ότι «έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό» και «θεωρούμε ότι έχουν επεξηγηθεί πλήρως τα ζητήματα, τα οποία προβληματίζουν και απασχολούν το συνδικαλιστικό κίνημα».

Ο κ. Αναστασίου είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει εκ νέου συνάντηση όλων των κοινωνικών εταίρων και πρόσθεσε πως «το πλαίσιο το οποίο καθορίζεται, διευκολύνει και τις δύο πλευρές, ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για αυτό το σημαντικό ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβατική συμφωνία, η οποία καθορίζει ευκρινώς τις βασικές αρχές σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του θεσμού της ΑΤΑ».

Τέλος, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου είπε ότι μετέφεραν τις αποφάσεις της πανσυνδικαλιστικής στον Υπουργό, ο οποίος «τις άκουσε με πολλή προσοχή και ενδιαφέρον».

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», ανέφερε και πρόσθεσε πως από τον καιρό που άρχισε η συζήτηση του θέματος δήλωνε «αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε».

Ο κ. Ματθαίου εξέφρασε την ελπίδα την ερχόμενη εβδομάδα να καταλήξουν στο θέμα της ΑΤΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!