25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 17:51

Υπουργείο Υγείας: Πάνω από 64,000 εμβολιασμοί έγιναν στην Κύπρο

«Προς ολοκλήρωση ενός, εκ των βασικότερων στόχων της, οδεύει η Κύπρος, σε ό,τι αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για την COVID-19», αναφέρει σε ανακοίνωσή το Υπουργείο Υγείας.

Επισημαίνεται ότι «συγκεκριμένα και σύμφωνα με την αρχική στόχευση, που τέθηκε από τον Δεκέμβριο, η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον εμβολιασμό, τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου, των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω. Έχοντας θέσει ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας των ηλικιωμένων και ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θωράκιση της ευαίσθητης αυτής ομάδας του πληθυσμού, το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού, πέραν από τον βραχυπρόθεσμο στόχο της προστασίας των ηλικιωμένων, έχει ως μέσο-μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων και την αποφόρτιση του Συστήματος Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που έφτασε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εμβολιασμό σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των επαγγελματιών υγείας μέχρι τον Μάρτιο, ενώ είναι από τις χώρες που έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας, θέλοντας να προστατεύσει τα κλινήρη άτομα, έχει θεσπίσει διαδικασία για εμβολιασμό τους κατ’ οίκον ή στον χώρο διαμονής τους, μέσω κινητών μονάδων εμβολιασμού.

Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας μέσα από το Εμβολιαστικό Πλάνο είναι να προστατευθούν οι υψηλού ρίσκου ομάδες του πληθυσμού, αφού όπως προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, τα αποτελέσματα από σχεδόν 1,5 εκ. εμβολιασμούς έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων της Pfizer και της ΑstraΖeneca είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, έως την 4η εβδομάδα μετά τη λήψη της 1ης δόσης, τα εμβόλια Pfizer και Oxford-AstraZeneca αποδείχθηκαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από την COVID-19 έως και 85% και 94%, αντίστοιχα.

Σε σχέση δε με τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, που αποτελεί μια από τις ομάδες υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή νόσηση, ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας κατά την 4η εβδομάδα, όταν τα αποτελέσματα και για τα δύο εμβόλια συνδυάστηκαν. Αντίστοιχα ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα που καταγράφονται σε μελέτη που έγινε στο Ισραήλ, βάσει των οποίων το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό κατά 95,8% στην πρόληψη της μόλυνσης δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με τη 2η δόση, κατά 99,2% στην πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου και 98,9% στην πρόληψη θανάτου. Την ίδια ώρα, βρετανική έρευνα έδειξε ότι το ρίσκο μόλυνσης από τον ιό μειώνεται κατά 85% μετά τη 2η δόση.

Πέραν των 64,000 εμβολιασμών μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου στην Κύπρο

Το πλάνο εμβολιασμού εξελίσσεται ομαλά και η χώρα επιταχύνει ρυθμούς, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών και στις ευπαθείς ομάδες, παράλληλα με τον εμβολιασμό ανά ηλικία. Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 64,562 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 44,239 αφορούν άτομα που έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου και οι 20,323 άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους (2η δόση).

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε εννέα Κέντρα Εμβολιασμού σε όλες τις Επαρχίες, από συνολικά 20 συνεργεία. Σε λειτουργία βρίσκονται δύο μεγάλα Εμβολιαστικά Κέντρα, στην Κρατική Έκθεση, Λευκωσία, και στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό δυναμικότητας 15 και 10 συνεργείων αντίστοιχα. Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν τη λειτουργία τους Εμβολιαστικά Κέντρα στην Πάφο και την Λάρνακα, δυναμικότητας εφτά συνεργείων έκαστο. Σε πλήρη ανάπτυξη των Κέντρων Εμβολιασμού, θα μπορούν να διενεργούνται μέχρι και 15,000 εμβολιασμοί την ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει τρία εμβόλια, της AstraΖeneca, το Comirnaty της Pfizer και το εμβόλιο της εταιρείας Moderna, έχουν περάσει τον πήχη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Ως η συνήθης πρακτική, η χώρα μας προμηθεύεται εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή της ΕΕ για την αξιολόγηση, την έγκριση και την αδειοδότηση φαρμακευτικών προϊόντων. Ενόψει της αδειοδότησης του εμβολίου της Johnson&Johnson εντός Μαρτίου και σύμφωνα με την ενημέρωση από τις παρασκευάστριες εταιρείες, αναμένεται ότι εντός Μαρτίου θα αποσταλούν πέραν των 160,000 δόσεων των τριών εμβολίων, με τη ροή να αυξάνεται το 2ο τρίμηνο του έτους.

Συνοπτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό

 Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 64,562 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 44,239 αφορούν άτομα που έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου και οι 20,323 άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους (2η δόση).

– Σε εξέλιξη βρίσκεται ο εμβολιασμός των ατόμων από 71 ετών και άνω.

– Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε εννέα Κέντρα Εμβολιασμού σε όλες τις Επαρχίες, από συνολικά 20 συνεργεία. Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν τη λειτουργία τους Εμβολιαστικά Κέντρα στην Πάφο και την Λάρνακα. Σε πλήρη ανάπτυξη των Κέντρων Εμβολιασμού, θα μπορούν να διενεργούνται μέχρι και 15,000 εμβολιασμοί την ημέρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιατί σήμερα είναι πιο εύκολο να γίνεις πλούσιος

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία-αυτή τη στιγμή- 225,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε...

Politico: Μέλη του ευρωκοινοβουλίου φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας

Μια ρωσική εκστρατεία πολιτικής προπαγάνδας συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρέμβουν στις...

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Βουλή

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν Υπουργεία, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων,...

Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα

Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε...

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!