24.4 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 22:24

Έφορος Εταιρειών: Χωρίς πρόστιμo από σήμερα σε εταιρείες για το μητρώο

Τη δυνατότητα σε κάθε εταιρεία, αλλά και στους αξιωματούχους της, να προβαίνουν στην καταχώριση των στοιχείων των Πραγματικών Δικαιούχων στο σχετικό Μητρώο χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η άμεση καταβολή τη δεδομένη στιγμή, της χρηματικής επιβάρυνσης που επιβλήθηκε, παρέχει από σήμερα το σύστημα του τμήματος εφόρου εταιρειών.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς επιχειρήσεων για την επιβολή προστίμων χιλιάδων ευρώ στις επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν έγκαιρα τα στοιχεία τους, το τμήμα προχώρησε πριν από λίγο στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης, με την οποία ενημερώνει για τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς του για διαχείριση του ζητήματος.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι η μη υποβολή των στοιχείων οφείλεται σε σύγχυση και ασάφεια σε ότι αφορά τη σχετική εγκύκλιο που είχε εκδώσει η έφορος εταιρειών, ενώ μέρος του προβλήματος αποδίδεται και σε λειτουργικά ζητήματα που προέκυψαν στο μηχανογραφικό σύστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το τμήμα εφόρου εταιρειών και επίσημου παραλήπτη, το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των φορέων, προέβη στις πιο κάτω ενέργειες:

-Ζητήθηκε γραπτώς από τη Νομική Υπηρεσία γνωμάτευση:

1. εάν είναι νομικά δυνατή η παραχώρηση παράτασης και στις εταιρείες που είχαν εξαιρεθεί από την παράταση (εμπιστεύματα, ιδρύματα, άλλη νομική διευθέτηση), και

2. κατά πόσον οι χρηματικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν και πληρώθηκαν ήδη από τις υπό αναφορά εταιρείες μπορούν να επιστραφούν στο πλαίσιο ανάκλησης διοικητικής πράξης.

-Δόθηκαν οδηγίες στην εταιρεία που ανέπτυξε το ηλεκτρονικό σύστημα του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων όπως δοθεί η δυνατότητα σε κάθε εταιρεία, αλλά και στους αξιωματούχους της, να προβαίνουν στην καταχώριση των στοιχείων των Πραγματικών Δικαιούχων στο Μητρώο χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η άμεση καταβολή της χρηματικής επιβάρυνσης τη δεδομένη στιγμή. Η εν λόγω δυνατότητα θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο νόμος περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, ως τροποποιήθηκε, ο οποίος ρυθμίζει τη σύσταση του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων που έχει υποχρέωση να τηρεί το τμήμα, καθώς και το ύψος των χρηματικών επιβαρύνσεων που θα επιβάλλονται στους μη συμμορφούμενους, ψηφίστηκε από τη Βουλή και τέθηκε σε εφαρμογή στις 23 Φεβρουαρίου του 2021.

Προστίθεται ότι το τμήμα, με ανακοινώσεις του, ενημέρωσε επανειλημμένα το κοινό και τους εμπλεκόμενους φορείς για την εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς και για οδηγίες που εξέδιδε, οι οποίες ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες λειτουργίας του εν λόγω μητρώου και την επιβολή χρηματικών επιβαρύνσεων, με βάση πάντα τη σχετική νομοθεσία.

Δόθηκε παράταση σε 19 χιλ. εταιρείες, δεν δόθηκε σε 5 χιλ.

Σημειώνεται επίσης, ότι για σκοπούς ομαλής μετάβασης από την ενδιάμεση στην τελική λύση του ηλεκτρονικού μητρώου πραγματικών δικαιούχων, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις 14 Νοεμβρίου της περσινής χρονιάς, αποφασίστηκε όπως παραχωρηθεί παράταση στην πλειοψηφία του αριθμού των επηρεαζόμενων εταιρειών, που ανέρχονται σε περίπου 19 χιλ., οι οποίες είχαν συμμορφωθεί με την ενδιάμεση λύση και οι πραγματικοί δικαιούχοι κατέληγαν σε φυσικό πρόσωπο, μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024 (αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2023), ώστε να προβούν σε επιβεβαίωση/επανακαταχώριση.

Σύμφωνα με το τμήμα, σε περίπου 5 χιλ. επηρεαζόμενες εταιρείες (εμπιστεύματα, ιδρύματα, άλλη νομική διευθέτηση), δεν ήταν νομικά εφικτό να παραχωρηθεί η παράταση. Σημειώνεται ότι η παράταση ρυθμίστηκε με την έκδοση της οδηγίας Κ.Δ.Π. 401/2023 στις 15 Δεκεμβρίου 2023 και ακολούθησε ανακοίνωση του τμήματος στις 20 Δεκεμβρίου.

«Μετά την εφαρμογή της οδηγίας κατά την 1η Ιανουαρίου 2024, κοινοποιήθηκε επιστολή στο τμήμα από τους φορείς, με την οποία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο εφαρμογής της οδηγίας. Οι εν λόγω φορείς υπέβαλαν επίσης τις εισηγήσεις τους», σημειώνει το Τμήμα.

Έντονη η αντίδραση των εμπλεκομένων

Υπενθυμίζεται ότι χθες οργανώσεις επιχειρήσεων, λογιστών, δικηγόρων κλπ, αντέδρασαν αποστέλλοντας επιστολή προς την έφορο εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά Χρυστοστόμου, η οποία κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Εμπορίου και Οικονομικών και στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε κατά την εφαρμογή της οδηγίας.

Με την επιστολή τους ζητούσαν διευκρινήσεις στη σχετική εγκύκλιο και παραχώρηση παράτασης στις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι εκτεθειμένες στην επιβολή προστίμου ύψους €200 και €100 επιπλέον ανά ημέρα καθυστέρησης της συμμόρφωσης, με ανώτατο όριο επιβάρυνσης τις €20 χιλ.

Στο περίμενε εδώ και μέρες

Το ζήτημα απασχολεί εδώ και πολλές μέρες, δήλωσε νωρίτερα στον Αντ1 ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς.

Πρόσθεσε ότι έγιναν αρκετές συναντήσεις και εξήγησε ότι ενώ αρχικά βρέθηκε η φόρμουλα παράτασης χρόνου για αποφυγή αυτών των ζητημάτων, με τη συναίνεση της εφόρου και του υπουργείου Εμπορίου, υπήρξε ζήτημα στον τρόπο διατύπωσης και μη συμπερίληψη των λεπτομερειών που θα διαφώτιζαν τους ενδιαφερόμενους για την ακριβή διαδικασία.

Οι ενδιαφερόμενοι θεώρησαν ότι η παράταση που δόθηκε αφορούσε όλα τα ζητήματα, κάτι που δεν ευσταθούσε, οδηγώντας σε «φόρτωση» προστίμων από την αρχή του χρόνου.

Όπως είπε, έλαβε διαβεβαίωση από την έφορο εταιρειών για άνοιγμα του συστήματος, παρά τα πρόστιμα, η αποπληρωμή των οποίων δεν θα είναι προϋπόθεση για την καταχώρηση αυτών που έχουν «παραβεί» την εγκύκλιο, έτσι ώστε να καταχωρήσουν τα στοιχεία έστω και καθυστερημένα.

«Αναμένω εδώ και τρεις μέρες το άνοιγμα του συστήματος για την αποδοχή αυτών των καταχωρήσεων», παρατήρησε, πριν την ανακοίνωση της σχετικής διευθέτησης από το αρμόδιο Τμήμα.

Σε ότι αφορά τη σχετική συνεδρία της επιτροπής Εμπορίου της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, εξέφρασε την ελπίδα για λήψη αποφάσεων «που να μπορέσουν να βάλουν ένα λιθαράκι προς την επίλυση του προβλήματος».

«Μπροστά στην ανατίναξη της κυπριακής οικονομίας, πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε.

Αστοχίες και λανθασμένοι χειρισμοί

Για λανθασμένους χειρισμούς, αστοχίες και ελλιπή διαβούλευση με τους φορείς, από πλευράς των αρμοδιών υπηρεσιών, έκανε λόγο σε ανακοίνωση του την Παρασκευή ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς.

«Οι λανθασμένοι χειρισμοί, οι αστοχίες και η ελλιπής διαβούλευση με τους φορείς από πλευράς αρμοδίων υπηρεσιών για την εγγραφή στο μητρώο, οδήγησαν σε μια τεράστια αναστάτωση που συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα αψυχολόγητης και παράλογης συμπεριφοράς του κράτους», αναφέρει.

Αυτό, προσθέτει, είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή υψηλών προστίμων στις επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήθελε να συμμορφωθεί, αλλά που τεχνικά και άλλως πως ήταν αδύνατο να τα καταφέρουν στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί.

Πρόβλεψαν το πρόβλημα

Εξάλλου, σε δηλώσεις του σήμερα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα εγγράφηκε έγκαιρα στην αρμόδια επιτροπή, καθώς διαφαινόταν η κατάληξη του.

Ανέφερε ότι υπήρχε και σχετική πρόταση νόμου για αποφυγή της κατάστασης, ωστόσο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι στις πρώτες μέρες Ιανουαρίου θα κατατίθετο νομοσχέδιο για την αποφυγή διάφορων περιπλοκών, σε ότι αφορά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και άλλα.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν έφθασε στη Βουλή, πρόσθεσε, οπότε η επιτροπή είναι υποχρεωμένη για εξετάσει εκ νέου το θέμα.

«Το τελευταίο που χρειάζεται σε μια περίοδο ακριβείας και που οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πίεση, είναι αυτά τα πρόστιμα τα οποία θα αποστερήσουν σημαντικά λεφτά από τις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη και επιβίωσή τους», υπέδειξε .

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, παρατήρησε ότι το πρόβλημα αποτελεί απόρροια μη σωστού συντονισμού και πρόβλεψης τυχόν προβλημάτων που δημιουργούνται.

Πρόθεση, είπε, είναι να δοθεί περαιτέρω παράταση για όλους και παράλληλα, το κόστος που έχουν επωμιστεί κάποιες επιχειρήσεις να μην το επιβαρυνθούν.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, αναφέρθηκε σε καταγγελίες προς το κόμμα για τεχνικά προβλήματα στο σύστημα, αλλά και για την ενημέρωση.

Εξέφρασε αισιοδοξία για την παραχώρηση νέας παράτασης και για συζήτηση της πιθανότητας διαγραφής των προστίμων που επιβλήθηκαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Διευθετήσεις ΑΠΟΕΛ για τον ντέρμπι-τίτλου με την ΑΕΚ

Ενημερώνει τον κόσμο του που θα προσέλθει στο ΓΣΠ o AΠΟΕΛ, για να παρακολουθήσει τον τελικό πρωταθλήματος κόντρα στην ΑΕΚ, που θα διεξαχθεί στις...

Κουμής: Σε σταθερά ανοδική πορεία η τουριστική αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Σε σταθερά ανοδική πορεία βρίσκεται η τουριστική αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για την Κύπρο δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, τονίζοντας πως...

Βραζιλία: ΄Αλογο διασώθηκε από τις πλημμύρες καταφεύγοντας στις στέγες σπιτιών (βίντεο)

Μάρτυρες ενός σπάνιου σκηνικού υπήρξαν οι διασώστες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ της Βραζιλίας που έχει πληγεί από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι...

Eurovision 2024: Έντονες αποδοκιμασίες στην πρόβα του Ισραήλ

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον αποψινό δεύτερο ημιτελικό του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις εκτός,...

Η πιο φονική πόλη στον κόσμο: Σε ποια πόλη κάθε μέρα κάποιος δολοφονείται

Το ποσοστό των δολοφονιών το 2003 εκτινάχθηκε στους 148 ανά 100.000 κατοίκους και ήταν σχεδόν 50% υψηλότερο από εκείνο στο δεύτερο πιο επικίνδυνο μέρος...

Τέσσερις χώρες της ΕΕ αναμένεται ν’ αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα πιστεύεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση «RTE News». Η ιρλανδική δημόσια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!