28.2 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 15:40

Μείωση 20% στη ζήτηση στεγαστικών δανείων

Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε το 2023 στην παραχώρηση νέων δάνειών για αγορά κατοικίας, της τάξεως του 20% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023 τα νέα δάνεια ανήλθαν σε 746,2 εκ. σε σχέση με €932,4 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, την ίδια ώρα που η αύξηση των τιμών των ακινήτων συνεχίζεται, στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η μείωση στη ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια ήταν αναμενόμενη, συνεπεία της ενιαίας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, που έχει οδηγήσει σε αύξηση στα επιτόκια στεγαστικών δανείων, αυξάνοντας έτσι το κόστος δανεισμού για υφιστάμενους, αλλά και δυνητικούς νέους πελάτες των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Με βάση τις τελευταίες νομισματικές και χρηματοοικονομικές στατιστικές της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο οικιστικών δανείων ανήλθε στο 4,4% κατά μέσο όρο το τρίτο τρίμηνο 2023, σε σχέση με 4,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και 2,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας, τα κριτήρια χρηματοδότησης έγιναν πιο αυστηρά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η ίδια έρευνα επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη μείωση στη ζήτηση για δανεισμό.

Συνεχίζεται η αύξηση στη ζήτηση για ακίνητα

Η ΚΤ σημειώνει ότι οι προαναφερόμενες εξελίξεις δεν φαίνεται να έχουν ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση ακινήτων το 2023.

Οι τιμές κατοικιών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, ως αποτέλεσμα κυρίως της αυξημένης ζήτησης για ακίνητα, προερχόμενης τόσο από εγχώριους, όσο και από ξένους αγοραστές.

Σημειώνεται ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει σε σχετικά ψηλά επίπεδα παρά την άνοδο των στεγαστικών επιτοκίων και τη συνεπακόλουθη μείωση στα στεγαστικά δάνεια, ενώ παράλληλα και η ζήτηση από ξένους καταγράφει σημαντικές αυξήσεις, κυρίως λόγω του headquartering policy, με τον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων να συνεχίζει να καταγράφει αύξηση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών κατοικιών για το τρίτο τρίμηνο του 2023, υπολογίζεται στις 110,65 μονάδες, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 0,6%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πυρκαγιά στην Βιομηχανική Αγίου Σύλα: Εντολές για εκκένωση εργοστασίων, ανάκληση προσωπικού της Πυροσβεστικής

Τρία πτητικά μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις δίνουν μάχη για κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βιομηχανική περιοχή Αγίου Συλά....

Σταθερό στο 5,25% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας με προοπτική μείωσης

Σταθερό στο 5,25% κράτησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Τράπεζα της Αγγλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ευρέως αναμενόταν. Ωστόσο, οι προβλέψεις για περαιτέρω μείωση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!